Автор: mediapool.bgЕнергийният регулатор предупреди министъра на енергетиката, че има опасност

...
Автор: mediapool.bgЕнергийният регулатор предупреди министъра на енергетиката, че има опасност
Коментари Харесай

КЕВР видя капани в проекта за освобождаване на пазара на ток за бита

Автор: mediapool.bg

Енергийният регулатор предизвести министъра на енергетиката, че има заплаха за електроснабдяването за бита и образуването на цените на тока, в случай че не одобряват препоръчаните от неговото ведомство ремонти в Закона за енергетиката, които би трябвало от 1 януари 2024 да отстранен квотите за произвеждане на електрическа енергия за семействата, а публичните снабдители да купуват от борсата нужната за клиентите им сила. Според признато на съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в петък мнение по публикувания за публично разискване план за корекции пълното освобождение на цените на тока за битовите клиенти би трябвало да става гладко и поетапно.

Подобни забележки преди ден насочи и националният омбудсман Диана Ковачева. Становищата на всички ще бъдат прегледани преди да се внесе финално в Министерския съвет и надлежно в Народното събрание законовите ремонти.

Да бъде, или да не бъде НЕК!?

Според предложенията на енергийното министерство от 1 януари идната година " Националната електрическа компания " (НЕК) стопира да е публичен снабдител на сила. Това е условие на Европейската комисия, трябваше да стане още преди време и е част от уговорките, които страната ни е поела към Брюксел като част от Плана ца възобновяване и резистентност. Прекратяването на активността на НЕК като публичен снабдител значи, че към този момент няма държавната компания да купува от избрани от КЕВР електроцентрали съответни квоти от ток за семействата по цени, признати от енергийния регулатор. Така се образува цената на публичната доставка на ток, на която доставчиците купуват и след това продават на бита.

Целият този ценови механизъм важи от юли 2023 година до края на юни 2024 година и прекратяването му по средата на регулаторния интервал ще значи, че би трябвало да се трансформират цените на тока от 1 януари 2024 година

Прекратяването на активността на НЕК като публичен снабдител ще сътвори непреодолими компликации най-много за крайните доставчици " Електрохолд ", ЕВН и " Енерго-Про " да обезпечат нужните им количества електрическа сила за покриване потреблението на крайните битови клиенти, отбелязва се в мнението на комисията. Според нея е нереалистично до 1 януари 2024 година, а и отсега нататък, тези снабдители да съумеят да спазят новото условие трите компании да сключат съглашения за закупуване на електрическа сила от нискоемисионни източници за 60% от нужните им количества електрическа сила. Още повече, че тези покупко-продажби се планува да се подписват на специфичен сегмент на платформата за двустранни контракти на борсата за ток. Такъв не е реалистично да се сътвори до 1 януари 2024 година, а и прекомерно евентуално и по-късно да не може да бъде образуван, разясняват от регулатора.

Извънредна смяна на цените

Нереалистично е и КЕВР да успее да дефинира нови цени на тока за семейството по новия модел и по тази причина в случай че въпреки всичко се реши отпадането на публичната функционалност на НЕК, това би трябвало да стане от 1 юли 2024 година

КЕВР кардинално не е съгласна с оферти нов пазарен модел и пази настоящия за установяване на квоти с ток за семействата, акцентирайки че определянето на цените за тях е " главният и най-съществен регулаторен инструмент за поддържане на предвидими и постоянни цени на електрическата сила за крайните битови клиенти "

Според регулатора премахването на квотите за ток за семействата, който сега се създава от държавните АЕЦ " Кзолодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 и частните Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " и Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", би трябвало да стане поетапно. Реално обаче мощността на " КонтурГлобал " още през февруари 2024 година отпада от контролирания пазар, защото ѝ изтича контракта за наложително пазаруване на нейната електрическа енергия от НЕК.

КЕВР счита, че квотите с ток за бита би трябвало да се понижават поетапно в интервал от 2-3 години. Подобен модел оферираше ГЕРБ преди години, само че по този начин и не се предприе нищо по него

... и повишаване

Регулаторът счита, че в случай че изведнъж се отстрани определянето на количества и цени на електроцентралите за семействата, това ще докара до повишение на цените за битовите клиенти. Причината е в забележителните разлики в ценовите равнища на контролиран и свободен пазар на електрическа сила на дребно, които могат даже да се разширят с оглед цялостната непредвидимост на основни фактори - геополитическата конюнктура, търсенето на сила в международен мащаб, дейностите на главните централни банки и други, аргументира мнението си комисията.

Според Комисията не е допустимо разликите в потисканите от регулатора с разнообразни механизми цени за бита и тези на борсата да бъдат преодолени напълно нито посредством трансформация на контролирания пазар, нито посредством помощи от Фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), в случай че в него не постъпят спомагателни 1.4 милиарда лева

" Вместо уравновесено изменение на контролираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, препоръчаният модел, при актуалната пазарна обстановка ще докара до внезапен скок на цените за крайните битови клиенти още на януари 2024 година или отсрочено най-късно на 1 януари 2026 година (когато към този момент няма да има контролирани от страната цени на тока – б.а.), в случай че не се планува механизъм за обезпечаване на спомагателен финансов запас във ФСЕС, се показва в мнението на КЕВР.

Орязани и нови пълномощия за регулатора

Регулаторът не е склонен и с това, че няма да има пълномощия за надзор на разноските на доставчиците на ток за бита, в това число оперативните разноски, разноските за балансиране, разноските за несъбираеми вземания, възможните загуби от препродажба на закупена електрическа сила на краткосрочните пазари и други

" Въз основа на опита с прекосяването на небитовите крайни клиенти от контролиран на свободен пазар, регулаторът смята за нереалистично упованието крайните доставчици да държат в рационални граници размера на разноските си заради риск от загуба на клиенти в следствие от приемането на по-атрактивни предложения на съперници (търговци на електрическа енергия). В тази тенденция планът за изменение на Закона за енергетиката предпоставя необусловени от пазара държание и търговски практики на крайните доставчици, респективно несъразмерни облаги и стопански голословни цени на електрическата сила за крайните битови клиенти и/или разноски за ФСЕС ", показват от КЕВР.

Комисията също по този начин счита, че погрешно в препоръчаните законови ремонти е регламентиран единствено статутът на уязвим клиент на електрическа сила, а такива би трябвало да има и за останалите типове сила.

 

Инфо: mediapool.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР