Аз съм жертва на организирана престъпна група, за която имаме

...
Аз съм жертва на организирана престъпна група, за която имаме
Коментари Харесай

Съдия Цариградска за Нотариуса: Аз съм жертва на организирана престъпна група, на машина за натиск, с участници – висши магистрати

Аз съм жертва на проведена незаконна група, за която имаме задоволително данни, че се занимава с корупция в правосъдната власт. В тази машина за напън вземат участие висши магистрати от прокуратурата и с дейното подпомагане на магистрати от профилираното правораздаване “. Това съобщи по време на чуването си пред съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет арбитър Владислава Цариградска. Която твърди, че е била заплашвана от убития на 31 януари Мартин Божанов-Нотариуса.

На съвещанието преди този момент бяха изслушани и журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд, както и и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов.

Съдия Цариградска изясни в детайли, че има няколко разнообразни метода за напън и въздействие над магистрати.

Като уточни, че „ опраскването става с интензивно подпомагане на институцията прокуратура “.

„ Един от значителните принадлежности дружно с медиите на база обществените данни е инструментариумът на страната за събиране на информация посредством специфични разследващи средства. Цитирала съм данни от Националното бюро за надзор на СРС-та, които демонстрират извънредно притеснителни числа. От 2018 година до 2021 година за 4 години има над 150 позволения за потребление на СРС по отношение на магистрати “, изясни арбитър Цариградска.

По думите й, в сходни офанзиви над съдии се употребяват и съответни медии.

Като даде образец, че над 100 са съдиите, които са ставали обект на клеветническа акция.

По думите на Цариградска, тези публикации, които чиновници от обществена връзка на прокуратурата са пишели, са били качвани на уеб страниците, а от тях в следствие са формирани инспекции.
„ Флашка за обява е занесена персонално от прокуратурата. По това време основен прокурор беше Сотир Цацаров “, сподели Цариградска.

Като добави, че това се е случвало и по времето на Иван Гешев. Подобна информация даде и и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов по време на предходно чуване пред Висш съдебен съвет, когато разгласи, че Гешев е пращал информация до медии, по която след това са започвали инспекции.

„ Преди да срещна Мартин Божанов, аз срещнах клеветническа акция. Осъдила съм на две инстанции организация ПИК. Присъдено ми е обезщетение от над 24 хиляди лева като част от цялостната ми рекламация от половин милион лв. за вредите, които ми бяха породени. Получих оценка от комисията по журналистическа нравственос. Която почете жалбата ми и съобщи, че не са спазени никакви етични стандарти. Националният съвет по журналистическа нравственос направи обща декларация за правосъдната система и действието й “, описа още Цариградска.

Тя уточни, че е подала тъжба в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

Защото с изключение на, че е заплашвана през медии, счита, че е била следена и посредством специфични разследващи средства.

Цариградска сподели, че е доста значимо какви сигнали е подавал Мартин Божанов и против кого. По думите й, той е сезирал Инспектората на Висш съдебен съвет като уточни, че това е един от методите за напън над магистрати – посредством сигнали и инспекции в Инспектората.

Обади ми се родственик и сподели: „ Трябва да се отведеш по еди си кое дело и ще ти се заплати “. Скоро имаше разбор: „ Отвод ми дай и повече не ме мъчи “ – в случай че аз се бях отвела, с цел да не ме мъча, дали Вие щяхте да помислите, че има обосновано съмнение, че аз съм поискала рушвет? “, описа арбитър Цариградска.

Тя уточни, че освен тя е била заплашвана от Мартин Божанов-Нотариуса. По думите й, журналистът Иван Бакалов също е бил заплашван поради изявленията си по случая „ Инвестбанк “.

„ Той е притискан да бъдат свалени тези изявления и сигналите му не са разследвани. В тази машина за напън вземат участие висши магистрати от прокуратурата и с дейното подпомагане на магистрати от профилираното правораздаване. На мен ми стана мъчително за градския прокурор на София Илияна Кирилова. Тя съобщи след разстрела на Божанов, че единствено те са се осмелили да проверяват “, сподели още арбитър Цариградска пред членовете на колегията.

Тя уточни, че е била разпитвана на 5 юли 2023 година И от въпросите, които са й били задавани подозира какъв е предметът на следствие. Няколко дни след разпита е имало нови медийни изявления против нея с „ фактологични разкрития “.

„ Няма информативен мотив, само че новата интерпретация е, че аз съм манипулатор, измамник, със подозрения за психическата ми валидност и нравственос.

Самият господин Сарафов сподели, че двама от наблюдаващите прокурори са били заплашвани и ги охраняват. Тези, които проверяват и следят следствието, те са взаимозаменяеми и който и да е различен прокурор може да свърши работа. Но моята работа като изоблечител няма кой да я свърши. И в случай че мен ме няма, дали няма да има съображение това наказателно произвеждане да бъде прекъснато? “, попита риторично съдията.
Тя сподели, че през вчерашния ден е уведомила министъра на правораздаването Атанас Славов за това, че има справедливи учредения за здравето, живота и сигурността ѝ.
„ Сарафов на всички изясни какъв брой е заплашителен основният прокурор Иван Гешев малко преди да бъде отхвърлен от поста и самият той беше с защита. Не виждам за какво да не се доверя на господин Сарафов. Ами в случай че това е правилно? Ами в случай че Мартин Божанов е бил обвързван и с някогашния основен прокурор Иван Гешев и с други? Аз считам, че нашето общество би трябвало да откри метод и форма да разплете цялата тази мрежа “, акцентира Цариградска.

„ Аз съм жертва на проведена незаконна група, за която имаме задоволително данни, че се занимава с корупция в правосъдната власт. За прокуратурата аз съм спънка.

Г-н Сарафов Ви обясняваше какви пълномощия имате или нямате да питате. Аз съм потърпевш арбитър и не мога да схвана какво проверява прокуратурата, тъй като има прокурорски монопол. Когато описах обществено за Мартин Божанов, цялата империя на тази група се задейства по отношение на мен. Как ще бъде изчистено името ми? Как хората, които влизат в правосъдната зала по мои каузи, по какъв начин ще са спокойни? “, попита риторично съдията.

Тя сподели, че е била проверявана десетки пъти в масивите на Министерство на вътрешните работи, делата й са обществени. А когато тази група стартира да работи, тя „ ревизира до девето коляно “.

„ Нали си давате сметка за какви благоприятни условия да ми се повлиява по каузи се отварят? “, попита Владислава Цариградска.

След чуването министърът на правораздаването Атанас Славов разяснява, че е извънредно значимо това, че Висш съдебен съвет е направил днешното чуване. И уточни, че този път ще има последствия. Той сподели, че може да поеме ангажимент за промени в Наказателно-процесуален кодекс. Които да подсигуряват повече права за отбрана на очевидците в производството и на тези, които подават сигнали.

 

Източник – Дневник

 

Още вести четете в рубрика „ Крими&Темида “
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР