Бъдещето принадлежи на държави с високо ниво на амбиция, заяви

...
Бъдещето принадлежи на държави с високо ниво на амбиция, заяви
Коментари Харесай

Президентът в БАН: Бъдещето принадлежи на държави с високо ниво на амбиция

Бъдещето принадлежи на страни с високо равнище на упоритост, съобщи президентът Румен Радев при визитата си в Института по роботика на Българската академия на науките. Държавният глава прегледа построения по оперативна стратегия “Наука и обучение за образован растеж” Център за подготвеност „ Квантови връзки и интелигентни системи за сигурност и ръководство на риска “. В Центъра бе показан и Националният проект на България за квантова информационна инфраструктура. В събитието участваха ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, ръководителят на Центъра за подготвеност aкад. Чавдар Руменин и шефът на Института по роботика при Българска академия на науките доцент Август Иванов.

Като българин се усещам горделив, че тук в България, вие сте съумели да създадете подобен перспективен център с голямо значение за нашето бъдеще, уточни президентът пред учените от Българска академия на науките. По думите му в пробния теоретичен център освен са привлечени европейски средства, само че и са дейно оползотворени в полза на цялото общество. Държавният глава означи и приноса на учените в Института за развиването на високотехнологични производства, нововъведения и стопанска система с висока добавена стойност.

Информацията е основен фактор в актуалния свят, означи още Румен Радев. Президентът добави, че този, който успее да предава голяма по размер информация по най-бързия метод и с висока степен на отбрана, той ще бъде и конкурентоспособен и ще има гаранции за своята сигурност във все по-трудно предсказуем и кондензиран с високо равнище на конкуренция свят.

Системата за ръководство на рецесии е занемарена от десетилетия, уточни президентът. Затова е належащо тя да бъде построена и трансформирана в единна национална система за ръководство при рецесии. „ Трябва да преминем от реактивен към самодеен метод при ръководството на рецесии “, прикани още президентът.

Президентът напомни плановете, препоръчани от президентската институция, които да бъдат включени в Плана за възобновяване и резистентност, като открои концепцията за построяването на Национален център за наблюдаване, съгласуваност и ръководство, който да интегрира и дава информация в действително време за всички институции и жителите. „ Трябва най-накрая да знаем какво става на нашата територия и да можем да управляваме процесите с научни логаритми. Всяка една уважаваща себе си изпълнителна власт би трябвало да сътвори подобен център колкото се може по-бързо “, прикани още президентът Румен Радев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР