Азербайджан изненада Армения. Обрат в Нагорни КарабахКонтролно-пропускателен пункт създаде Азербайджан

...
Азербайджан изненада Армения. Обрат в Нагорни КарабахКонтролно-пропускателен пункт създаде Азербайджан
Коментари Харесай

Азербайджан изненада Армения. Обрат в Нагорни Карабах

Азербайджан изненада Армения. Обрат в Нагорни Карабах

Контролно-пропускателен пункт сътвори Азербайджан на коридора Лачин, единствената сухопътна връзка сред Армения и противоречивия анклав Нагорни Карабах.
-->
Двете някогашни руски кавказки народи водиха две войни за района Нагорни Карабах с преобладаващо арменско население, за който обаче претендира и Азербайджан по силата на интернационалния принцип за териториалната целокупност.

Контролно-пропускателният пункт в неделя е първият, основан от Азербайджан след края на последната война през 2020 година, спряна с посредничеството на Русия.

„ Звената на азербайджанската гранична работа сътвориха граничен контролно-пропускателен пункт на суверенната територия на Азербайджан, на входа на пътя Лачин-Ханкенди “, споделиха от държавната гранична работа, добавяйки, че това е отговор на сходен ход от страна на Армения.

Баку и Ереван бяха във война през 2020 година и през 90-те години за Нагорни Карабах. Съгласно примирието, което постави завършек на спора от 2020 година, Азербайджан би трябвало да подсигурява безвредно прекосяване по коридора Лачин, който се патрулира от съветски миротворци. Азербайджан обаче съобщи, че е сложил контролно-пропускателния пункт в 12:00 ч. (местно време) в неделя, " с цел да предотврати противозаконното превозване на работна мощ, оръжия, мини ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР