Травмирана от война украинска мечка ще бъде осиновена от шотландския зоопарк

...
Азиатска черна мечка, която претърпя тежка травма в зоопарк в
Коментари Харесай

Азиатска черна мечка, която претърпя тежка травма в зоопарк в окупираната от Русия Украйна, ще бъде осиновена от зоопарк в Шотландия.

През октомври 2022 г., според публикации в социалните медии на украински спасителен център, украински войници са влезли в изоставения зоопарк в село Ямпил, Донецк, който е бил под руска окупация. Те открили, че почти всичките 200 животни в зоопарка са били убити.

Ямпил се възстановява в център за спасяване на диви животни в Белгия. Ямпил се възстановява в център за спасяване на диви животни в Белгия. Петте сестри Зоопарк

12-годишна мечка беше една от малкото останали живи. Той също беше тежко ранен – той беше с мозъчно сътресение, когато снаряд избухна близо до клетката му и беше само на няколко дни от смъртта, според изявление, публикувано от зоологическата градина Five Sisters в Шотландия.

Сега Ямпил – кръстен на селото, където е намерен – ще започне нов живот, тъй като ще бъде осиновен от шотландската зоологическа градина след спасителна операция, която досега го е отвела през целия европейски континент от Украйна до Полша до Белгия.

Той ще се отправи към новия си дом, на 20 мили западно от шотландската столица Единбург, в началото на следващата година.

Войната на Русия в Украйна разсели и уби животни, както и хора, тъй като бежанците бяха принудени да оставят домашните си любимци, докато бягаха, и стана почти невъзможно да се грижат за животните в зоологическите градини.

„Войната и конфликтът... е нещо ужасно и е много травматично за хората. Често се забравя, че това е травматично и за животните“, каза Ромен Пици, главен ветеринарен лекар на Five Sisters, пред CNN.

Говорейки по време на видеообаждане извън заграждението на Ямпил в благотворителната организация за спасяване на диви животни Natuurhulpcentrum в североизточна Белгия, той каза: „Има много видове като азиатската черна мечка, които са наистина интелигентни.“

Животните, както и хората, могат да страдат от дълготрайни последици от травма и изискват специализирани грижи. В понеделник Пици и главният пазач на месоядни животни в зоологическата градина, Гари Къран, посетиха Ямпил в центъра, където той получава шанса да се „освободи от стреса“ и да бъде наблюдаван за всякакви здравословни проблеми.

„Искаме да сме сигурни, че това, което изграждаме за него като убежище в… Шотландия, ще отговори на неговите нужди и те ще бъдат специфични за него, в зависимост от това през каква травма е преминал и какви неадаптивни поведения може да е развил в този път“, добавя Пици.

Зоологическата градина, която в миналото е спасявала мечки и други животни, но най-вече от циркове и крайпътни ресторанти, за първи път чува за Ямпил от Natuurhulpcentrum.

„Бях доста емоционален за това и е някак невъобразимо някои от нещата, през които е преминал“, каза Къран пред CNN. „И така, ние наистина искахме да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че ще създадем дом до края на живота му и независимо от цената.“

Зоопаркът каза в изявление, че ще изисква инвестиция от около £200 000 за новото заграждение на Ямпил и кани хората да дарят, за да му помогнат да достигне тази сума.

Ямпил е „нежна мечка“, отбелязва Пици досега, добавяйки, че служителите в зоопарка се надяват, че могат да му осигурят добър живот в Шотландия, където той може да стане „щастлива, нормална мечка“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР