Азербайджан предупреди за рискове за сигурността на неговите петролни и

...
Азербайджан предупреди за рискове за сигурността на неговите петролни и
Коментари Харесай

Азербайджан предупреди за рискове за каспийския енергиен експорт от конфликта с Армения

Азербайджан предизвести за опасности за сигурността на неговите петролни и газови доставки за Европа поради избухналите военни дейности на границата с Армения, съобщи Ройтерс.

Елшад Насиров, вицепрезидент на държавната енергийна компания СОКАР (State Oil Company of the Azerbaijan Republic), съобщи в конферентен диалог през вчерашния ден, че елементи от енергийната инфраструктура, участваща в доставките на каспийски газ и нефт на международния пазар, са ситуирани наоколо до настоящите военни интервенции.

По думите на Насиров петролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан, петролопроводът Баку-Супса, газопроводът Баку-Тбилиси-Ерзурум и някои други уреди са ситуирани близо до територията, където са станали конфликтите.

Насиров загатна и Трансадриатическия водопровод (последната права от Южния газов кулоар, който включва още два тръбопровода, преминаващи през Грузия и Турция) - значим, тъй като завършването му значи, че целият кулоар ще бъде в оперативна подготвеност, намалявайки зависимостта на Европа от съветските газови доставки.

Войници са убити при обстрел на границата сред Армения и Азербайджан

"Тръбопроводът ще бъде подготвен и в оперативна подготвеност в период, през октомври-ноември тази година ", съобщи Насиров.

По време на конферентния диалог, проведен от основания в Съединени американски щати мозъчен концерн "Център за каспийска политика " и оповестен на уеб страницата на групата, Насиров прикани Запада да помогне за отбраната на нейния енергиен експорт.

"Бих желал да употребявам опцията да приканя нашите сътрудници във Вашингтон и другаде да помислят какъв брой нежен е този район и по какъв начин да обезпечат военна и физическа сигурност на този кулоар, който дава енергийна сигурност на Европа ", съобщи Насиров, представен от Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР