Аз я измислих. Аз я създадох. Аз я управлявах. описват

...
Аз я измислих. Аз я създадох. Аз я управлявах. описват
Коментари Харесай

"Най-шумният хулиган": залязва ли звездата на Пригожин

" Аз я измислих. Аз я сътворих. Аз я управлявах. "

разказват мрежа от дезинформация,. До предишното лято създателят им бе съвсем незнаен отвън Русия, където медиите подбираха думите си за него. Половин година по-късно западни специалисти и публицисти разсъждаваха дали е опасност за властта, а в родината си се един от десетте най-споменавани хора, до момента в който изглеждаше все по-голям във войната.

" Създателят " и на съветската частна войска " Вагнер ", и на печално известната " фабрика за тролове ", упреквана в интервенция в американските избори през 2016 година, обаче още веднъж се трансформира в сложна тематика за медиите в Русия, тъй като прекрачва граници.

Звездата на Евгений Пригожин залязва, считат някои наблюдаващи. Кремъл потуши опасност в зародиш или просто му сподели тавана на опциите му, настояват други. Как Пригожин и " Вагнер " ще се схващат с съветската система, няма да е без значение в идващите стадии от войната; борбата за Бахмут към този момент припомня това.

Какво желае Пригожин и какви може да са последствията за Русия? " Дневник " беседва с наблюдаващи, които наблюдават кариерата му, и обобщава мненията на запад.

Когато организация и страна се сливат

Бивш пандизчия, продавач на хотдог, по-късно - ресторантьор. Готвача на Путин бе известно название, с което в медии се отбелязва неяснотата на връзките му с съветския президент, изключително на запад: " съдружник " на Владимир Путин за едни, човек с лимитирано въздействие - за други.

Двамата евентуално се срещат в десетилетието, когато Пригожин излиза от пандиза, опрощение през 1990 година преди края на 13-годишна присъда по обвинявания в обир, шикалкавене и склоняване към проституция на малолетни.

Трийсетгодишният тогава Пригожин, упражнявал ски-бягане в спортно учебно заведение, стартира начисто. Първи в Санкт Петербург създава (макар и в дома си) и продава хотдог. Някогашен съученик му поверява ръководство на верига магазини, скоро отваря и първия си ресторант. Следват още няколко - до плаващия по Нева New Island. Там Путин води двама президенти - Жак Ширак от Франция през 2001 година и Джордж Буш - младши от Съединени американски щати през 2002-ра. Година по-късно чества там рожден ден.

Пригожин първо притегли вниманието на Запада надалеч преди нашествието. Преди " фабриката за тролове " най-известна бе ЧВК " Вагнер ", настояща в разнообразни точки на света.

 Поне един път, през 2018 година, <a href= " Вагнер " влезе в конфликти със Съединени американски щати в Сирия, където се бори на страната на президента Башар ал Асад. В сърцето на Африка, в Централноазиатската република (ЦАР), Западът разгневи управляващите с искане да ограничи контактите с частната войска на Пригожин. Според някои изявления представители на Съединени американски щати чули в отговор, че в ЦАР най-малко " Вагнер " правела нещо за сигурността. " src= " https://img.dnevnik.bg/shimg/zx780_4453652.jpg " />
© Reuters

Поне един път, през 2018 година, в Сирия, където се бори на страната на президента Башар ал Асад. В сърцето на Африка, в Централноазиатската република (ЦАР), Западът разгневи управляващите с искане да ограничи контактите с частната войска на Пригожин. Според някои изявления представители на Съединени американски щати чули в отговор, че в ЦАР най-малко " Вагнер " правела нещо за сигурността.

Разследване въз основата на американски грами и вътрешни документи на " Вагнер " организацията като част от доста по-голяма световна мрежа с директни връзки с съветската страна, в която " чиновници и бойци постоянно поддържат връзка с високопоставени съветски представители, в това число в службите за сигурност и Министерството на защитата ".

Тази мрежа има проект за огромни дезинформационни акции, мрежа от компании медиатори (например за рандеман на ресурси), настава в Африка за сметка на Запада; само че е и доста по-зависима от предстоящото от логистиката на Министерството на защитата, в сравнение с човек може да чака.

 " Ал Кайда " против " Вагнер ": Русия се забърка в рискова игра в Африка

Гъвкавостта на " Вагнер " сред функциите си на медиатор на Кремъл и комерсиална организация " освен постоянно затруднява разбирането на мотивациите ѝ където и да било, а акцентира и провокациите на справяне с режими, в които границите сред частното и общественото са пропускливи и се променят " съгласно едно от американските следствия, прегледани от " Политико ".

Документите, наподобява, обрисуват картина на организация, която обръща с ненаситност внимание на появите си в медиите. Това е в благозвучие със умозаключение, до което стигнат от ден на ден откриватели - че " Вагнер " на процедура стана PR образувание с паравоенно крило, а не противоположното.
Алън Магард,
аналитик от C4ADS, прегледала документи на " Политико "

Промяната в Украйна

Покрай този напредък се появиха и радикални мнения. В " Ню Йорк таймс " съветският публицист Михаил Зигар " източници " от съветската администрация, съгласно които Путин към този момент не възприема Пригожин единствено като противотежест на генералите; мнозина го разбирали като евентуален съперник за Кремъл, посред недоволството от неуспехите във войната.

Тези мнения станаха вероятни, откакто.

Включването на " Вагнер " в сраженията в Донбас осветли активността ѝ. Тя пое обсадата на градове като Бахмут, стартира да получава още повече оръжия и муниции от Министерството на защитата. Започнаха и обиколки за рекрутиране на пандизчии. След изминал клип от една от тях. Оттогава, съгласно Съединени американски щати и Англия, групата е набрала 40 от 50-те си хиляди бойци от затвори в Русия.
Публикациите за " Вагнер " и войната в медиите и " Телеграм " (където стотици хиляди са абонирани за свързани с групата и Пригожин канали) станаха всекидневие. Пригожин смеси грубия език с почитание към врага, даже към украинския президент Володимир Зеленски, който провокира на двубой от кабината на бомбардировач. Постоянно акцентира приноса си във войната. Настоява, че има " нулеви политически упоритости ".

 Пригожин набира наемници в съветски затвор. Стопкадърът е от най-известния видеоклип с Пригожин, в който изяснява на лишените от независимост, че сега единствено Бог или Аллах могат да ги изведат и то в ковчег, а той им предлага да ги измъкне живи (помилване, откакто воюват).
Пригожин набира наемници в съветски затвор. Стопкадърът е от най-известния видеоклип с Пригожин, в който изяснява на лишените от независимост, че сега единствено Бог или Аллах могат да ги изведат и то в ковчег, а той им предлага да ги измъкне живи (помилване, откакто воюват).

" Ситуацията се промени ", счита социологът Светлана Стивенсон от университета " Лондон метрополитън ". " Преди бе част от потайните хибридни държавни интервенции и това го устройваше, (дейностите му) са подсъдни. Устройваше и съветската страна. С войната всичко се разкри. И той към този момент няма потребност да се крие ", изясни в телефонен диалог с " Дневник ".

" Пригожин желае повече запаси за " Вагнер " - повече пандизчии, повече оръжия, повече танкове ", сподели за " Дневник " журналистът в заточение от съветската редакция на Би Би Си Андрей Захаров. " За него е значимо да наподобява мощен, с цел да няма проблеми с вземането на запаси ", а и евентуално като отбрана поради неприятните връзки с министъра на защитата Сергей Шойгу, продължава Захаров.

Той е в цялостна взаимозависимост - освен че получава запаси, взема и пари, тъй като има контракт. Искаше да бъде по-силен, с цел да няма проблеми с вземането на запаси и да има повече. Колкото по-силен наподобява, толкоз повече запаси.
Андрей Захаров,
публицист, съветска работа на Би Би Си

" Нулеви " ли са политическите му упоритости? Месеци по-късно няма еднопосочен отговор.

" Не разбираме какви са ", " Ню Йорк таймс " депутата от пропрезидентската " Единна Русия " Олег Матвейчев. Прокремълският анализатор Сергей Марков твърди пред същото издание, че " говорещите глави " в Москва са получили инструкция (и той самият) да не предизвикват говоренето за Пригожин и " Вагнер " ; въпреки това, съгласно Марков, Путин още го поддържа.

" Не мисля, че има политически упоритости " - най-малкото тъй като службите и полицията имат задоволително материали против него, с цел да възпрат всеки негов опит да взе участие на избори, изясни Захаров.

" Не мисля. Има политически упоритости ", сподели Стивенсон. " Затова постоянно работи през политически фигури, да вземем за пример като (председателя на Думата Вячеслав - бел. ред.) Володин. Почувствал е, че му е пристигнало времето да е част от елита. "

От " паралелни структури " до (не напълно тихо) залязваща звезда

Заради конфронтационния му жанр и способността да си основава врагове обаче това е невероятно, счита Стивенсон. Даде образец и с (), и за чука, по-късно изпратен на водача на партия " Справедлива Русия ", Сергей Миронов.

Малко преди първия видеоклип от ноември Пригожин изграждаше отбранителни линии в Донбас ( в някои медии като " линията Вагнер " или като " линията Пригожин " ) и в прилежащите на Украйна Белгородска и Курска област. Тогава Институтът за проучване на войната (ISW).

Пригожин се Александър Беглов. Близки до Кремъл източници на " Медуза " твърдяха, че сега " може да се счита за пълновръстен представител на близкия кръг на Путин ".

 Загадката Пригожин: Готвача на Путин излезе от сенките Загадката Пригожин: Готвача на Путин излезе от сенките

Пригожин подлагаше на критика гневно грешките на Министерството на защитата, обикаляше колонии, настояваше за възбрана на " Ютюб ", отправяше остри послания към Съединени американски щати, по негова концепция Думата забрани дискредитацията на " доброволци " (наемници от ЧВК " Вагнер " ), сражаващи се в Украйна. На моменти изглеждаше в съюз с чеченския водач Рамзан Кадиров. Натрупа фенове измежду множеството почитатели на обвързваните с " Вагнер " провоенни канали. Изискваше от министерството - - радикални кадрови решения, в това число против командващия някои групи в Украйна Александър Лапин. Впоследствие, посред " коледно помирение " сред Москва и Киев (по самодейност на съветската страна), Пригожин.

Още по това време, в хода на настъплението против града, течението стартира да се обръща против него.

По-голямата част от Соледар бе овладяна за дни и той ; военните възразиха. Пригожин първи афишира преодоляването на обитаеми места към Бахмут - Красна гора и Береховка в последните седмици; на военните първо им трябват няколко дни.

 Военните против Военните против " Вагнер ": Соледар сподели различия в лагера на Русия

В същия ден подкрепяният от Пригожин на съветските въоръжени сили след единствено три месеца на поста - рокада, която съгласно Андрей Захаров не бе ориентирана против Пригожин, само че равносметката, от която остава горчива.

Мисля, че Пригожин малко прекали с рецензията, а Путин не я обича. Излиза, че не завоюва войната с Герасимов и Шойгу, а противоположното. С тях нищо не стана, а той има проблеми с ресурсите.
Андрей Захаров,
публицист, съветска редакция на Би Би Си.

Дни по-късно избухна против Кремъл поради решението на Думата да не преглежда настояването за блокиране на " Ютюб " - мрежа, която назова " чумата на нашето време ". Също в средата на януари Путин посети Беглов - явен знак, че създателят на " Вагнер " не може да разчита на помощта му. Месец по-късно " Ройтерс " заяви, че Кремъл е решил да пресече спекулациите за политическата му кариера в зародиш, нареждайки на Пригожин да спре с рецензията и съветвайки държавните медии да не загатват него и " Вагнер " поименно. " Позицията на политическия блок е да не го позволява в политиката. Страх ги е малко от него и го считат за неуместен ", споделя за организацията Сергей Марков.

В разбор за разрухата на държавността, позволяваща на Пригожин да трансформира жителите на Русия в запас поради личната си власт, Стивенсон, че Пригожин ще е във напредък, до момента в който може да доставя страната с " живия си запас " (наемници, затворници). Докато го има, и политическата му агресия ще продължава.

Дни след обявата Пригожин загуби достъп до набирането на пандизчии. Министерството на защитата, което стартира да прави същото през есента, го резервира за себе си.

" Да, мисля, че залязва ", сподели Стивенсон в диалога с " Дневник " седмица по-късно. " Кремъл му даде достъп до пандизчиите, само че той беше доста недискретен и провокационен... мислеше, че може да построи алианс с Кадиров, само че той отхвърли неотдавна апела му за поддръжка ". Впрочем Кадиров разгласи тази седмица проект да основе " конкурентна " на " Вагнер " ЧВК.

Пригожин видя смяна в политиката, на чиято база да се издигне, само че подцени силата на съветската страна и това, че армията и силите за сигурност постоянно ще са огромната мощ в тази страна.
Светлана Стивенсон,
социолог, " Лондон Метрополитън "

Бизнесменът обаче продължи с рецензиите. Обвини в завладяването на Бахмут, високопоставени военни - в " измяна ", тъй като не му се доставят снаряди., до момента в който то (без да го споменава) не даде обещание бързо да даде муниции. Влезе в спор с губернатора на Свердловска област, че не погребва бойците му с почести.

Продължи да дава лични периоди във войната:, на Бахмут - до пролетта. В диалог с " Дневник " личните ползи на предприемача.

Нима Пригожин не схваща, че всеки докоснал се до властта, само че минал към рецензии, рискува най-малкото свободата си? Според Захаров той схваща, че е значим за Путин и че няма да бъде арестуван; знае, че е нужен за специфични задания, " фабриката за тролове " или далечните интервенции на " Вагнер ". Според Стивенсон може би е надценил и публичното мнение.

Захаров не счита, че даже при триумф в Бахмут значимостта му може да нарасне. Потокът пандизчии понижа и преди възбраната, с други думи - и ползата към " Вагнер ".

Хората от ден на ден знаят, че при " Вагнер " са пушечно месо. Откъде ще си взима сили? Няма от кое място. Откъде ще взима оръжия? От Министерството на защитата. Иска ли то да му ги дава? Не, желае да има лична войска. Оттук разбираме, че " Вагнер ", като проведена група, е лимитирана. Мисля, че това е кулминационната точка ѝ.
Андрей Захаров,
публицист, съветска редакция на Би Би Си

Пригожин като знак

Страхува ли се Кремъл от Пригожин? Дори да е бил опасност, тя към този момент е пресечена, считат събеседниците на " Дневник ". Други (сред които и известният историк, експерт по Русия, Марк Галеоти) чакат още напрежение с министерството на защитата. Военните наблюдаващи на на офанзивата, в която " Вагнер " напредва в обграждането на украинските сили в Бахмут.

Галеоти съзира и една по-различна заплаха - от средата, в която той въплъщава настроението на яд зарадие хода на войната в Украйна.

В подкаста си In Moscow`s Shadows ( " В сянката на Москва " ) той се вгледа в дебата в патриотичните среди в " Телеграм ": известни руснаци показват, в случай че не благосклонности, то предпочитание да се солидаризират с лагера. В хода на спора на Пригожин с някогашния " министър на защитата " на донецките сепаратисти Игор Гиркин ( " Стрелков ", избран от Галеоти като " отдушник на патриотични, само че и антипутински мислители " ), той вижда диалог на националисти, шокирани от хода на войната и разбиращи като " патиротично да си против Кремъл ". Фигури като някогашният вицепремиер и началник на " Роскосмос " - по-късно озовал се в Украйна - Дмитрий Рогозин - също търси сходство с този лагер, за риск от който пишат и правилни на режима (като цитирания Олег Матвейчев). Според Галеоти този лагер може да е проблематичен, в случай че се разрасне - да вземем за пример с някогашния министър председател и президент Дмитрий Медведев.

Разрастващият се фетиш към Пригожин подчертава върху степента, в която той и " Вагнер " дават резултати. Не следват разпоредбите, не обичат любезностите, само че го вършат.
Марк Галеоти,
историк

По-късно в The Spectator Галеоти, че същинската заплаха от " турбопатриотите " е в отчуждаването на съветските институции от обществото. Изследовател от " Чатъм хаус " видя различен риск: поради " знака за ерозията на върховенството на закона в Русия ", който дават дейностите на " Вагнер ". Недържавните средства в арсенала на Москва обаче са знак на уязвимост, която ще бъде последвана от безпорядък в Русия, Саманта де Бендерн.

Според Андрей Захаров Пригожин може да е водач в крайнодесния лагер единствено в случай че Кремъл му разреши. " Само заведенията за хранене му не зависят от Русия... Ако решат, че е доста чудноват, непостоянен, няма да го позволен до изборите. " Има още един фактор: " Най-шумният гамен в квартала не всеки път е най-силният. "

" Няколко души могат да водят тази група, (но) Пригожин може прекомерно елементарно да бъде дискредитиран, Стрелков е в по-изгодна позиция ", счита Светлана Стивенсон.

Пригожин няма да бъде задържан, не го виждам като едра риба. Разбира се, че има възмущение против Путин поради ставащото, само че по какъв начин ще се канализира това възмущение? Не виждам място за обществена гражданска война. Може да са и 15% от популацията, само че нямат никаква политическа власт.
Светлана Стивенсон,
социолог

А в случай че войната продължи още доста дълго с неуспехи за Русия, може ли тази група да стане рискова? " Може ", споделя Захаров. " Но вие гледате на тези неща от страна с обществена политика. Има избори, можеш да бъдеш самостоятелен от президента, да си претендент и никой няма да те спре. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР