Бъдещето на морската професия е да намаляват хората на борда

...
Бъдещето на морската професия е да намаляват хората на борда
Коментари Харесай

Корабите на бъдещето

Бъдещето на морската специалност е да понижават хората на борда и даже да има кораби без екипаж. Такива планове към този момент се създават от британска компания и действително се тестват с модели. Това съобщи във варненския ефир на Дарик кап. Димитър Димитров - член на управителния съвет на фондация „ Морски ориси ”  и морски дипломат на България в Международната морска организация.
 
В последните години от ден на ден понижават хората на борда, а се усилват тези, които обслужват административната активност, добави той. По негови думи капитаните се занимават с навигационна активност едвам в 20% от времето, а в останалите 80% - с администрация заради огромния документооборот.
 
В актуалните кораби има прелестни условия за живот. Всяка кабина има хигиеничен възел, храната и заплащането са регламентирани. Проблемите на море са чисто психически и са свързани със самотата, изключително за фамилните хора, разяснява капитанът.
 
У нас няма спад в искащите да практикуват морска специалност, твърди той. Това се дължи на положителното възнаграждение.  Сега морските хора са повече в сравнение с преди 10 години, а Варна е градът с най-вече моряци поради Военноморското учебно заведение, Морската гимназия и квалификационните центрове. За страдание образованието губи от качеството си, е мнението на кап. Димитров.
 
„ Докато преди 20 години 7-10 претенденти се бореха за едно място в Морско учебно заведение, в този момент са несъмнено 1,1 за място. Нашето обазование не е това, което беше преди 20-30 години, само че морската специалност се учи тук. Само един дребен сегмент - бизнес морските специалности, се учи обичайно в Англия ”, уточни капитанът.
 
В последно време има приток на дами в специалността, само че броят им продължава да бъде незабележим, изясни Димитров, който даде образец със скандинавските страни, където дамите са 5 – 6 % от плаващите.
 
Моряците минават през прецизни инспекции за алкохол и опиати, увери той и добави, че тече нормативното споразумяване по въпроса с въоръжаването на капитаните.
 
„ Ние постоянно сме упорствали да нямаме оръжия на корабите. Малко са корабите, които имат. Практиката е да се наемат охранители и те да разполагат с оръжие. Капитанът обаче е виновен за всичко, което се случва на кораба и за дейностите на охранителите. Как той може да каже по кое време да се употребява мощ? Ние настояваме капитаните да се освободят от отговорност и охранителите да преценят и носят отговорност при потребление на оръжие ”, разяснява Димитров.
 
Денят на моряка - 25 юни, ще бъде почетен във Варна с две събития - морско кръщене на деца на кораба „ Калиакра ” и концерт в Летния спектакъл, на който се връчват премиите от състезанието „ Диря в морето ” от 20.00 ч.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР