Авторът е кореспондент на БНР в Русе.Дали в Русе мачът

...
Авторът е кореспондент на БНР в Русе.Дали в Русе мачът
Коментари Харесай

Избори в Русе – битка между четирима или сделка

Авторът е сътрудник на БНР в Русе.

Дали в Русе " мачът е свирен " (както разясняват избирателите), или борбата ще бъде същинска ще разберем на 27 октомври. За балотажа, тъй като сигурно ще го има, се готвят четирима. След горещото лято в редиците на ГЕРБ нищо не е по този начин несъмнено, както беше, когато актуалният кмет Пламен Стоилов още преди Коледа разгласи желанието си за трети мандат, а регионалният водач Пламен Нунев го разгласи за извънредно сполучлив и сигурен претендент. Каква е повода ненадейно да бъде оттеглено доверието от Стоилов и да бъде определен различен на негово място остана загадка.

Градската мълва разправя за някакви пари, само че то май няма и защо друго да е, защото и конфликт на хрумвания никой не е чул. Факт е, че при започване на август Стоилов бе смъкнат от поста на регионален водач на партията и на негово място бе назначен автомобилният дилър и някогашен играч Росен Даскалов. Партийният билет на самия Даскалов още пареше, защото бе публикуван от централата в столицата десетина дни по-рано.

На 8 август на заседание на ГЕРБ изцяло демократично трябваше да бъдат издигнати номинациите за кмет, само че

от София оповестиха името на претендент, който бе на предпоследно място

в листата от Русе. Диана Иванова e шеф на професионалната гимназия по облекло " Недка Иван Лазарова ". Нейният политически опит e от организационната част на ДКМС и кандидатските листи за общински съветници на партията на Ковачки " Лидер ". Членува в дамски организации и поддържа положителни контакти с шефовете на шивашките компании в града, което е от изгода за учебното заведение, което ръководи.

В битката за кметския стол партията на Корнелия Нинова изпрати младата социалистическа вяра Пенчо Милков . В момента той е народен представител и зам.-председател на групата в Народното събрание, интензивно взе участие в настоящите питания по русенски тематики и употребява доста ловко младостта си. Това, което постоянно ще бъде леке в биографията му, е фамилната обремененост. Неговият дядо, чиито имена носи Пенчо Милков, по времето на социализма е бил зам.-началник на милицията и по негово предписание са изпращани в лагерите десетки прогресивни русенци, в това число внучката на Баба Тонка Тонка Просеничкова и брачният партньор й Нико Просеничков. Тези обстоятелства бяха припомнени и в този момент, по време на предизборната акция, а от Българска социалистическа партия не престават да не реагират.

За мнозина евентуално е мистерия за какво тъкмо Вътрешна македонска революционна организация има доста мощни позиции в Русе

Отговорът е елементарен – поради другарски връзки. Областният шеф Галин Григоров е дълготраен сподвижник на водача Красимир Каракачанов, на зам.-председателя Искрен Веселинов, на депутата Юлиян Ангелов - всички от Русе. В началото на този век това бяха буйните момчета на града, които стачкуваха против " Свидетели на Йехова ", припомняха срамния Ньойски контракт, събираха се на срещи като комити и носеха оня революционно-романтичен дух, характерен на младостта и родолюбието им. С времето обаче демонстрираха, че не всеки път полезностите са водещи в дейностите им. Въпреки това Галин Григоров е с чисто минало, овладя обстановката в хаоса със свинската чума и остана правилен на диалогичния си темперамент с посланието си към гласоподавателите, като се назова самичък " Обединител ".

В демократичния кулоар съвсем като уединен бегач на старта застана Елеонора Николова

Условието " съвсем " е поради кандидатурата на Деана Тачева , издигната от Демократична България, която е на практика неразпознаваема.

Елеонора Николова остана в историята на Русе като кмета, спечелил с над 70% изборите още на първи тур през 2003 година Когато разгласи кандидатурата си, Николова съобщи, че има за цел " да разбърка картите, които са авансово раздадени ". Тя е на 69 години, чете без очила, има забележителна памет и сила, а най-големият й плюс е съчетанието сред управнически опит и законова просветеност. За хората, които си спомнят нейното кметуване преди 15 години, ще е елементарно да създадат избор. Тогава тя се изправи против целия общински съвет и макар него изтегли заем, с цел да асфалтира и освети главните улици в Русе. Заемът от дълго време е погасен, а асфалтът не е мръднал. Това, което хората не можаха да й простят, е, че не изкара до дъно мандата си на кмет и отпътува за Народното събрание от листата на Съюз на демократичните сили. В София направи кариера като ръководител на БОРКОР, само че се завърна в родния си град и продължи да работи в адвокатската си адвокатска фирма. Сега Николова има зад тила си локалната коалиция на Съюз на демократичните сили, Българската нова народна власт и партийните придвижвания на Меглена Кунева и Татяна Дончева.

В тази скица от четирима мощни претенденти (Иванова, Милков, Григовор и Николова)

решителен глас ще имат жителите, в случай че няма към този момент сделки

ГЕРБ да поддържа Вътрешна македонска революционна организация, а и Българска социалистическа партия вероятно Вътрешна македонска революционна организация, само че по този начин или другояче дясното да остане разпокъсано, а стройните партийни редици с финансова поддръжка – непокътнати и още веднъж на власт.

Останалите седем претенденти нито водят акция, нито се надяват на триумф, в случай че съдим по обществените им изяви. Безспорно нюанс внася претендентът на Българското национално обединяване Венцислав Ангелов - Чикагото, чийто наследник Йордан Бонев наскоро се разгласи против татко си за готвен държавен прелом. Чикагото неотдавна излезе от пандиза в Белене.

Всички тези претенденти ще би трябвало да се оправят с няколко доста значими казуса на Русе. Разположението на града в северната част на страната му дава както преимуществата на общуването с Румъния, по този начин и негативите на отдалечеността от столицата. Ако в Южна България хората елементарно и комфортно пътуват по автомагистрали, в Северна няма нито една като се изключи 80-те километра от Шумен до Варна. Свързаността продължава да е сериозен проблем на района, защото граничният пункт Дунав мост поема трафика към и от Русия и Турция, а пътят от Русе до Бяла не инцидентно е избран като " черната права " на страната поради десетките произшествия със починали по двулентовия път.

На бъдещия кмет ще му се наложи да приказва остро и изрично с държавното управление - нещо, което заради единния политически генезис на локалната и централната власт до момента бе невероятно.

Чистият въздух е русенска тематика повече от 30 години.

Ако по времето на социализма братството с румънския народ и комунистическата му партия бе причина 200 000 души в Русе да бъдат тровени с хлор и хлоропроизводни без държавна опозиция, то през днешния ден поради финансови съображения страната не вкарва всичкия си запас за контролиране на производствата. За русенци е ясно, че в случай че желаят да работят някъде, би трябвало да има предприятия, само че пък предприятията са тези, които би трябвало да се грижат за здравето на хората, в случай че желаят да имат служащи. Протестите за чист въздух не стихват, а някои партии комфортно ги припознаха като опция за електорална поддръжка.

Изграждането на интегриран градски превоз стартира и съвсем завърши, само че качеството му е много даже под предстоящото равнище. Велоалеи има единствено в централната част, а някои от тях нелогично водят към нищото или пресичат оживени кръстовища без маркировка. Културният живот мина в огромни форми и загуби очарованието си от клубовете с артистичен дух. Иначе по европейски планове се ремонтираха част от улиците и пространствата, ръководителите им получиха забележителни хонорари, а цялата активност бе съсредоточена в близка до ръководството компания - благонадежден спонсор и за тази акция.

Община Русе не е от най-бедните, защото разполага с бюджет от 138 045 361 лева за тази година

Както през февруари разгласи кметът Стоилов, това е най-хубавият бюджет от 20 години насам. По време на ръководството до момента Стоилов се радваше на комфорта, който му осигуряваше общинският съвет. В него болшинството е на ГЕРБ, а ръководител е проф. Христо Белоев, потвърдил се деятел на Българска социалистическа партия, само че пък и добър другар с кмета от дълги години. Така на всяко съвещание, което в последно време трае не повече от час–два, с лекост се одобряваха решенията, препоръчани от администрацията, а съпротива в демократичния смисъл на думата на практика липсваше, въпреки измежду съветниците да има хора от Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация, " Глас национален ", Демократична България и Държавно стопанско предприятие. Нещо повече – с течение на времето двама определени от листата на Реформаторския блок минаха надлежно във Вътрешна македонска революционна организация и ГЕРБ, с което напълно сведоха до най-малко състава на опозицията.

Бел. авт. Иначе залезите на Дунава са все по този начин красиви, както хилядолетия преди нас, преди покупко-продажбите, преди парите и изборните борби за тях, и ще останат след всичката тази суетност.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (212)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР