Бъдещите градове в Европейския съюз ще трябва да могат безопасно

...
Бъдещите градове в Европейския съюз ще трябва да могат безопасно
Коментари Харесай

Урбанизъм и климат


Бъдещите градове в Европейския съюз ще би трябвало да могат безвредно да одобряват повече хора, като в същото време се оправят с въздействието на изменението на климата и в същото време подсигуряват положително качество на живот.

Зелената договорка цели зелена промяна на Европа. Посоката са градове с " нулеви излъчвания " . Целта е до 2050-та година европейските градове да са въглеродно неутрални.

" Всичкото е в бъдеще време. Няма нито един въглеродно безпристрастен град в света ", показва климатологът проф. Георги Рачев, учител в Геолого-географския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

" Замърсеният градски въздух и характерната отражателна дарба на земното покритие на градовете трансформират топлинния баланс. Стига се до топлинни върхове ", изяснява проф. Георги Рачев.

Урбанистът Антоанета Топалова е знаково име в архитектурната гилдия на Пловдив като главен проектант на Общия организационен проект на Пловдив от 1985 година Тя предизвестява, че прогресивното застрояване на огромни площи директно въздейства върху въздушните течения и трансформира климата.



Европейската комисия показва, че всеки град би трябвало да има своята " зелена договорка ". За бързото постигане на енергийните и климатични цели основна е ролята на градовете и общините. В тези процеси определяща е работата на архитекти и урбанисти.

За смекчаването на резултатите от климатичните промени в градовете е належащо да се работи върху земното покритие в тях - пътна настилка, застроени и зелени площи, отбелязва и специалистът по градско обмисляне Благой Петков.

Все повече се приказва за зелено градско обмисляне като решение за бъдещето. Какво значи зелен урбанизъм? Позицията е на проектант Михаела Замфир от Факултета по архитектура на Университета по архитектура и урбанизъм " Йон Минку " в Букурещ: " Когато приказваме за явен зелен урбанизъм, в зеления урбанизъм приказваме за присъединяване на доста експерти. Говорим за интердисциплинарен метод, тъй като би трябвало да имаме устойчива визия, основана на кръговата стопанска система. "

Смекчаването на резултатите от климатичните промени в градовете ще направи живота на техните поданици по-лесен и обезпечено с по-добро качество.

Участници:

Благой Петков - специалист по градско обмисляне, част от екипа на Община Пловдив.

Арх. Антоанета Топалова - урбанист, главен проектант на Общия организационен проект на Пловдив от 1985 година

Проф. Георги Рачев - климатолог, учител по синоптичен разбор и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Архитект Михаела Замфир от Факултета по архитектура на Университета по архитектура и урбанизъм " Йон Минку " в Букурещ.



Подкастите от поредицата " Green Deal " са наличие, предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР