Автор: Виктор Блъсков, ТрудПозицията на правителството за сключеното споразумение за

...
Автор: Виктор Блъсков, ТрудПозицията на правителството за сключеното споразумение за
Коментари Харесай

Ще бъдем ли заляти с мигранти срещу полу-Шенген и какво премълчава правителството?

Автор: Виктор Блъсков, " Труд "

Позицията на държавното управление за подписаното съглашение за полу-Шенген наподобява странна - ще приемем единствено дни почти 80 спомагателни бежанци на година? За това ни е държала Австрия ветото? Това е имала поради Австрия като приказва за съществено количество бежанци, които България отхвърля да одобри? При къс обзор на съглашението, както и статистика за бежанците, доста бързо се вижда по какъв начин се премълчават значими за жителите обстоятелства. Сега е времето да си задаваме тези въпроси - ще ни заливат ли с мигранти и крият ли се зад комплицираното, неразгадаемо законодателство нашите служители?

Нека прегледаме обстоятелствата.

Първо, изказванията на правителството - съгласно Министерски съвет не сме приели “допълнителни ” мигранти, а единствено тези, които ни се поставят. След което те споделят, че по дъблинския правилник сме получили 193 претенции за входящи прехвърляния от Австрия. Забележете обаче - те не разясняват, че сме виновни единствено за мигранти, върнати по дъблинския правилник. Просто споделят, че особено по дъблинския правилник има толкоз претенции за входящи прехвърляния.

Второ, документът който сме подписали - той бе публикуван по обществените мрежи и в него написа, че България се задължава да извършва цялото законодателство на Европейския съюз за бежанци, като изключително се акцентира дъблинския правилник. Накратко казано - не е ясно дали в действителност това са общо всичките претенции от Австрия да ни върне бежанци.

Трето да забележим публикацията, от къде потегли цифрата 6000 - тя е от австрийския ежедневник Дер Щандарт. Статията цитира вътрешният министър на Австрия, който споделя, че за България фактически са 6000 мигрантите, които би трябвало да бъдат върнати. 

Подобна цифра се повтаря и в документ с публични отговори на вътрешното министерство към парламентарна комисия в Австрия.

На страница 54 се загатва, че за 2022 има 6619 претенции за връщане в България. Не се разяснява дали става въпрос за връщания по дъблинския правилник. Малко нагоре пък се загатва цифрата 9196, отново обвързвана с претенции за връщане в България.

Почти същата е цифрата и в уеб страницата на осведомителната база за леговище на Европейския съюз. Там написа, че Австрия е пратила 9087 претенции за връщане на мигранти към България. От тях сме изпълнили едвам 30, тъй че

След като сме видели позицията на държавното управление и документа, както и изказванието на медиите за 6-те хиляди мигранти, време е да зададем въпросът, с който ще се разгадае мистерията дали България ще става бежанският лагер на Европа - по какъв правилник са тези 6000 или 9000 мигранти, които Австрия желае да ни върне? Защо държавното управление мълчи по този въпрос? Ако те също би трябвало да бъдат върнати по законите на европейския съюз, значи ние към този момент сме се съгласили в действителност да внесем 6000 сирийци и афганистанци, за които сме виновни по законите на Европейски Съюз, против полу-Шенген. А пресслужбата на държавното управление си играе с думички, като споделя, че не е по “нови условия ”. 

Докато задаваме въпроси, дано прибавим още един - в случай че фактически премълчават внасянето на хиляди мигранти от Австрия, по какъв начин е допустимо в една демократична, европейска страна през 2024 година да ни лъжат за подписаната договорка и да нападат медиите, които се пробват да извадят нескрито истината? 

Малко евентуално е да има отговор на въпроса. Дори да има разяснение, евентуално отново държавната пресслужба ще си служи с игра на думички с цел да обърка хората. Въпрос на време е обаче да се обясни какво тъкмо сме подписали. Когато се обясни дано си спомним какво ни беше дадено и по какъв начин ни беше упоменато за едвам 193 бежанци, а не хиляди. 

 

Инфо: " Труд "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР