Аз предпочитам да си казваме истината: за съжаление, тази година

...
Аз предпочитам да си казваме истината: за съжаление, тази година
Коментари Харесай

Тази година в Германия не може да има почивки по Великден

" Аз избирам да си споделяме истината: за жалост, тази година в Германия не може да има почивки по Великден ", счита Михаел Кречмер, министър председател на федерална провинция Саксония. По думите му, прекомерно огромната подвижност още през април би била " отрова ". " Тогава бихме разрушили всичко това, което постигнахме от декември насам ", сподели Кречмер в изявление за вестник " Билд ".

Завръщането към нормалността както през есента на 2020 би довело до същинска детонация в броя на новозаразените - както се случи през ноември и декември. " А последствията биха били корав локдаун както напролет на 2020. На всяка цена би трябвало да го избегнем ", акцентира християндемократът. И съгласно здравния специалист на социалдемократите Карл Лаутербах, е рисковано да се върви на отмора по Великден. " Не считам, че тази година ще можем да вършим почивки по Великден ", сподели той в изявление за вестник " Ди Велт ". Около Великден би трябвало да се опитаме да предотвратим третата вълна - с допустимо минимум контакти, сподели той. Заради рисковите разновидности на ковид рискът от тежка нова вълна е огромен.

Дитмар Войдке, министър председател на Бранденбург, споделя мнението на Лаутербах и Кречмер. " Би трябвало да се откажем от всички туристически обиколки, походи и пътувания, които не са наложителни ", сподели социалдемократът пред " Ди Велт ". Не е време за почивки, уверен е той. Свободните демократи и Левите подлагат на критика остро тази линия. " Господин Кречмер продължава линията на безперспективността, наложена от госпожа меркел. по този начин смачкваме хората. А те имат потребност от вероятност ", счита вицепредседатлемят на фрасцията на Свободните демократи в Бундестага Михаел Тойрер.

Броят на новите инфекции - все по-нисък

Същевременно броят на новите инфекции в Германия продължава да спада. По данните на института " Роберт Кох " от сутринта на 15 февруари, за последните 24 часа в страната са регистрирани 4426 нови случая на COVID-19. Така общият брой на инфекциите от началото на пандемията до момента доближи 2 338 987.

През последните 24 часа COVID-19 е взел 116 жертви. А общият брой на смъртните случаи по отношение на ковид от началото на пандемията до момента е 65 076. Оздравелите от COVID-19 са 2 128 800. А броят на дейните случаи към 15 февруари 2021 е 145 200. По данни на " Роберт Кох " от 14 февруари, за седем дни в Германия на 100 000 поданици има приблизително 57,4 инфекции. Преди четири седмици този индикатор беше доста по-висок - 136. Най-тревожна беше обстановката на 22 декември - тогава в границите на 7 дни имаше 197,6 нови инфекции на 100 000 поданици.

Към момента в две федерални провинции този индикатор е даже под 50 - в Баден-Вюртемберг (48,5) и Райнланд-Пфалц (46,6). В останалите 14 федерални провинции новите болести на 100 000 поданици за седем дни са под 100. Показател под 50 - това беше политическата цел, посочена още преди месеци. Миналата сряда обаче по време на конференцията на канцлерката Ангела Меркел с министър-председателите на обособените федерални провинции беше признат нов ориентир за вероятно разхлабване на рестриктивните мерки - по-малко от 35 нови инфекции.

" Много сложна обстановка "

" Това, че гастрономията ще може да отвори порти едвам откакто този индикатор падне под 35, е много тежко за всички ", счита министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл. Той се надява, че на последваща среща на канцлерката с министър председателите ще бъде признат " субстанциален проект с вероятности ". Следващата конференция е планувана за 3 март. Според последните решения, локдаунът в Германия ще продължи най-малко до 7 март. Преди тази дата могат да отворят единствено фризьорските салони, учебните заведения и детските градини - само че при съблюдаване на строги правила за хигиена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР