Азиатските акции се сринаха в последната борсова сесия за седмицата

...
Азиатските акции се сринаха в последната борсова сесия за седмицата
Коментари Харесай

Азиатските индекси приключват септември със сериозни месечни загуби

Азиатските акции се сринаха в последната борсова сесия за седмицата и са на път да приключат септември със съществени месечни загуби. Влошаващите се вероятности за международната стопанска система и все по-ясните сигнали от страна на огромните централни банки за нападателно стягане на паричната политика унищожиха апетита на вложителите за рискови активи.

Късно нощес и показателите на Уолстрийт завършиха " на алено ", като софтуерните акции бяха най-силно наранени.

Индексът Hang Seng в Хонконг загуби 14% този месец, до момента в който южнокорейският KOSPI и тайванският Weighted Index - по към 11%.

Японският Nikkei 225 беше измежду най-зле представящите се знаци тази заран, спадайки с 2.1% макар по-добрите от предстоящото данни за индустриалното произвеждане и продажбите на дребно. Отслабването на йената и растящите цени на суровините се чака да натежат тежко на японската стопанска система тази година.

Индексът е на път да загуби близо 8% от цената си през септември, което е най-лошият месец от март 2020 година насам, по време на началото на пандемията от COVID-19.

Очаква се натискът върху районните акции да продължи, защото лихвените проценти и доходността на държавните облигации не престават да се покачват.

На тържищата в Китай през днешния ден загубите бяха най-малки, откакто данните за индустриалната интензивност от септември демонстрираха, че промишленият бранш регистрира непредвидена агресия. Секторът на услугите обаче е повишен с по-бавен от предстоящото ритъм през септември, което демонстрира, че възобновяване на втората по величина стопанска система в света към момента е надалеч.

Индексът CSI 300 падна с 0.2% през днешния ден и завършва месеца загуба от близо 7%.

Изключение от общата отрицателна наклонност тази заран беше индийският показател на сините чипове Nifty 50, който се увеличи с 0.5%, откакто централната банка увеличи лихвените проценти с предстоящите 50 базисни пункта. Но банката също по този начин понижи вероятностите си за локалния стопански напредък през фискалната 2022-2023 година, базирайки се на покачвания инфлационен напън и насрещните ветрове от световното икономическо закъснение.

На стоковите пазари петролът остана съвсем без смяна в утринната търговия, като фючърсите на американския лек недопечен нефт се търгуват на равнище от 81.13 $ за барел, а тези на сорта брент са на равнище от 87.15 $ за барел.

" Черното злато " е на път да записва четвърти следващ месечен спад. Тази низходяща наклонност провокира спекулации, че Организацията на страните експортьорки на нефт ще понижи добивите на срещата си идната седмица. Няколко членове на групата означиха евентуални ограничения за поддръжка на цените.

Златото тази заран нарастна леко с 0.3% до равнище от 1674 $ за тройунция, а на месечна база регистрира намаляване от към 2%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР