Баба Маринка от Добрич ще празнува своята 100-годишнина на 14.02.2024

...
Баба Маринка от Добрич ще празнува своята 100-годишнина на 14.02.2024
Коментари Харесай

Баба Маринка от Добрич се готви за 100-годишен юбилей

Баба Маринка от Добрич ще чества своята 100-годишнина на 14.02.2024 година Тя се усеща отлично на достолепната си възраст и несъмнено младее за годините си. Няма досадни болежки, похапва си всичко – без риба, обича сладичко и тестени произведения, а водата не е измежду обичаните й течности за пиянство.

Сутрешното кафе и четенето на вестник за нея са наложителен обред всеки ден. Винаги е била отлична стопанка и до през днешния ден на драго сърце посреща посетители с неизменимата необятна усмивка на лицето си. На 100-тния си рожден ден баба Маринка ще събере най-близките си хора – внуците и правнуците, с цел да се посмеят дружно, да ги почерпи с торта и да си напомнят още веднъж забавни истории от дълголетния й многолик и заслужен живот.

Маринка Йорданова Андреева е родена на 9.02.1924 година в с. Одринци, Добричко, само че тогава се случила люта зима и съумели да я запишат в регистъра чак на 14.02 . Така цялостен живот чества рождения си ден на тази дата, която й е доста скъпа, тъй като на нея е била и сватбата й .

До четвърто поделение учи в румънско учебно заведение в родното си село, което тогава се намира в рамките на Южна Добруджа. След това сама се научава да написа и чете на български език. През 1943 година зеленооката красавица, която е измежду най-личните моми, се омъжва за Иван Андреев – най-образованият мъж в селото, един от първите ученици на Висшето комерсиално учебно заведение (днес Икономически университет – Варна). Роден през 1917 година, той приключва две висши образования – икономическо и право. След като заема управителни постове, измежду които шеф на „ Партиен и държавен надзор “ и кмет на село Ведрина, той е изключен от Българска комунистическа партия, тъй като е участник в придвижването, подготвяло „ Заговора на Горуня “. Въпреки бунтарския живот на брачна половинка си, Маринка е непроменяемо до него и дружно претърпяват тези сложни за фамилията години. Тя работи тежък физически труд като чорбаджия в цех „ Жакард “ – Добрич. Неведнъж е удостоявана със званието „ ударник на труда “. Родила и отгледала две деца: Стоян Андреев – приключил история и литература в СУ “ Климент Охридски “, дълготраен преподавател в ТМСС и Спортното учебно заведение в гр. Добрич, и доктор Маргарита Байчева – доктор с три специалности, създател на Центъра по хемодиализа в Добрич. През 1980 година изгубва снаха си в автомобилна злополука и се постанова да играе съществена роля  в развъждането и възпитанието на  внуците си Иван и Радосвета. Иван Андреев е приключил агроинженерство в Пловдив, дълготраен чиновник на ДАНС в Добрич, където е заемал и управителни длъжности. Заедно със брачната половинка си Валентина Андреева са отгледали две прелестни деца – Стоян и Преслав, които и досега са най-близо до баба Маринка. Радосвета Андреева е професор по детска дентална медицина във Факултета по дентална медицина към Медицински университет – Варна, лекар по медицина и лекар на науките, учител, заемала административни длъжности зам.-декан и началник на катедра. Наскоро дружно със брачна половинка си доктор Борис Борисов проф. Андреева сътвори  най-новия съвременен Медико-дентален център „ Проф. Андреева “ в гр. Варна, където се предлага профилактика и цялостна орална рехабилитация на деца и възрастни, включително под обща упойка и седация. Загубила от дълго време брачна половинка си и двете си деца, отгледала двамата си внуци, баба Маринка в този момент се радва и на четирима пораснали правнуци – Стоян Андреев и Преслав Андреев, ученици на Икономически университет – Варна, както прародител им Иван (Преслав се дипломира и в магистърска стратегия „ Data Science “ в Манчестър като първенец на випуска), Елена Борисова, която е стажант-лекар по дентална медицина във ФДМ – Варна, и Явор Борисов – студент по фармация, който чудесно се оправя и с менажирането на новия фамилен медико-дентален център.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР