Baidu и SenseTime пускат ботове с изкуствен интелект в стил ChatGPT за обществеността

...
Китайските технологични фирми Baidu и SenseTime пуснаха своите AI ботове
Коментари Харесай

Китайските технологични фирми Baidu и SenseTime пуснаха своите AI ботове в стил ChatGPT за обществеността в четвъртък, отбелязвайки нов крайъгълен камък в глобалната надпревара за AI.

Baidu отвори публичен достъп до своя ERNIE Bot, позволявайки на потребителите да извършват търсения с AI или да изпълняват набор от задачи, от създаване на видеоклипове до предоставяне на резюмета на сложни документи.

Новината повиши акциите й с 3,1% в Ню Йорк в сряда и с 4,7% в Хонконг в четвъртък.

Baidu (BIDU) е сред първите компании в Китай, получили регулаторно одобрение за внедряването и е първата, която стартира публично този тип услуга, според лице, запознато с въпроса.

До четвъртък ERNIE Bot, наричан също „Wenxin Yiyan“ на китайски, се предлагаше само на корпоративни клиенти или избрани членове на обществеността, които поискаха достъп чрез списък с чакащи.

 Клавиатура на лаптоп и ChatGPT в AppStore, показани на екрана на телефона, се виждат на тази илюстративна снимка, направена в Краков, Полша на 8 юни 2023 г. (Снимка от Jakub Porzycki/NurPhoto) НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ФРАНЦИЯ Клавиатура на лаптоп и ChatGPT в AppStore, показани на екрана на телефона, се виждат на тази илюстративна снимка, направена в Краков, Полша на 8 юни 2023 г. (Снимка от Jakub Porzycki/NurPhoto) НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ФРАНЦИЯ Якуб Поржицки/NurPhoto/Ройтерс

Междувременно, SenseTime, стартиращ AI базиран в Хонг Конг, също обяви публичното стартиране на своята платформа SenseChat в четвъртък. Акциите на компанията скочиха с 4% в Хонконг след новината

„Имаме удоволствието да обявим, че от днес той е напълно достъпен за обслужване на всички потребители“, каза говорител на SenseTime пред CNN в изявление.

Китай публикува нови правила за генеративния AI през юли, превръщайки се в една от първите страни в света, които регулират индустрията. Мерките влязоха в сила от 15 август.

Baidu е лидер в Китай в надпреварата да се възползва от вълнението около генеративния изкуствен интелект, технологията, която е в основата на системи като ChatGPT или неговия наследник GPT-4. Последният впечатли потребителите със способността си да опрости кодирането, бързо да създаде уебсайт от обикновена скица и да издържа изпити с високи оценки.

Съперничество между САЩ и Китай?

Baidu обяви своя собствена итерация през февруари, което му даде ранно предимство в Китай, според анализатори. Той представи ERNIE месец по-късно, показвайки как може да генерира бюлетин, да измисли корпоративен слоган и да реши математическа гатанка.

Оттогава конкуренти като Alibaba (BABA) и SenseTime обявиха планове за стартиране на свои собствени инструменти в стил ChatGPT, добавяйки към списъка на китайските фирми, които скачат на бандата. Alibaba каза пред CNN в четвъртък, че е подала молба за регулаторно одобрение за свой собствен бот, който беше представен през април.

Сега компанията чака да стартира официално и „първоначалният списък на компаниите, които са получили одобрението, се очаква да бъде публикуван от съответните местни отдели в рамките на една седмица“, каза говорител на Alibaba Cloud.

Някои критици казват, че новите предложения от китайски фирми ще добавят гориво към съществуващото съперничество между САЩ и Китай в нововъзникващите технологии. Изпълнителният директор на Baidu Робин Ли се опита да се отърси от това сравнение, като каза преди това, че платформата на компанията „не е инструмент за конфронтация между Китай и Съединените щати“.

Робин Ли, председател и главен изпълнителен директор на Baidu Inc., говори по време на събитие за представяне на Earnie Bot на компанията в Пекин, Китай, в четвъртък, 16 март 2023 г. Baidu дебютира своя еквивалент на ChatGPT, но пропусна демонстрация на живо на неговия дългоочакван AI бот в четвъртък, разочаровайки зрителите, които се надяваха на по-силна демонстрация Най-популярното влизане на Китай в битка със САЩ за доминиране на потенциално трансформираща технология. Фотограф: Qilai Shen/Bloomberg Робин Ли, председател и главен изпълнителен директор на Baidu Inc., говори по време на събитие за представяне на Earnie Bot на компанията в Пекин, Китай, в четвъртък, 16 март 2023 г. Baidu дебютира своя еквивалент на ChatGPT, но пропусна демонстрация на живо на високо очакван AI бот в четвъртък, разочароващ зрителите, които се надяваха на по-силна демонстрация Най-популярното влизане на Китай в битка със САЩ за доминиране на потенциално трансформираща технология. Фотограф: Qilai Shen/Bloomberg Qilai Shen/Bloomberg/Getty Images

Новата функция на фирмата – която ще бъде вградена в нейната популярна търсачка, наред с другите й предложения – следва подобна функция, въведена от Google на Alphabet (GOOGL) през май, която позволява на потребителите да търсят в мрежата, използвайки своя AI chatbot.

Baidu казва, че услугата му се отличава с усъвършенстваното си разбиране на китайски заявки, както и със способността си да генерира различни видове отговори, като текст, изображения, аудио и видео.

За сравнение, GPT-4 също може да анализира снимки, но в момента генерира само текстови отговори, според неговия разработчик OpenAI.

Въпреки че ERNIE Bot е достъпен глобално, интерфейсът му е на китайски, въпреки че потребителите ще могат да въвеждат подкани както на китайски, така и на английски, каза говорител на Baidu пред CNN.

SenseTime, който представи услугата си през април, рекламира набор от функции, които според него позволяват на потребителите да пишат или отстраняват грешки в код по-ефективно или да получават персонализирани медицински съвети от виртуален асистент за здравни консултации.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР