Бъдещето на гръцкия дълг се обсъжда на заседанието на Еврогрупата,

...
Бъдещето на гръцкия дълг се обсъжда на заседанието на Еврогрупата,
Коментари Харесай

Финансовите министри от Еврогрупата обсъждат бъдещето на гръцкия дълг на заседанието си в София

Бъдещето на гръцкия дълг се разисква на съвещанието на Еврогрупата, което стартира в София. На него участват гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги и финансовите министри от страните от еврозоната. Германският финансов министър Олаф Шолц беше въздържан в упованията си:

" Първо ни следва обзор на изпълнената до момента стратегия. Както знаете, това не е завършило. Но през днешния ден сме доста по-оптимистични, в сравнение с през последните години. Всички знаем, че обстановката се е подобрила, само че въпреки всичко би трябвало да изчакаме. "
Сред останалите тематики на съвещанието са и комерсиалните взаимоотношения със Съединниете щати. На 1 май изтича отсрочката за въвеждането на мита върху алуминия и стоманата, дадена от администрацията на президента Доналд Тръмп. След като той се срещна с френския си сътрудник Еманюел Макрон, финансовият министър Бруно льо Мер изрази вяра, че казусът с митата ще бъде дефинитивно решен. Въпреки това Европа би трябвало да е подготвена и за противоположната обстановка, безапелационен е льо Мер:
" Комисията и Европейският съюз би трябвало да бъдат подготвени да вземат всички нужни решения, в случай че Съединените щати усилят митата за нас. Няма причина американската администрация да постанова нови мита за нас. Има проблем със свръх потенциала при алуминия и стоманата, само че Европейският съюз не е виновен за него. Ние обаче не би трябвало да бъдем удряни с нови мита. "

Вчера ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че чака Гърция да излезе от избавителната си стратегия по-късно тази година без нужда от защитна кредитна линия.

През август завършва третата избавителна стратегия за Гърция от 2010 година насам. В гръцката столица, където беше на посещаване и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, са уверени, че могат да реализират съглашение с кредиторите за понижаване на дълга. Именно положението на гръцката стопанска система, опциите на страната да се оправи без нов избавителен проект и концепциите за опрощаване на част от гръцкия дълг ще бъдат разисквани от финансовите министри от Еврогрупата.

По-късно към полемиките ще се причислят и останалите европейски министри, за първата серия от работни срещи във формата ЕКОФИН. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР