Бъдещият стратегически инвеститор в АЕЦ Белене ще бъде избран след

...
Бъдещият стратегически инвеститор в АЕЦ Белене ще бъде избран след
Коментари Харесай

Дълга 9-етапна процедура чака инвеститора за Белене

Бъдещият стратегически вложител в АЕЦ " Белене " ще бъде определен след дълга 9-етапна процедура. Това стана ясно от изявление на министъра на енергетиката Теменужка Петкова след съвещанието на кабинета. Самата процедура към този момент е разисквана и утвърдена от държавното управление и ще бъде показана за разискване в Народното събрание.

Според решението на самия Законодателен орган процедурата трябваше да е подготвена до 31-ви октомври, само че се забави поради съвещания. Първият резултат от нея ще се появи чак след година, когато ще е основаването на планова компания, в която с изключение на бъдещият вложител ще взе участие и българската страната, изясни министър Петкова. Според нея в бъдещата компания ще могат да се включат също и огромни енергийни потребители, които да придобият миноритарен дял или да подпишат контракти за изкупуване на сила от Втора атомна.

Министър Теменужка Петкова напомни, че все още в енергийното ведомство да постъпили писмени поръчки за проявен интерес към построяването на АЕЦ " Белене " от три компании - китайска, френска и корейска. Министърът добави, че измежду поканените за присъединяване в състезанието ще бъде съветската компания " Росатом ", която архитект и производител на оборудването на двата нуклеарни острова на централата.

На идващия стадий от състезанието заинтересуваните компании ще подадат заявки за присъединяване. След разглеждането им ще бъде направен лист с претендентите за подаване на обвързващи оферта, изясни министър Теменужка Петкова. После претендентите ще подпишат заявления за конфиденциалност, което е изискване те да получат цялостен достъп до информацията за плана. Следва изпращане на предложения до евентуалните вложители за показване на обвързващи предложения, които ще бъдат прегледани от комисията по желание на вложител. Следват договаряния с миналите този стадий вложители. На последната фаза би трябвало да бъде подписан и контракт с определената компания - вложител в построяването на Втора атомна, изясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Докато тече процедурата кабинетът ще учреди дъщерна компания, в която да бъдат обособени активите и пасивите на АЕЦ " Белене ". НЕК към този момент нае " Инженерингсервиз София " против 87.5 хиляди лева без Данък добавена стойност да оцени активите и пасивите на Втора атомна на територията на цялата страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР