Азербайджан гледа на България като на газов хъб в региона.

...
Азербайджан гледа на България като на газов хъб в региона.
Коментари Харесай

Посланикът на Азербайджан: Виждаме България като газов хъб в региона

Азербайджан гледа на България като на газов хъб в района. Това разяснява в изявление за " Светът и ние " на Българска национална телевизия посланикът на Азербайджан Н.Пр. доктор Хюсейн Хюсейнов. Той добави, че страната му има подготвеност да усили още газовите доставки към Европа.

" Отворихме офис на нашата държавна компания СОКАР тук предишния април. За момента този офис е районно посланичество на СОКАР за Балканския район.

Знаете, че Азербайджан доставя 1 милиарда куб. м природен газ за България на годишна база. Това покрива една трета от годишното търсене тук. През територията на България, Азербайджан доставя газ и за Румъния. Тази година беше контрактувана доставката на 400 млн. куб. м газ за Сърбия. А в бъдеще планираме да доставяме газ за Унгария. Има опция и за доставка на газ за Словакия, както и други прилежащи страни.

Знаете, че през април предходната година президентът Алиев и Румен Радев подписаха съглашение за така наречен „ пръстен на солидарността “. Инициативата беше подписана в София и визира обединяването на газопреносните мрежи на България и прилежащите ѝ страни. Разбира се, Азербайджан е подготвен да способства за тази самодейност.

Като потенциал сега интерконекторът сред България и Гърция доставя 3 млрд куб. м, само че този размер може да се усили и да доближи до 5 милиарда куб м. Освен за доставка на азербайджански газ може да се употребява и за газ от други източници. Това трасе е доста значимо за енергийната система на България за диверсифициране на енергийните доставки от целия свят и най-много от Азербайджан.

Ако преди нашата цел беше да изнасяме за Европа 10 млрд куб м, ние ги увеличихме до 12 млрд куб м предходната година. Има опция за нарастване и в бъдеще. Виждаме България като хъб в района и от нейна територия можем да доставяме газ до прилежащи страни с помощта на добре развитата вътрешна газопреносна мрежа в България ", съобщи доктор Хюсейн Хюсейнов.

До момента управляващите в Азербайджан не са получавали предложение за покупка на петролната рафинерия в Бургас.

" Въпросът не визира интереса на Азербайджан, а по-скоро готовността на Азербайджан, т.е. дали Азербайджан е подготвен да прегледа предложение за закупуване на рафинерията в Бургас. Както споделих, нищо не е препоръчано. В случай че получим сигурна покана, сме подготвени да разгледаме всички условия и детайлности главно от правна и комерсиална позиция ", съобщи той.

В Азербайджан тази седмица ще се проведат предварителни президентски избори. Те бяха изтеглени съвсем година и половина по-рано с решение на президента Илхам Алиев, откакто през есента на предходната година Баку си върна контрола над популации най-вече с арменци Нагорни Карабах.

Областта беше оповестила самостоятелност преди повече от 30 години, само че не беше интернационално приета. Военната интервенция докара до всеобщо изселване на арменците, като съвсем 100 хиляди напуснаха домовете си.

Кандидатите за президент на Азербайджан са петима, само че съгласно наблюдаващи достоверната съпротива в Азербайджан ги бойкотира, а успеха на Илхам Алиев е предизвестена.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР