Азербайджан арестува бивш висш министър на Карабах, тъй като изселването надхвърля 50 000

...
Азербайджан арестува бившия ръководител на сепаратистко правителство на Нагорни Карабах,
Коментари Харесай

Азербайджан арестува бившия ръководител на сепаратистко правителство на Нагорни Карабах, докато се опитваше да избяга в съседна Армения заедно с десетки хиляди други, които избягаха от региона след азербайджанската армия операция миналата седмица.

Арестът на Рубен Варданян в сряда беше обявен от азербайджанската гранична служба.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Помощ навлиза в Нагорни Карабах при изпълнение на примирието съгласно начинСнимки: Азербайджан изземва оръжие от сепаратистите от Нагорни КарабахЕрдоган се среща с азербайджанския Алиев, докато хиляди бягат от Нагорни КарабахСнимки: Стотици бежанци от Нагорни Карабах бягат към Армениякрай от списък

Варданян, бизнесмен милиардер, натрупал богатството си в Русия, където притежаваше голяма инвестиционна банка, се премести в Нагорни Карабах през 2022 г. и беше ръководител на регионалното правителство няколко месеца, преди да се оттегли по-рано тази година.

Неговата съпруга Вероника Зонабенд каза в неговия канал в Telegram, че той е бил арестуван, докато се опитвал да избяга като част от масово напускане на етнически арменци, след като Азербайджан си върна контрола над Карабах в бърза офанзива миналата седмица.

Азербайджан преди това изрази резерви към Варданян, наричайки го пречка за мира. Освен това отношенията му с премиера на Армения Никол Пашинян – заради ролята на руските миротворци – също бяха обтегнати.

Граничната служба на Азербайджан каза, че той е бил отведен в столицата Баку и предаден на други държавни агенции.

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но 120 000 етнически арменци, живеещи там, доминират в региона. Баку и Ереван се борят за контрол над региона от десетилетия и са водили две войни.

Много етнически арменци бягат, изоставят домовете си и се качват на автомобили и камиони, които са задръстили виещия се планински път, който води към Армения.

Властите в Карабах казаха, че повече от 50 000 са напуснали досега. Азербайджан отхвърли арменските обвинения в етническо прочистване.

Министърът на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов каза в ООН в четвъртък, че страната му е решена да гарантира на жителите на Нагорни Карабах „всички права и свободи“ в съответствие с конституцията на страната и международните задължения за правата на човека, включително гаранции за етническите малцинства.

Призовава за независимо разследване

Европейският съюз заяви, че изпраща повече хуманитарна помощ „в знак на солидарност с онези, които нямаха друг избор, освен да избягат“ – значителна промяна спрямо по-ранно изявление, в което се споменаваха хора, които „са решили да избягат“.

Специалният докладчик на ООН Морис Тидбол-Бинц каза, че Азербайджан трябва „бързо и независимо да разследва предполагаеми или предполагаеми нарушения на правото на живот, докладвани в контекста на последната му военна офанзива в Нагорни Карабах“.

Междувременно германският външен министър Аналена Бербок призова Азербайджан да бъде прозрачен, когато става въпрос за потенциална международна мисия за наблюдатели в района на Нагорни Карабах, който се бори.

„Ние гледаме на Нагорни Карабах с най-голяма загриженост. Никой наистина не знае как се справят хората там и през какво трябва да преминат“, каза Баербок в сряда, според изявление.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР