Азиатският век ще бъде сив.От Япония през Южна Корея до

...
Азиатският век ще бъде сив.От Япония през Южна Корея до
Коментари Харесай

Най-големите страхове на Азия вече са реалност

Азиатският век ще бъде сив.

От Япония през Южна Корея до Китай и някои елементи на Югоизточна Азия застаряващото население е напът да промени обществата, бизнес тактики и държавните политики радикално. Нещо повече, наклонността може да промени доста районния и международен баланс на силите, откакто някои стопански системи забавят напредък, а други не престават мощна агресия с помощта на многочисления пазар на труда, написа Nikkei.

Заплахата се разисква от години, само че някои скорошни знаци сочат, че най-лошите страхове на района стартират да стават действителност.

" Искам дете ", споделя една южнокорейска жена в 30-те си години. " Но към момента нямаме къща и когато се замислим за парите - няма да успеем да се оправим ".

Множество южнокорейци са в същата затруднена обстановка и се въздържат от раждането на дете. Броят на популацията, което е в работоспособна възраст (15-64 години), понижа за първи път през 2017 година Сега се чака още през идната година и общият брой на цялото население да намалее, предизвестява статистическата организация.

До 2065 година Южна Корея ще стане най-възрастната развита нация.

В Китай държавното управление се отхвърли от политиката си за едно дете през 2016 година, само че се оказва, че може би към този момент е прекомерно късно. Ражданията в Поднебесната империя не престават да понижават и през 2017, и 2018 година Броят на китайците на възраст сред 16 и 59 година стартира да понижава през 2014 година, по данни на Организация на обединените нации. През предходната година, за първи път, откогато се води статистика, техният брой падна под 900 милиона души. Нещо повече, броят на сватбите понижава за четвърта поредна година през 2017 година Япония е на първа позиция в надпреварата, което никой не желае да завоюва. Броят на хората сред 15- и 64-годишна възраст понижава още от 1995 година, когато страната потъна в " изгубените десетилетия " на икономическа застоялост и дефлация. Общото население понижава от 2008 година

Прогнозата за трите страни е доста мрачна: от 2020 до 2060 година броят на хората в работоспособна възраст ще намалее с 30% в Япония, с 26% в Южна Корея и с 19% в Китай, по данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване. Изследването включва извънредно необятни граници: 15 до 74-годишна възраст. Пенсионерите над 65-годишна възраст ще бъдат над 30% от популацията в трите страни до 2060.

Хонконг, Сингапур и Тайланд ги чака същата орис.

Но има изключения. Броят на хората в работоспособна възраст ще пораства в Индия и Индонезия най-малко до 2060 година Същото, изненадващо, е правилно и за Съединени американски щати, което ще даде на най-голямата стопанска система в света преимущество пред Китай.

За тези страни, чието население бързо застарява, има действителна заплаха за икономическия напредък. Китай, която ще пораства със приблизително 7,1% сред 2010 и 2020, ще се забави до едвам 1,5% сред 2040 и 2050 година

Разбира се, това са единствено прогнози, към този момент. Но неприятните прогнози имат способността да се сбъдват сами, откакто потребителите и фирмите се готвят за демографска рецесия.

Логиката е елементарна: по-малко консуматори ще лимитират стопанската система, което ще накара фирмите да понижат вложенията, създавайки серпантина надолу.Младите японци към този момент икономисват интензивно. През последните 30 години темпът на спестявания пораства до 38% от 33% при тези на възраст сред 25 и 29 година И до 44% от 38% за тези сред 30 и 34 година " Младите хора пестят повече, тъй като са обезпокоени за бъдещето си ", показва ръководителят на Daiwa Institute of Research и досегашен зам.-гуверньор на централната банка Хироши Накасо. " Бизнесът също понижава вложенията поради несигурността към бъдещия напредък ".

Правителствата и централните банки се изправят пред рецесията с малко място за маневри. Тежестта върху обществените системи става все по-огромна, а все по-малко работещи я носят на плещите си. Япония съумява с натрупването на нов дълг, а Южна Корея се обърна към мъчителен режим на ограничавания. При понижение на популацията и растеж на спестяванията, резултатът ще бъде остатък на спестявания и срив на лихвените равнища. И за централните банки ще бъде мъчно да подтикват стопанската система.

Дългът на Сеул е по-нисък, само че това идва на висока цена. Делът на живеещите в беднотия пенсионери доближи 39% през 2015 година, в съпоставяне със 17% в Япония и 18% в Съединени американски щати.Все повече държавни управления се пробват да решат казуса, като забавят пенсионирането. В Хонконг пенсиите са по-ниски, в случай че пенсионерите не си търсят работа. В Япония министър председателят Шинцо Абе предлага жителите, които изчакат с приемането на пенсия до 70-тата си годишнина, да получават повече пари

Междувременно Южна Корея се пробва да подтиква раждаемостта, само че към този момент с най-малък триумф. Китай пък вкара система, която разрешава на по-възрастните да теглят заеми против жилищата си. Засега доста малко са го създали.

Може би, тазгодишната среща на Г20 ще повлияе в позитивна посока. Япония, която е хазаин, има желание да хвърли светлина върху казуса, показвайки себе си като неприятен образец. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР