Аз съм от поколението, което израсна с филми като сериали

...
Аз съм от поколението, което израсна с филми като сериали
Коментари Харесай

Ще гледаме нов български детски сериал!

Аз съм от поколението, което израсна с филми като сериали като " Войната на таралежите ", " Васко да Гама от село Рупча " и " С деца на море " . За нас – хлапетата от квартала – българските филми и сериали от преди 30 – 40 години с нищо не отстъпваше на европейските. Всъщност единствено " Синьо лято ", несъмнено, можеше да се съпоставя с тях. Спомням си по какъв начин си тананиках великата мелодия от испанския сериал, до момента в който карах колело и си мечтаех да съм Беа. 

Аз съм от поколението на ожулените колене и въображаемите другари. Моят беше куче и се споделяше Авлиско! Затова знам какъв брой доста изпускат днешните деца. Убедена съм, че виртуалният свят, в който са потопени, ограбва душите им. Защото ние гледахме филми, а след това излизахме навън да си играем дружно като героите.  

Преди дни пред " Кино Култура " едно момиченце ме попита какво се случва. Отговорих й, че ще има предпремиерна прожекция на нов български детски сериал, който се казва  " Островът на сините птици " . " Като " Синьо лято ". Твоят баща ще ти опише за него ". " Ама аз съм го гледала! ", сподели момиченцето и задърпа татко си към киното. 

Значи има вяра... 


Телевизионната премиера на  " Островът на сините птици " (БНТ) е на 1 юни, Денят на детето, от 19:00 часа – 8 серии, които ще гледаме в събота и неделя. Приключенски сериал за цялото семейство не е юридически в България от десетилетия. А един от актьорите – Михаил Мутафов, е взел участие и в  " С деца на море " преди цели 48 години. Представяте ли си?

Иначе " Островът на сините птици " грее със славно актьорско наличие, даже фамилно – Иван Бърнев, Маргита Гошева и техният наследник Матей са в основните функции , като във кино лентата участват още 4 фантастични деца.



Бляскавото наличие е освен пред камерата, само че и зад кадър. Режисьори на лентата са  и Петър Вълчанов , които направиха някои от най-стойностните филми напоследък –    и. " Островът на сините птици " употребява за сценарна основа романа „ Островът " на писателя и публицист Александър Секулов. 



Сигурна съм, че при започване на лятото сюжетът ще ви заплени. Той е доста настоящ –родителите не разрешават на децата си да употребяват мобилните си телефони и таблети и хлапетата се оказват в обстановка, в която би трябвало да играят дружно. Така си връщат същинското детство на приключенията, което имахме ние. И скоро въображението им ги забърква в търсене на богатство на остров, до който може да се стигне единствено с лодка. Игри и инциденти с всички премеждия и изненади, които могат да ги съпътстват.

Сюжетът е забавен още от първата серия. Лятната почивка за Ники (Матей Бърнев) се обрисува много скучна отмора – (в функциите са личните му родители Иван Бърнев и Маргита Гошева), без телефон и интернет. А и се постанова да се грижи за по-малкия си братовчед Алекс (в ролята Деян Профиров), който му „ къса нервите “ с детинщините си. Скуката се оказва мираж, когато братовчедите намират другари и незабелязано се забъркват в търсенето на именито пиратско богатство, заровено на Острова на сините птици – тайнствено и недостъпно парче суша в морето. Ще намерят ли децата съкровището преди страшния остарял корсар?



Ще запазят ли другарствата, любовта и даже живота си? Ще разберем, в случай че гледаме! А в ролята на пирата Рое Жерминяк е точно Михаил Мутафов, към този момент по-друг, само че със същия превъзходен глас (тази година той получи Икар за чест и достойнство). Както и режисьорите по време фотосите на продукцията, по този начин и аз се развълнувах. Десетки прочувствени картини от детството изплуваха в съзнанието ми. Просто по този начин, тъй като когато нещо ти припомня за детството, постоянно е благо, постоянно е вълшебно. 



 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР