Бъбречните заболявания са широко разпространен проблем, засягащ цели десет процента

...
Бъбречните заболявания са широко разпространен проблем, засягащ цели десет процента
Коментари Харесай

18 най-добри храни за да имате здрави бъбреци

Бъбречните болести са необятно публикуван проблем, засягащ цели 10 % от международното население. Най-честите аргументи за бъбречни проблеми са диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване. Най-добрите храни за здрави бъбреци са с ниско наличие на натрий, фосфор и калий. Имайки това поради, не е изненада, че толкоз доста хора страдат от бъбречно заболяване. Преработените храни са заредени и с трите от тези неща и този вид храна също способства за изискванията, които водят до заболели бъбреци.

Дори и да имате здрави бъбреци, не е зле да започнете да включвате някои храни в ежедневната си диета. Ако сега имате проблеми с бъбреците, би трябвало да говорите с Вашия доктор, преди да измененията хранителния си проект. След като получите зелена светлина, пробвайте тези храни.

Важни бъбречни функционалности

Вашите бъбреци са два органа с форма на фасул, които лежат против мускулите на гърба в горната част на корема. Тези органи са виновни за няколко разнообразни функционалности, в това число:

Поддържане на цялостния баланс на течности в тялото.
Регулиране и пречистване на минерали от кръвта ви.
Филтриране на боклуци от храна, медикаменти и токсични субстанции.
Създаване на хормони, които създават червени кръвни кафези, поощряване на здравето на костите и контролиране на кръвното налягане.

Преди да стигнем до листата с храни, има няколко съвета, които ще ви оказват помощ да поддържате диетата си удобна за бъбреците.

Следните препоръки ще подобрят функционалността на бъбреците и ще предотвратят по-нататъшно увреждане.

1. Ограничете приема на алкохол: Алкохолът освен ще попречи на способността на бъбреците да филтрират кръвта, само че и ще ви дехидратира.

2. Намалете потреблението на натрий: Бъбречното заболяване може да понижи способността на организма да балансира равнищата на натрий и вода, което изисква да ограничите дневния банкет на сол до не повече от 2000 мг.

3. Яжте дребни порции протеини: Ако страдате от бъбречно заболяване, тялото ви се бори с елиминирането на отпадъците от протеини. Затова е значимо порциите протеин да са дребни.

4. Избягвайте наситените мазнини и трансмазнините: Тези мазнини могат да попречват способността на бъбреците да действат вярно. Опитайте се да ядете най-вече ненаситени мазнини, като зехтин.

5. Ограничете пържената храна: Пърженето на храна усилва наличието на мазнини, като по този метод усилва риска от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване. Дайте отмора на бъбреците си и вместо това изпечете храната си на скара, печете, варете или задушавайте!

6. Изберете храни с по-ниско наличие на калий: Болните бъбреци не могат да филтрират вярно калия от кръвта. Високите равнища на калий в кръвта могат да бъдат рискови. Поради тази причина приемът на калий би трябвало да бъде стеснен. Дневният банкет би трябвало да бъде по-малко от 2000 mg.

7.Избягвайте храни с високо наличие на фосфор: Високите равнища на фосфор в тялото също могат да бъдат евентуално нездравословни. Дневният банкет би трябвало да бъде стеснен до не повече от 800-1000 мг.

8. Съсредоточете се върху пресните храни вместо върху модифицираните храни: Пресните храни нормално са с по -ниско наличие на натрий, калий и фосфор. Ако въпреки всичко ядете зеленчуци от консерва или от фризера, предлагаме да ги изплакнете щедро преди консумация.

Най-добрите храни за здрави бъбреци

1. Ябълки
Не е изненада, че ябълките попаднаха в листата. В края на краищата те са най-хубавата здравословна храна за сърцето и в центъра на поговорката „ Една ябълка дневно държи доктора надалеч “. Този цялостен с витамини плод не съдържа натрий и е с извънредно ниско наличие на фосфор.

2. Рукола
Много зеленчуци са с високо наличие на калий, само че не и рукола. Освен, че е цялостна с съществени витамини, руколата съдържа и нитрати, които намаляват кръвното налягане.

3. Камби
Въпреки че чушките са с ниско наличие на натрий и фосфор, това е един от дребното зеленчуци, които също са с ниско наличие на калий. Тези зеленчуци са цялостни с антиоксиданти, които усъвършенстват и имунната функционалност, което ги прави отличен избор за пациенти с бъбречни болести.

4. Елда
Елдата е питателна пълнозърнеста храна с ниско наличие на фосфор. Ако сте бъбречно болен, имате потребност от това във вашата диета.

5. Булгур
Булгурът е стабилен източник на протеини и друга добра опция на зърнените храни с високо наличие на фосфор и калий.

6. Зеле
Този зарзават е зареден с витамини и минерали, като в същото време е с ниско наличие на натрий, фосфор и калий!

7. Карфиол
Ах, карфиол! Това е различен зарзават с ниско наличие на натрий, фосфор и калий и може да се сервира по разнообразни способи. Той е засищащ и цялостен с противовъзпалителни съединения.

8. Череши
Този плод е цялостен с антиоксиданти, които защищават сърцето. Ако сърцето ви е крепко, по-вероятно е и бъбреците ви да бъдат здрави. Черешите са вкусни, само че също по този начин могат да понижат възпалението. Споменахме ли, че те не съдържат натрий и са с доста ниско наличие на фосфор?

9. Червени боровинки
Този стипчив плод ще бъде от изгода за пикочните пътища и бъбреците, като предотвратява инфекцията. Червените боровинки са с ниско наличие на натрий, фосфор и калий, което ги прави отличен вид за пациенти с бъбречни болести. Важно е да споменем, че постоянно би трябвало да избирате напълно натурални боровинки и сок, с цел да избегнете добавени захари.

10. Белтъци
Въпреки че яйчните жълтъци не са нездравословни по своята същина, те могат да бъдат, в случай че имате бъбречно заболяване. Жълтъците съдържат високи равнища на фосфор, само че белтъците оферират потребен за бъбреците протеин с доста по-малко фосфор.

11. Риба (сьомга, пъстърва, риба тон)
Рибата може да съдържа високи равнища на фосфор, само че сьомгата, пъстървата и рибата звук съдържат по-малко от междинното. Тези висококачествени протеинови варианти са чудесни източници на ненаситени мазнини и добър холестерол. Нещо повече, здравословните мазнини в рибата могат да понижат неприятния холестерол и да се борят със сърдечните болести.

12. Чесън
Добавянето на чесън към храната е един от най-хубавите способи за възстановяване на усета, като в същото време поддържате натрий, фосфор и калий под надзор. Този засищащ подобрител на усета е цялостен и с противовъзпалителни свойства.

13. Лук
Подобно на чесъна, лукът обезпечава усет с ниско наличие на фосфор и без натрий. Лукът също е зареден с витамини, които предизвикват здравето на храносмилането.

14. Репичка
Тези зеленчуци са с ниско наличие на фосфор и калий, само че са цялостни с доста други хранителни субстанции! Витамините в репичките понижават риска от сърдечни болести.

15. Червено грозде
Червеното грозде е освен това от вкусна закуска; те също са заредени с антиоксиданти, които понижават възпалението. Освен това те са с ниско наличие на натрий, благоприятстват здравето на сърцето и защищават от диабет!

16. Гъби Шийтаке
Тази пикантна храна постоянно се употребява като сурогат на месото при бъбречно заболели. Шийтаке гъбите са с ниско наличие на калий и са отличен източник на растителни протеини.

17. Пиле без кожа
Независимо дали сте бъбречно болен или не, едно нещо остава същото: всички имаме потребност от протеин! Пилешкото месо съдържа едни от най-ниските равнища на натрий, фосфор и калий от всеки различен източник на месни протеини. Премахването на кожата ще понижи равнищата на мазнини, което ще улесни бъбреците ви да филтрират отпадъците.

18. Ягоди
В тези вкусни дребни плодове на практика няма натрий и съвсем никакъв фосфор. Ягодите съдържат противовъзпалителни свойства, които защищават сърцето (и бъбреците също!)

19. Вода
Това механически не е храна, само че не забравяйте да пиете доста ВОДА! Поддържането на хидратация ще понижи усилието, което бъбреците би трябвало да поставят.

Не чакайте да имате проблеми с бъбреците, с цел да започнете да се храните вярно. Колкото по-рано започнете да ядете здравословни храни, толкоз по-добре ще бъдете! Бъдете самодейни!

Какво мислите за най-хубавите храни за здрави бъбреци? Ядете ли към този момент постоянно някои от тях? Кои от тях ще се опитате да включите в диетата си? Кажете ни в секцията за мнения по-долу!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР