Автор: Вера Стаевска, Дневник, снимка: Нели Дончева, Асоциация на парковете

...
Автор: Вера Стаевска, Дневник, снимка: Нели Дончева, Асоциация на парковете
Коментари Харесай

Дневник: Въпреки спрения устройствен план на Царево, в Синеморец започнаха нови строежи

Автор: Вера Стаевска, " Дневник ", фотография: Нели Дончева, Асоциация на парковете в България

Въпреки че преди месец планът за нов Общ организационен проект на община Царево бе върнат за преработка след всеобщи цивилен възражения, предвижданото в него разгръщане на застрояването към този момент стартира.

В оспорвания от жители и за момента спрян план община Царево оферираше село Синеморец да се усили двойно, разчитайки на незастроените към този момент поляни.

Въпреки съпротивата против нови градежи обаче сигнали на български жители демонстрират градеж на поляните в местността " Корабите " до скалния бряг. Строежът е в нарушаване на три закона - за устройството на територията, за биоразнообразието и за устройството на Черноморското крайбрежие.

След дълга сага (виж преглед на природозащитници тук) от опити застрояването на Южното Черноморие да се усили без екологична оценка, все още общината няма проект за устройство и новото строителство е нелегално от позиция на устройствените правила.

Законът за биологичното многообразие е нарушен, тъй като градежът попада и в две зони от " Натура 2000 " (за европейската природозащитна мрежа виж тук) и директно поврежда предпочитаното за запазване в Европа местообитание 6210 " Полуестествени сухи тревни и храстови съобщества върху варовик ", което е и местообитание за орхидеи.

От трета страна Законът за устройство на Черноморското крайбрежие задава ограничавания за височината и параметрите на постройките наоколо до морския бряг ( така наречен " Зона А " ). Конкретният парцел е отвън тези предели, съгласно документите за парцела, оценени от Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Новият градеж е ясно забележим над един от обичаните за туристите на Черноморието пейзажи - емблематичното плато на село Синеморец над устието на река Велека. Теренът попада в две зони от европейската мрежа " Натура 2000 " и в една национална предпазена територия - Природен парк " Странджа ".

Паркът обаче към момента няма проект за ръководство с ясни защитни правила, поради опозиция против предложенията за забрани за строителство, подадени от природозащитници. Зоните от " Натура 2000 " в България също нямат съответни и характерни ограничения за запазване, за което към този момент текат наказателни процедури и кореспонденция от Европейската комисия към България.

В подножието на платото е и националната предпазена околност " Устието на река Велека ". В нейните режими е записана възбрана за строителство, с оглед задачите на отбрана - Запазване на присъщия ландшафт на крайбрежната зона, скалните формирания и фиорди, характерната преходносредиземноморска растителност и богат скотски свят.

Свидетели и цивилен деятели алармираха за " Дневник ", че през последните дни строителните работи не престават до 20 ч., като към този момент е забележим изгражданият втори етаж.

Фотографии от през днешния ден демонстрират дейна строителна техника на забележимия за плажуващите небосвод и създаване на втори етаж.

Към момента строителният надзор не подхваща ограничения към няколко сигнали за проблематични градежи в предпазени територии и зони по Черноморието. Това са случаи, в които контролът афишира постройките за възможни с разнородни процедурни хватки - при Алепу с оповестяване на морски плаж за свлачище), Иракли - бетонова основа за ограда, Св. Влас - застрояване след заменка на държавна гора занапред ще се ревизира и Тюленово, където постройката се оказва позволена, въпреки и добита в спор на ползи, за който виновникът ще бъде санкциониран 10 хиляди лв..

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР