Бакер Намази, 85-годишен американец от ирански произход, който беше вкаран

...
Бакер Намази, 85-годишен американец от ирански произход, който беше вкаран
Коментари Харесай

Иран освободи американец, задържан за шпионаж

Бакер Намази, 85-годишен американец от ирански генезис , който беше вкаран в пандиза в Иран по обвинявания в шпионаж, които Съединените щати нарекоха неоснователни, дойде в Маскат - столицата на Оман в сряда, откакто Иран му разреши да замине за лекуване , заяви държавна работа на Оман в " Туитър ", представена от Ройтерс.

По-рано, юрист на семейство Намази, Джаред Генсер, сподели, че Намази е на път за Маскат " след повече от 6,5 години нелегално задържане в Иран ", имайки поради времето, когато Намази е бил в пандиза, както и когато е излязъл от пандиза, само че на процедура му е неразрешено да напуща Иран.

" След къс пренос той ще пътува до Абу Даби и по-късно ще се подложи на интервенция на сънната артерия в Кливланд, с цел да се почисти тежко задръстване на лявата му вътрешна сънна артерия, което го излага на доста висок риск от инсулт ", добави Генсер в изказване.

Отпътуването му от Иран бе обявено първо от иранските държавни медии, публикувайки видеозапис, показващ по какъв начин той се качва на частен аероплан, съпроводен от мъж в оманско национално облекло, само че не се уточняваше за къде пътува.

Видеото демонстрира по какъв начин той се затруднява да се качи на борда на самолета, на който се виждат светлосините отличителни знаци на Кралските военновъздушни сили на Оман.

Намази, някогашен чиновник в организацията на Организация на обединените нации за децата УНИЦЕФ , има американско и иранско поданство и е един от четиримата американци от ирански генезис, в това число неговият наследник Сиамак, арестувани в Иран през последните години , на които им е неразрешено да напущат страната.

Намази беше съден през 2016 година за " съдействие с враждебно държавно управление " и наказан на 10 години затвор . Иранските управляващи го освободиха по медицински аргументи през 2018 година и завършиха делото му през 2020 година Те обаче на процедура му бяха забранили да напуща страната до събота, когато Организация на обединените нации сподели, че ще му бъде позволено да отпътува за лекуване.

Неговият наследник Сиамак, на 51 години, който също беше наказан за " съдействие с враждебно държавно управление " през 2016 година, беше освободен от пандиза " Евин " в Техеран в събота в едноседмичен отпуск с опция за възобновяване след близо седем години в ареста.

Правителството на Съединени американски щати дефинира обвиняванията против двамата като неоснователни.

В изказването, оповестено от юриста на фамилията, Бабак Намази, също наследник на Бакер Намази, изрази признателност за заминаването на татко си от Иран, само че съжалява за невъзможността брат му Сиамак да напусне страната.

" Въпреки че заминаването на татко ми от Иран е необикновено значимо, днешният ден също е горчив. Брат ми Сиамак, както и американците Емад (Шарги) и Морад Тахбаз остават арестувани в Иран и нашият призрачен сън няма да свърши, до момента в който цялото ни семейство (и) другите американци не се събират със фамилиите си ", сподели той.

Другите жители на Съединени американски щати, арестувани в Иран, са природозащитникът Морад Тахбаз, 67-годишен, който също има английско поданство, и предприемачът Емад Шарги, 58-годишен .

Не е ясно за какво Иран е разрешил на Бакер Намази да напусне страната, а Сиамак Намази да бъде освободен от пандиза.

Американците от ирански генезис, чието американско поданство не се признава от Техеран, постоянно са пионки сред двете народи на фона на изострените връзки сред Вашингтон и Техеран.

Източник: Ройтерс
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР