Авторите на научна фантастика пишат за това от десетки години.

...
Авторите на научна фантастика пишат за това от десетки години.
Коментари Харесай

Човечеството е по-близо отвсякога до създаването на безкрайна чиста енергия

Авторите на научна фантастика пишат за това от десетки години. А през днешния ден учените се пробват да го създадат действителност. Става въпрос за Светия граал на чистата сила. Сребърният патрон против световно стопляне. Силата на слънцето, свалена на Земята. Мнозина може би към този момент се досещат. Става въпрос за нуклеарния синтез.

Ядреният синтез, в случай че и когато стане действителност, ще промени енергийната промишленост вечно. Ще промени целия свят, какъвто го познаваме през днешния ден. По създание той е ключът към безграничната, възобновима и безвъглеродна сила. И освен че е неведнъж по-мощен от нуклеарното разделяне (процесът на делене на атомите, който сега зарежда нуклеарните централи), само че и не изисква никакви радиоактивни материали и затова не създава никакви рискови радиоактивни нуклеарни боклуци. А без радиация няма риск от нуклеарни сривове, които провокират най-големия смут в историята на човечеството. Печалните образци са три и са добре познати - повредите във Фукушима (Япония, 2011 г.), Чернобил (Украйна/СССР, 1986 г.) и остров Три Майл Айлънд (САЩ, 1979 г.).

В южната част на Франция 35 страни си сътрудничат под знамето на плана ITER, изграждайки най-големия токамак* в света - устройство, изглеждащо галактически, което употребява ултра мощни магнити за основаване и манипулиране на гореща плазма в торус форма (за тези, които се чудят - форма на елементарна поничка), с цел да се реализира нуклеарен синтез.
 Малката лаборатория, която революционизира нуклеарната енергетика
Малката лаборатория, която революционизира нуклеарната енергетика

Новата технология за нуклеарен синтез предлага по-малки, по-евтини и доста по-безопасни мощности

Бобините на магнитното поле на ITER са " най-мощните свръхпроводими магнити, проектирани в миналото " съгласно Forbes, а токамакът в Южна Франция ще употребява 18 от тях, тежащи големите 6000 метрични тона. Тези 35 страни поставят старания по този план в продължение на 35 години - и те са покрай пробив. Токамакът действа посредством обединение на водородни атоми, както се случва естествено на слънцето, с цел да образува хелиеви атоми, произвеждайки невероятни количества сила, която токамакът употребява под формата на топлота. Нататък картината е ясна - топлината основава пара, парата върти турбина, турбината основава сила, която можем да използваме, с цел да зареждаме домовете, промишленостите си и общо взето всичко в нашия свят.

ITER има за цел да вкара своя солиден токамак в употреба и да реализира " първа плазма " единствено до пет години. Миналата година, когато ITER за първи път разгласи своята първа плазмена проекция за 2025 година, консорциумът преди малко бе постигнал главен стадий с инсталирането на основна техника, с което планът беше приключен на 65 %.

През 2020 година дилемите на консорциума са свързани основно с магнити. " Плазменият размер вътре в токамака при ITER ще бъде няколко пъти по-голям от този, генериран от всички предходни термоядрени реактори. Поради високите температури металът не може да се употребява за ограничение на мощно нестабилната плазма. Затова се употребява голямо магнитно поле, което да задържа плазмата и да подсигурява, че реакциите на синтез в действителност могат да протекат. Това се реализира посредством серия от тороидални свръхпроводящи магнити или полеви намотки ", написа Forbes.
 Първият нуклеарен реактор с 3D отпечатано ядро ​​ще бъде подготвен до 2023 година
Първият нуклеарен реактор с 3D отпечатано ядро ​​ще бъде подготвен до 2023 година

Рекаторът от ново потомство ще интегрира необятен набор от нови технологии

Магнитите, които са най-голямата ни вяра за реализиране на нуклеарен синтез, са с размерите на 6-етажни здания, всяка с тегло 310 метрични тона, с широчина 9 метра и височина от 16,5 метра. Японската група Mitsubishi Heavy Industries достави първата вноска от 18 солидни магнита на ITER през януари тази година.

Ако нуклеарният синтез с търговски цели стане наличен, когато ITER започва през 2025 година, ще бъде невероятно да опишем изгодите. Технологията сигурно би разрешила междинните световни температури да се запазят през този век. Бихме могли да спрем пагубните климатични промени в нейните коловози и да променим световната геополитика вечно, като по този метод разгадаем безчет спорове, откакто мръсните изкопаеми горива остаряват. Някои от най-големите проблеми на нашето време ще бъдат решени с помощта на неуморния труд на учените, човешкото въображение и упоритост и някои в действителност, в действителност огромни магнити.

Наскоро money.bg описа на читателите си за потреблението на нова технология, която би направила нуклеарния синтез вероятен в надалеч по-малки мащаби. Това е на път да бъде реализирано не от голям интернационален консорциум, а от една дребна лаборатория в Съединени американски щати. Пълната обява - тук.

*Токамак - редуциране от съветския израз " Търговско отделение роидальная „Картотека и архив" (служба в ПГУ) мера в МА гнитных К атушках ".
 Англия
Англия " налива " £40 млн. за развиване на дребни модулни нуклеарни реактори

Три плана ще бъдат финансирани с по 10 млн. паунда, а останалите средства ще бъдат вложени за проучвания
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР