Азербайджан обвини Армения, че е използвала деца за войници в

...
Азербайджан обвини Армения, че е използвала деца за войници в
Коментари Харесай

Армения използва деца за войници в окупирания Нагорни Карабах

Азербайджан упрекна Армения, че е употребила деца за бойци в сраженията в окупирания Нагорни Карабах в неделя, със фотоси и фрагменти, доказващи военното закононарушение, съобщи „ Дейли Сабах”.

„ Набирането и потреблението на деца под 15-годишна възраст като бойци е неразрешено според интернационалното филантропично право”, уточни Хикмет Хаджиев, асистент на президента на Азербайджан, началник на външнополитическия отдел на администрацията на президента. Женевската спогодба от 1949 година за отбрана на цивилните лица по време на война не разрешава потреблението на деца на възраст под 15 години като бойци.

Още през 2005 година Ереван също заявява, че съгласно арменското законодателство жителите под 18 години не могат да бъдат призовани на военна работа, даже в случай че тя е доброволна. Нагорни Карабах се намира в Азербайджан, само че е под контрола на арменските сепаратисти, подкрепяни от Ереван, от края на войната през 1994 година Текущите боеве, почнали на 27 септември, бележат най-голямата ескалация на спора от този момент. Миналата седмица арменският министър председател Никол Пашинян прикани жителите да се запишат като военни доброволци, с цел да защитят страната си.

Азербайджанската войска, въпреки това, разгласи, че цивилното население, живеещо в обитаеми места наоколо до зоната на бойните интервенции, би трябвало да стои надалеч от военните уреди, с цел да избегнат евентуални вреди. Световните сили, в това число Русия, Франция и Съединени американски щати, неведнъж приканиха преустановяване на огъня. Турция поддържа Азербайджан.

VIDEO — Footage reportedly shows Armenia's use of child soldiers, banned under international law as Aliyev aide calls for investigation
— DAILY SABAH (@DailySabah)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР