Бъдещето на смарт тоалетните може да изглежда изчерпано с няколко

...
Бъдещето на смарт тоалетните може да изглежда изчерпано с няколко
Коментари Харесай

Смарт тоалетна: струва си ъпгрейдът

Бъдещето на смарт тоалетните може да наподобява изчерпано с няколко познати улеснения, само че това не е тъкмо по този начин – навлизат и други потребни функционалности, като да вземем за пример здравен мониторинг

С навлизането на технологии като автоматизираното стартиране на водата, хората стартират по-естествено да одобряват и други смарт функционалности на тоалетните (източник: CC0 Public Domain)

Ако ще ремонтирате скоро тоалетната си, може би не е неприятно да помислите за нова, смарт тоалетна. Не се смейте, чува се чак тук! Не сте ли ходили в тоалетна, където фото-клетка пуска водата, вместо да натискате бутон?

Е, умната тоалетна има още няколко сходни улеснения, които по никакъв начин не са за подценяване. Те вършат живота по-лесен и по-чист.

От публичните пространства към дома

„ Умни тоалетни с разнообразни автоматизирани функционалности съществуват от години, само че през идващите месеци се чака възходящо търсене на по-разнообразни и усъвършенствани сходни решения, “ споделят от българската компания Geraka, която е профилирана в баните и тоалетните.

„ Първите такива тоалетни са публични и се отличават с три умни функционалности – автоматизирано разчистване на седалката след всяко прилагане, автоматизирано стартиране на водата и ароматизиране “, прецизират от компанията.

Автоматичното стартиране на водата е най-добре познато на най-вече хора. Тоалетната има датчик, който задейства механизма за промиване. Той или самичък „ усеща “, когато тялото се е отдалечило от тоалетната, или чака да му се махне с ръка, с цел да пусне водата.

Тази функционалност, позната от публичните тоалетни по хотели, бизнес-сгради и летища, към този момент завладява и домовете. Причините за това са разнородни – да вземем за пример съществуването на член на фамилията, който редовно „ не помни “ да пусне водата.

Пестеливите семейства регистрират и друга изгода, която носи датчикът за стартиране на вода – пестенето на вода и намаляването на сметките.

Възход

С възприемането на „ високи “ тоалетни технологии като автоматизираното стартиране на водата, хората стартират по-естествено да одобряват и други умни функционалности на тоалетните, за които не е пресилено да се каже, че отиват към „ смарт-тоалетна “. Една от тях е предпазването от преливане. Това значи тоалетната да има датчик, който блокира притока на вода, в случай че е налице задръстване.

Първи към това се ориентират прагматичните майки на дребни деца. Те са доста удовлетворени, в случай че стартирането на вода бъде блокирано при запушена тоалетна. Разбираемо, това икономисва много кахъри.

Обществената тоалетна в Борисовата градина – една от дребното в града изобщо, само че „ умните “ й датчици пускат водата не когато би трябвало, а когато в действителност е нужна вода – ръкомахаш като регулировчик самичък в кабината и се чувстваш кръговиден глупак (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Наред с това от ден на ден внимание притеглят улеснения като да вземем за пример стоплянето и поддържането на избрана температура на седалката. „ Друга екстра е функционалността биде, която работи с избор на разнообразни режими, променяйки типа на струята и интензитета на водния поток, “ споделят от българската компания.

„ Някои умни тоалетни могат да задействат функционалността обдухване, която има за цел да изсуши кожата след приложимост на биде. Също по този начин нараства търсенето и на тоалетни чинии с функционалност за засмукване на миризмите и изпращането им в канала, както и с опция за избор на музика и цвят на осветление “, допълват експертите.

Това не е всичко. Има и още повече умни функционалности, които могат да намерят място в една модерна тоалетна. Например:

Бъдеще: тоалетни за здраве

Бъдещето на умните тоалетни може да наподобява съвсем изчерпано с горните улеснения, само че това не е тъкмо по този начин. Честият контакт на хората с това място го прави комфортно за други функционалности като например… здравен мониторинг.

Учени от Университета в Рочестър неотдавна сътвориха интелигентна тоалетна седалка, която следи здравето на пациентите. Тя употребява датчици, които – посредством допира до кожата – регистрират значими параметри на здравето.

„ Тази система за мониторинг открива утежняване на положението рано, като заобикаля нуждата пациентът да върви на доктор ”, изяснява Никълъс Кон, създател и основен изпълнителен шеф на компанията „ Следене на здравето на сърцето “.

„ Седалката е непосредствено задействана от усъвършенствани логаритми и улавя над девет клинично значими индикатора. Това включва електрокардиограма с един проводник (ЕКГ) за премерване на електрическата интензивност на сърцето, фотоплетизмограма (PPG) за премерване на кислородното засищане в кръвта, премерване на пулса, балистокардиограма (BCG) за премерване на механичните сили, свързани със сърдечния цикъл, и датчик за телесно тегло “, разясняват от компанията.

Други учени отиват още по-далеч. Човешките изпражнения и урина носят значима информация за здравето, като се стартира от равнищата на хидратация и се стигне до редица ранни знаци за болести. Ръчното събиране на проби може да бъде неприятно, само че вземането им непосредствено от тоалетната без човешка интервенция взема решение този проблем.

Точно това са почнали да вършат учени от Университета Дюк в Северна Калифорния. Тяхната „ интелигентна тоалетна “ предлага „ хендсфри “ събиране на проби от екскрементите за задачите на медицинския разбор. Това е на ниска цена, неинвазивен способ за събиране на самостоятелни биологични данни с евентуално приложение в здравната диагностика, споделя проф. Джофри Гинсбърг от Центъра за приложна геномика и прецизна медицина в Дюк.

Според него, подоби устройства след време ще станат толкоз известни, колкото в този момент са фитнес-гривните…
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР