Авторите на шестгодишно проучване, публикувано в Journal of the American

...
Авторите на шестгодишно проучване, публикувано в Journal of the American
Коментари Харесай

Работи ли наистина интервалното гладуване

Авторите на шестгодишно изследване, оповестено в Journal of the American Heart Association, не откриват връзка сред времето, належащо от първото хранене до последното за деня, и загубата на тегло. Те заключават, че смяната в тежестта се въздейства повече от честотата и размера на порциите.

Въпреки известността на периодическото (или интервалното) недояждане, известно още и като фастинг, учените към момента не са разкрили дали ограничението на прозореца на хранене оказва помощ за управление на тежестта, съгласно ръководителя на проучването доктор Уенди Л. Бенет от Медицинския факултет на университета Джон Хопкинс в Съединени американски щати. Прозорецът за хранене е времето сред първото и последното хранене за деня.

Приблизително 550 възрастни се включват непринудено в проучването. Средният показател на тежестта им е 30,8, което се счита за затлъстяване, междинната възраст - 51 години, междинното време за следене на телесното тегло, записано в електронното здравно досие - 6,3 години.

Изследователският екип основава мобилното приложение Daily24, с цел да разреши на участниците да записват времето си на сън, хранене и пробуждане в действително време за всеки 24-часов прозорец. Въз основа на тези данни учените съумяват да измерят: времето от първото до последното хранене за деня; от събуждането до първото хранене; от последното хранене до съня; продължителността на съня.

Изводите на откривателите са, че времето за хранене не е обвързвано с смяна на тежестта през шестгодишния интервал на следене. Ежедневните огромни хранения (повече от 1000 калории) и междинните хранения (500-1000 калории) са свързани с наддаване на тегло, до момента в който по-малките хранения (под 500 калории) са свързани със загуба на тегло. Средното време от първото до последното хранене е 11,5 часа, от събуждането до първото хранене е 1,6 часа, от последното хранене до заспиването е 4 часа, а междинната дълготрайност на съня е 7,5 часа.

Според Уенди Л. Бенет макар че предходни проучвания демонстрират, че периодическото недояждане може да настрои биологичните ритми и да контролира метаболизма, новото изследване не открива такава връзка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР