БАБХ и свиневъдите обсъдиха епизоотичната ситуация и мерките за борба

...
БАБХ и свиневъдите обсъдиха епизоотичната ситуация и мерките за борба
Коментари Харесай

БАБХ и свиневъдите обсъдиха епизоотичната ситуация и мерките за борба с африканската чума

БАБХ и свиневъдите разискаха епизоотичната обстановка и ограниченията за битка с африканската чума, оповестиха от пресцентъра на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

В Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) се е провела среща сред специалисти от организацията и представители на свиневъдния отрасъл. Представена е настоящата епизоотична обстановка, дискутирала се е разликата при наложените ограничения в другите зони на страната според от проявлението на Африканската чума по свинете (АЧС).

Обсъдено е и възможното бъдещо развиване на болестта. Присъстващите са постигнали единодушие, че ограниченията дават търсения резултат по повод броя на засегнатите ферми.

Като мярка с най-силен противоепизоотичен резултат е посочено доброволното кръвопролитие на животните в обекти без биосигурност. Във връзка с огнищата на АЧС в Шуменско за следващ път е изработен изводът, че в актуалната обстановка развъждането на прасета при пасищни условия е пагубно. Към момента има най-голяма нужда от разграничаване при клането на свинете според от зоната, от която произлизат. По тази причина предпочитано ще се работи за предоставяне на задоволително здравни гаранции с оглед понижаване на инфектираните зони, повдигане на възбрани и търговски бариери, и излекуване на бранша.

Отчетена е и потребността от по-добра връзка с потребителите за по-ясно показване на сигурността на продуктите от българско свинско месо. Българската организация по сигурност на храните още веднъж припомня, че неспазването на разпоредбите за биосигурност при ловуване и ниската биосигурност при развъждането на прасета в домашни условия са едни от най-важните фактори за преместване на болестта от дивите към домашните прасета.

"Призоваваме за демонстрация на висока отговорност и съблюдаване на всички ветеринарномедицински условия ", обявиха от БАБХ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР