Багери са разкопали голям терен на къмпинг Градина“, сигнализираха природозащитници.

...
Багери са разкопали голям терен на къмпинг Градина“, сигнализираха природозащитници.
Коментари Харесай

Строеж на къмпинг Градина“ предизвика тревога и проверка на РИОСВ

Багери са разкопали огромен терен на къмпинг „ Градина “, алармираха природозащитници. От екоинспекцията в Бургас през днешния ден направиха незабавна инспекция, защото терените там граничат със Зона за запазване на диви птици.

След оглед на строителната площадка и информация в регистъра на екоинспекцията стана ясно, че градежът е легален.
Детелина Иванова, специалист „ Защитени територии " -РИОСВ Бургас: Това е обект, който е минал процедура в Регионална инспекция за опазване на околната среда и се касае за строителство на магазин, ресторант и паркинг, обслужващ тези обекти. Площта на парцела е 5 декара и половина. Той попада единствено в Зона за запазване на дивите птици „ Бакърлъка " и граничи със предпазена зона запазване на естествени местообитания „ Градина-Златна рибка ".
Строежът е на метри от плажната линия, а поради високите подпочвени води мощни помпи отводняват терена, преди да се излеят основите на бъдещият ресторант и магазин. Според екозащитници строителството е върху дюни. Техническият началник беше безапелационен, че всички документи са изрядни.
Стефан Кодев, механически началник: Точно където е обекта няма дюни. Иначе никой няма да даде да се строи върху дюните.
Проверка в кадастъра демонстрира, че парцелът е частен и влиза в устройствения проект на община Созопол. От екоинспекцията потвърдиха, че няма заплаха за дивите птици, само че строителството би трябвало да спре на 1 март.
инж.Тонка Атанасова, шеф на РИОСВ-Бургас: Забраната за строителство би трябвало да важи от 1 март, защото тогава стартира размножителният интервал на птиците. Забраната е от 1 март до 1 август.
Заради зачестилите сигнали за разкопаване и строителство по плажните линии мобилни екипи от екоинспектори и представители на Министерството на туризма стартират засилени инспекции.
 Унищожените дюни в къмпинг Унищожените дюни в къмпинг "Смокиня " попадат в територията на частни парцели
1205 кв. м са унищожените пясъчни дюни в къмпинг „ Смокиня “, оповестиха от екоинспекцията в Бургас. По-голямата част от тях се намират в имота на 46-го...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР