Аз я измислих. Аз я създадох. Аз я управлявах. Тези

...
Аз я измислих. Аз я създадох. Аз я управлявах. Тези
Коментари Харесай

Най-шумният хулиган: залязва ли звездата на Пригожин?

" Аз я измислих. Аз я сътворих. Аз я управлявах. "

Тези неотдавна изречени думи описват мрежа от дезинформация, прераснала във водещ съветски медиен холдинг. До предишното лято създателят им бе съвсем незнаен отвън Русия, където медиите подбираха думите си за него. Половин година по-късно западни специалисти и публицисти разсъждаваха дали е опасност за властта, а в родината си се оказа един от десетте най-споменавани хора, до момента в който изглеждаше все по-голям във войната.

" Създателят " и на съветската частна войска " Вагнер ", и на печално известната " фабрика за тролове ", упреквана в интервенция в американските избори през 2016 година, обаче още веднъж се трансформира в сложна тематика за медиите в Русия, тъй като прекрачва граници.

Звездата на Евгений Пригожин залязва, считат някои наблюдаващи. Кремъл потуши опасност в зародиш или просто му сподели тавана на опциите му, настояват други. Как Пригожин и " Вагнер " ще се схващат с съветската система, няма да е без значение в идващите стадии от войната; борбата за Бахмут към този момент припомня това.

Какво желае Пригожин и какви може да са последствията за Русия? " " беседва с наблюдаващи, които наблюдават кариерата му, и обобщава мненията на запад.

Когато организация и страна се сливат

Бивш пандизчия, продавач на хотдог, по-късно - ресторантьор. Готвача на Путин бе известно название, с което в медии се отбелязва неяснотата на връзките му с съветския президент, изключително на запад: " съдружник " на Владимир Путин за едни, човек с лимитирано въздействие - за други.

Двамата евентуално се срещат в десетилетието, когато Пригожин излиза от пандиза, опрощение през 1990 година преди края на 13-годишна присъда по обвинявания в обир, шикалкавене и склоняване към проституция на малолетни.

Трийсетгодишният тогава Пригожин, упражнявал ски-бягане в спортно учебно заведение, стартира начисто. Първи в Санкт Петербург създава (макар и в дома си) и продава хотдог. Някогашен съученик му поверява ръководство на верига магазини, скоро отваря и първия си ресторант. Следват още няколко - до плаващия по Нева New Island. Там Путин води двама президенти - Жак Ширак от Франция през 2001 година и Джордж Буш - младши от Съединени американски щати през 2002-ра. Година по-късно чества там рожден ден.

Пригожин първо притегли вниманието на Запада надалеч преди нашествието. Преди " фабриката за тролове " най-известна бе ЧВК " Вагнер ", настояща в разнообразни точки на света.

Разследване въз основата на американски грами и вътрешни документи на " Вагнер "  описа организацията като част от доста по-голяма световна мрежа с директни връзки с съветската страна, в която " чиновници и бойци постоянно поддържат връзка с високопоставени съветски представители, в това число в службите за сигурност и Министерството на защитата ".

Тази мрежа има проект за огромни дезинформационни акции, мрежа от компании медиатори (например за рандеман на ресурси), настава в Африка за сметка на Запада; само че е и доста по-зависима от предстоящото от логистиката на Министерството на защитата, в сравнение с човек може да чака.

Гъвкавостта на " Вагнер " сред функциите си на медиатор на Кремъл и комерсиална организация " освен постоянно затруднява разбирането на мотивациите ѝ където и да било, а акцентира и провокациите на справяне с режими, в които границите сред частното и общественото са пропускливи и се променят " съгласно едно от американските следствия, прегледани от " Политико ".

" Документите, наподобява, обрисуват картина на организация, която обръща с ненаситност внимание на появите си в медиите. Това е в благозвучие със умозаключение, до което стигнат от ден на ден откриватели - че " Вагнер " на процедура стана PR образувание с паравоенно крило, а не противоположното. " Алън Магард,  аналитик от C4ADS, прегледала документи на " Политико "

Промяната в Украйна

Покрай този напредък се появиха и радикални мнения. В " Ню Йорк таймс " съветският публицист Михаил Зигар цитира  " източници " от съветската администрация, съгласно които Путин към този момент не възприема Пригожин единствено като противотежест на генералите; мнозина го разбирали като евентуален съперник за Кремъл, посред недоволството от неуспехите във войната.

Тези мнения станаха вероятни, след като звездата на Пригожин изгря и в Украйна.

Включването на " Вагнер " в сраженията в Донбас осветли активността ѝ. Тя пое обсадата на градове като Бахмут, стартира да получава още повече оръжия и муниции от Министерството на защитата. Започнаха и обиколки за рекрутиране на пандизчии.
След изминал клип от една от тях Пригожин разгласи, че стои зад " Вагнер ". Оттогава, съгласно Съединени американски щати и Англия, групата е набрала 40 от 50-те си хиляди бойци от затвори в Русия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР