Бахмут е от огромно стратегическо значение както за руските, така

...
Бахмут е от огромно стратегическо значение както за руските, така
Коментари Харесай

Ако Бахмут падне: прогнозите на военни експерти

Бахмут е от голямо стратегическо значение както за съветските, по този начин и за украинските сили, споделя Марина Майрон от Кралския университет в Лондон. Ако руснаците завладяват града ще могат да напреднат навътре в Украйна - да вземем за пример към Краматорск. “Тогава те ще поемат контрола над значими пътни артерии, ще пресекат пътя на украинските войски и ще усложнят доста защитата ”, споделя експертката. Освен това рухването на Бахмут ще отслаби духа на украинските войски и ще събуди съмнения относно техните качества.

Германският полковник Ралф Тиле и някогашен член на екипа на главнокомандващия на НАТО счита, че украинската страна е притискана, в това число от западните си съдружници, да реализира триумф в Бахмут. " По някакъв метод би трябвало да се изяснява на обществото за какво се изпраща толкоз поддръжка на Украйна ", акцентира военният специалист.

Майк Мартин: Путин е решен да реализира оповестената си военна цел в ДонбасСнимка: DW

Тиле обръща внимание и на психическата тежест на отбраната на Бахмут.  " Хората би трябвало да имат мотивация, с цел да удържат. Това е сигнал и за всички в Украйна - както за цивилните, по този начин и за бойците в други елементи на фронта ", споделя специалистът. Според него големите старания и от двете страни не могат да бъдат оправдани по различен метод.

Майк Мартин, откривател от King’s College в Лондон, счита, че Русия е толкоз настоятелна в опитите си да превземе Бахмут, тъй като това е част от оповестената от Путин цел на войната - " да освободи Донбас ". За да завладее Славянск и Краматорск съветската войска се нуждае от стратегически значимия Бахмут, изяснява специалистът.

Кой е с по-добри шансове в тази борба?

Ралф Тиле прави оценка възможностите на Украйна за победа в Бахмут като дребни. Според него съветската войска съвсем напълно е обсадила града. Освен това руснаците числено превъзхождат украинците в борбата за Бахмут. " Ясно е, че Русия разполага с голям брой бронирани коли, танкове, артилерия и изтребители ", споделя специалистът. А украинските сили би трябвало да чакат военните помощи да дойдат от Запад.

Тиле не е оптимистичен и за западните помощи. " Цяла Европа създава толкоз боеприпаси за един месец, колкото Русия употребява за един ден. Ситуацията с танковете също е извънредно комплицирана. Всички споделят " да "  на доставката на танкове за Украйна, само че те би трябвало някак да стигнат до украинците. Трябва да бъдат закарани, а някои мостове не могат да ги устоят. Трудно е да стигнат до фронта, а в случай че някой от тях се повреди, нищо не може да се направи на място - би трябвало да бъде върнат в Полша или Словакия ", споделя военният специалист.

Възможност за украинска атака

" Ако руснаците съумеят в Бахмут, това ще им обезпечи едно парче земя, само че надали и опция за надълбоко нахлуване в региона, тъй като идната отбранителна линия е близо ", споделя Маркус Райзнер, полковник от австрийската войска. След триумфите си в Харков и към Херсон, Украйна реши да стартира и трета атака - от Запорожие към Мелитопол. Според специалиста обаче тежките боеве към Бахмут принуждават главнокомандващите да пренасочват войски там.

Маркус Райзнер счита, че украинците приготвят нова контраофанзиваСнимка: BMVL

Според него украинските сили сега търсят подобаващ терен за нова атака. Възможно е това да е точно районът северно от Мелитопол. Ако реализиран триумф там, те ще отделят съветските войски от доставките им, които идват от Крим, както и към Запорожие и Херсон. " Така това ще се трансформира във фокуса на съветските войски, а не боевете в Донбас ", счита Райзнер.

Според военния специалист Густав Гресел обаче още не е пристигнало времето за контраатака на Украйна. " Ако желаят да се наемат с това начинание, би трябвало да провеждат запаси за нахлуване надалеч от фронта, където сега се водят боевете. В момента това би било рисковано. Дори украинците да усилят контрола си, съветските войски към момента имат сериозен ресурс от хора, които да вкарат в друга борба ", изяснява той. Руските сили могат да нападат украинските на повече от един фронт.

" Ако се изчакат няколко месеца, в които Русия да изчерпи капацитета си за друга атака, а руските войски, които сега са в запас, стартират да бъдат изпращани на актуалните горещи точки, украинската армия ще има по-голям късмет да извърши сполучлива атака ", споделя Гресел.

Густав Гресел счита, че е рано за нова украинска контраофанзиваСнимка: DW

Възможно ли е помирение през тази година?

" Всички имат интерес войната да завърши. И двете страни са подложени на напън в тази посока - изключително Украйна. Но евентуално и Русия - от Индия и Китай ", споделя Ралф Тиле. Според него обаче Русия към момента има сериозен капацитет за ескалация - освен с нуклеарни оръжия. " Става дума за суперзвукови оръжия, които даже не се виждат, само че те биха разрешили на Путин да бомбардира всяко кътче на света. И ние нищо не можем да създадем ", предизвестява Тиле.

Според него в този момент Западът би трябвало да предотврати ескалацията. " Трябва да забележим в какво може да го убедим, с цел да се огъне. Това може да бъде реализирано най-много от тези, които го поддържат. Например Китай, Индия, Саудитска Арабия, Бразилия, Южна Африка. Това е огромен запас, който може да подложи Москва на напън ". А що се отнася до Украйна, съгласно Тиле всеки боен триумф би подсилил позициите на Киев преди евентуално помирение.

Майк Мартин счита, че даже Украйна да стартира да изпитва дефицит на армия, това няма да спре съпротивата ѝ. " Краят на тази война ще пристигна единствено в случай че украинците победят или Западът спре да ги поддържа ".

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР