b-Lion е проект за близо 30 милиарда лева, а реализацията

...
b-Lion е проект за близо 30 милиарда лева, а реализацията
Коментари Харесай

Павела Митева, ИТН: ПП правят всичко възможно да унищожат Марица изток заради водородния проект b-Lion за близо 30 млрд. лв.

" b-Lion е план за близо 30 милиарда лв., а реализацията му зависи единствено от едно нещо – Земята на Мини Марица изток, която е 250 км2! Затова Политическа партия вършат всичко допустимо да унищожат сдружението, колкото се може по-бързо ", съобщи депутатката от Има Такъв Народ Павела Митева в дебатите по вота на съмнение за неуспех за държавното управление в бранш енергетика.

" Защо им е толкоз земя ли? Идеята им е да създават 380 000 тона зелен водород на година от който 180,000 т/г да бъдат за експорт. За реализирането са нужни 15 милиарда евро. Проектът планува построяването на 5.5 GWp (Гигават пико) солари до 2028г. и удвояването им до 10 GWp до 2033г. Това е полуда ", сподели още Митева.

" Миньорите изхвърчат на улицата; всички централи минават на газ; всички ние още веднъж плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери. И целият план е на кого? На Министър Румен Радев ", съобщи депутатката от Има Такъв Народ.

Ето какво още сподели Павела Митева по тематиката:

За първи път за план b-Lion е дадена информация в националната пътна карта - Водородно бъдеще за България, създадена от Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), до момента в който министър е Даниел Лорер, несъмнено. 

На 30.03.2022 година, на семинар още веднъж е показан план b-Lion, като един от главните такива в България и максимален в Европа. Представен е от немски политик и член на Екологичен потенциал. 

През май 2022 година, настоящия Министър на енергетиката, в качеството му на зам. ръководител на Асоциацията на Индустриалния Капитал в България (АИКБ) е показал капиталовия план за 15 милиарда евро (b-Lion) пред немски бизнес, тогава като част от делегацията, която е на посещаване в Берлин. Същевременно към МИР в средата на 2023 година, е подадено заявление за финансиране на дребна атомна котловина на територията на община Стара Загора – ZAHYR. На стр. 5 от документа е показано следното „ ZAHYR е пилотен план, който се преглежда като първа стъпка към широкомащабно внедряване на водородни технологии като реализация на по-големия план bLion. Проектът bLion е избран като стратегически в плановете на териториалните проекти за преход за района на Стара Загора “. В последната версия на ТПСП на стр. 27, Стълб 1, т. 5 още веднъж е посочено „ Примерен интегриран широкомащабен план по тази скица е плановото предложение на B-Lion за Зелена атомна котловина, показано и разисквано с Hydrogen Europe. “

От всичко изброено може да се направи еднопосочен извод, че терените на Енергиен Комплекс Марица Изток са отредени за този план и колкото по бързо се затвори комплекса, толкоз по бързо ще стартира реализацията. Един от основите проблеми при реализирането на подобен огромен план е съществуването на огромен воден запас. Ако се цели потреблението на водите от язовир Овчарица, то той е с доста дребен размер от 62 млн.м3, а също по този начин е разгласен за предпазена зона в границите на НАТУРА 2000. Не без значение е и цената на създавания водород, като сега цената е Европа се движи сред 4-8 евро за кг, която се явява извънредно висока като стойност. 

Тук е без значение, кой стои зад тези проекти за създаване на план b-Lion, само че прозира тоталното безхаберие на тези които желаят да затрият енергетиката на страната и да оставят забележителна част, дори съвсем цялото население на страната да се чуди от къде да взема пари, с цел да си заплаща сметките за ток. Всички тези дейности и бездействия на ръководещите, водят до не дейно действие на системата и от чист експортьор се трансформираме в чист вносител. И не, сътрудници от Има Такъв Народ, не става въпрос единствено за парите от ПВУ, става въпрос за още 30 милиарда.

Единственият извод, който имам след схемите ви за милиарди, с директното присъединяване на настоящия министър на енергетиката Румен Радев е ОСТАВКА! Веднага!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР