Азербайджан отказа да участва в преговорите за нормализиране на отношенията

...
Азербайджан отказа да участва в преговорите за нормализиране на отношенията
Коментари Харесай

Азербайджан отхвърли мирните преговори с Армения в САЩ

Азербайджан отхвърли да взе участие в договарянията за нормализиране на връзките със върлия си зложелател Армения, които бяха планувани в Съединени американски щати този месец, поради " пристрастната " съгласно него позиция на Вашингтон, съобщи Агенция Франс Прес.


Баку и Ереван са вкопчени в продължаващ от десетилетия териториален спор за азербайджанския район Нагорни Карабах, който Баку си върна през септември след светкавична атака против арменските сепаратисти.

Мирните договаряния сред някогашните руски републики, водени с интернационално ходатайство, означиха дребен прогрес, само че водачите на двете страни обявиха, че до края на годината може да бъде подписано всеобхватно спокойно съглашение.

" Не считаме за допустимо провеждането на препоръчаната среща на равнище външни министри на Азербайджан и Армения във Вашингтон на 20 ноември 2023 година ", се споделя в изказване на външното министерство на Баку.

Този ход последва чуването в Комисията по външни работи на Камарата на представителите на Съединени американски щати. Според министерството, помощник-държавният секретар Джеймс О " Брайън е направил " едностранчиви и пристрастни забележки " за Азербайджан.

О " Брайън съобщи пред комисията на Камарата на представителите, че " нищо няма да бъде обикновено с Азербайджан след събитията от 19 септември, до момента в който не забележим прогрес по пътя на мира ".

" Ние отменихме редица визити на високо ниво, осъдихме дейностите (на Баку) ", добави той.

Министерството на външните работи на Азербайджан заяви: " В момента се организират договаряния за присъединение към Европейски Съюз: " Подобен едностранен метод от страна на Съединени американски щати може да докара до загуба на посредническата роля на Съединените щати ".

Арменският министър-председател Никол Пашинян съобщи, че " политическата воля на Ереван да подпише през идващите месеци спокойно съглашение с Азербайджан остава непоколебима ".

Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев организираха няколко кръга договаряния с посредничеството на Европейски Съюз.

Но предишния месец Алиев отхвърли да участва на кръг от договаряния с Пашинян в Испания, базирайки се на " пристрастната позиция " на Франция.

Беше планувано френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц да се причислят към ръководителя на Европейски Съюз Шарл Мишел като медиатори на тези договаряния.

До момента няма забележим прогрес в напъните на Европейски Съюз за образуване на нов кръг от договаряния. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР