Автор: Крис Макгриъл, ГардиънВътрешни хора твърдят, че поради натиск отгоре

...
Автор: Крис Макгриъл, ГардиънВътрешни хора твърдят, че поради натиск отгоре
Коментари Харесай

Гардиън: Служители на CNN смятат, че произраелският уклон ѝ е журналистическа злоупотреба и описват натиска отгоре

Автор: Крис Макгриъл, " Гардиън "

Вътрешни хора настояват, че заради напън от горната страна се стига до безрезервно отразяване на израелските твръдения и заглушаване на палестинските гледни точки.

Си Ен Ен се сблъсква с неодобрение от страна на личните си чиновници поради публицистичната си политика, която съгласно тях е довела до възпроизвеждане на израелската агитация и цензуриране на палестинските гледни точки при отразяването на войната в Газа от страна на мрежата.

Журналисти от редакциите на Си Ен Ен в Съединени американски щати и в чужбина настояват, че репортaжите са изкривявани от напътствията на управлението и от процеса на одобрение на историите, което е довело до извънредно ненапълно отразяване на клането на Хамас и последвалата в отговор офанзива на Израел в Газа.

„ Повечето вести от началото на войната, без значение какъв брой точни са били първичните репортажи, са изкривени от редовно и институционално користолюбие на мрежата към Израел “, споделя един чиновник на Си Ен Ен. „ В последна сметка методът, по който Си Ен Ен отразява войната сред Израел и Газа, е равностоен на журналистическа корист “.

Според разказите на шестима чиновници на Си Ен Ен от разнообразни редакции, както и повече от дузина вътрешни бележки и имейли, получени от „ Гардиън “, всекидневно решенията за новините се дефинират от централата на Си Ен Ен в Атланта с поток от наставления, в които се дефинират прецизни насоки за отразяване.

Те включват строги ограничавания за цитиране на Хамас и отразяване на други палестински гледни точки, до момента в който изказванията на израелското държавно управление се одобряват за чиста монета. Освен това всеки материал за спора би трябвало да бъде утвърден от бюрото в Йерусалим преди лъчение или издание.

Пропалестински протестиращи пропагандират пред централата на Си Ен Ен в Атланта, Джорджия, на 14 октомври 2023

Журналистите на Си Ен Ен споделят, че тонът на отразяване се дефинира на най-високо равнище – от новия основен редактор и изпълнителен шеф Марк Томпсън, който зае поста два дни след офанзивата на Хамас на 7 октомври. Някои чиновници имат подозрения по отношение на готовността на Томпсън да устоява на външни опити за въздействие върху отразяването на събитията, като се има поради, че в предходната си роля на общоприет шеф на Би Би Си той е упрекван, че нееднократно се е поддавал на напън от израелското държавно управление, в това число и на настояването през 2005 година да бъде отстранена една от най-известните кореспондентки на корпорацията от поста ѝ в Йерусалим.

Вътрешни хора от Си Ен Ен настояват, че това е довело, изключително в първите седмици на войната, до по-голямо фокусиране върху израелските премеждия и израелския разказ за войната като гонене против Хамас и неговите тунели, и незадоволително внимание към мащаба на смъртните случаи измежду цивилното палестинско население в Газа и разрушенията в града.

Един от публицистите разказа обстановката като „ разединение “ в границите на мрежата, поради отразяването, което съгласно него от време на време напомняло задаването на звук след 11 септември.

„ Има доста вътрешни раздори и противоречие. Някои хора желаят да се отдръпват “, сподели той.

Журналист от друго бюро сподели, че и той е видял напън.

„ Висшите чиновници, които не са съгласни със статуквото, се сблъскват с ръководителите, които дават нареждания и се питат по какъв начин можем дейно да разкажем историята при съществуването на такива ограничаващи наставления “, описа той.

„ Много от тях упорстват за повече информация от Газа, която да се огласява и излъчва. Докато тези репортажи преминат през Йерусалим и стигнат до малкия екран или до първа страница, се вършат основни промени – от неакуратен език, до пропускане на значими истории – тъй че да е несъмнено, че колкото и да е изобличаващ един репортаж, той освобождава Израел от виновност. “

Служители от Си Ен Ен споделят, че някои публицисти с опит в отразяването на спора и района заобикалят да поемат назначения в Израел, тъй като не считат, че ще могат да опишат цялата история. Други допускат, че те са възпрепятствани от старши редактори.

„ Ясно е, че такива, на които не им е работа, отразяват войната, а тези, на които това им е работата, не го вършат “, споделя вътрешен човек.

Укази от високо

На първата публицистична среща на Томпсън, два дни след нападението на Хамас на 7 октомври, новият началник на малкия екран дефинира отразяването от страна на Си Ен Ен на бързо разрастващата се история като „ в общи линии отлично “. След това Томпсън декларира, че желае феновете да схванат какво съставлява Хамас, защо се бори и какво се пробва да реализира с нападението. Някои от хората, които чуват това, го възприемат като похвална журналистическа цел. Но с времето схващат, че той има по-конкретни упования за метода, по който публицистите би трябвало да отразяват групировката Хамас.

В края на октомври, когато броят на палестинските жертви от израелските бомбардировки внезапно нарастна, като по данни на здравното министерство бяха убити над 2 700 деца, и когато Израел се приготвяше за сухопътна инвазия, в имейлите на чиновниците на Си Ен Ен стартират да се получават набор от насоки.

Палестинци оплакват околните си в Деир ал-Балах, Газа, на 31 октомври 2023

В горната част на меморандума от две страници е поставено напътствие „ от Марк “ да се обърне особено внимание върху съответен параграф – „ насоки за отразяването “. В параграфа се споделя, че въпреки Си Ен Ен да отразява филантропичните последствия от израелското нахлуване и историческия подтекст на обстановката, „ ние би трябвало постоянно да продължаваме да подсещаме на нашата публика за непосредствената причина за сегашния спор, а точно нападението на Хамас и всеобщите отвличания и убийства на цивилни “. (Курсивът е в оригинала.)

Членове на екипа на Си Ен Ен обявиха, че тези известия са затвърдили рамката, в която историите за клането на Хамас се употребяват като индиректно опрощение за израелските дейности, както и че друг от този подтекст, или история, постоянно са нежелателни или маргинализирани.

„ Как по различен метод редакторите ще прочетат това, с изключение на като напътствие, че без значение от това както вършат израелците, в последна сметка виновността е на Хамас? Всяко деяние на Израел – стартирането на солидни бомби, които унищожават цели улици, заличаването на цели фамилии – се отразява и преработва по подобен метод, че да се сътвори разказът „ те си го заслужиха “, споделя един от чиновниците.

В същия меморандум се споделя, че при всяко позоваване на данни за жертвите от здравното министерство на Газа би трябвало да се показва, че то е „ следено от Хамас “, което значи, че отчетите за гибелта на хиляди деца са ненадеждни, макар че Световната здравна организация и други интернационалните органи настояват, че те значително са точни. Служителите на Си Ен Ен обявиха, че тази заповед е била постановена от Томпсън на по-ранна публицистична среща.

По-широкият контрол върху отразяването, упражняван от централата на Си Ен Ен в Атланта, се управлява от „ Триадата “ на Си Ен Ен: отдела за новинарски стандарти и практики, правния отдел и отдела за инспекция на обстоятелствата.

В началото на ноември Дейвид Линдзи, старши шеф на отдел „ Новинарски стандарти и практики “, издаде инструкция, с която на процедура забрани отразяването на множеството изказвания на Хамас, определяйки ги като „ подстрекателска изразителност и агитация “.

„ Повечето от тях са били казвани към този момент доста пъти и не заслужат внимание. Трябва да внимаваме да не им даваме естрада “, написа той.

Линдзи е споделил, че в случай че обещано изказване се смята за публицистично значимо, „ можем да го използваме, в случай че е съпроводено от по-голям подтекст, за предпочитане пакет или цифрово писмо. Нека заобикаляме да го пускаме в независим звуков тип или откъс “.

Противоположно на това, мрежата неведнъж е излъчвала подстрекателска изразителност или агитация от израелски публични лица и американски поддръжници, постоянно без да ги оспорва в изявленията, отбелязва един чиновник на Си Ен Ен.

Според него други канали са излъчвали изявленията с водачи на Хамас, до момента в който Си Ен Ен не е правила това, като едно от тях е било изявление, в което представителят на групировката Гази Хамад прекъсна въпросите на Би Би Си, когато беше провокиран да приказва за убийствата на израелски цивилни. Един от чиновниците сподели, че измежду кореспондентите съществува мнението, че е „ убийствена тъга да се получи изявление с Хамас, в случай че то се разминава с Триадата “.

Лидерът на Хамас Исмаил Ханиех в Катар, Доха, на 20 декември 2023 година

Източници от Си Ен Ен признаха, че след нападението от 7 октомври не е имало изявленията с Хамас, само че обявиха, че мрежата няма възбрана за такива изявленията.

Новинарските бюра и репортерите обаче са били инструктирани да не употребяват видеозаписи, направени от Хамас, „ при никакви условия, в случай че не са позволени от Триадата и висшето публицистично управление “.

Тази позиция е била доказана от друга директива от 23 октомври, съгласно която в репортажите не би трябвало да се демонстрират записи на Хамас за освобождението на двама израелски заложници – Нурит Купър и Йошевед Лифшиц. Два дни по-късно Линдзи е изпратил в допълнение напътствие, че видеозаписът с 85-годишната Лифшиц, която подава ръка на един от похитителите си, „ може да се употребява, единствено в случай че се написа съответно за нейното решение да подаде ръка на похитителя си “.

Йошевед Лифшиц, която беше взета за заложница в Газа след офанзивата на Хамас от 7 октомври, приказва в Тел Авив на 24 октомври 2023 година, ден след освобождението ѝ.

В допълнение към напътствията от Атланта, Си Ен Ен има дългогодишна политика, съгласно която всички материали за обстановката в Израел и Палестина би трябвало да бъдат утвърдени за лъчение или издание от бюрото в Йерусалим. През юли мрежата сътвори развой, наименуван „ Second Eyes “ (втори взор – б.пр.), с цел да форсира тези утвърждения.

Ръководителят на бюрото в Йерусалим Ричард Грийн е декларирал пред чиновниците в бележката за анонсирането на „ Second Eyes “ – за която първи заяви „ Intercept “ – че защото отразяването на израелско-палестинския спор е обект на непоколебим надзор от страна на последователите и на двете страни, мярката е основана като „ защитна мрежа, с цел да не използваме неакуратен език или думи, които може да звучат независимо, само че в този случай да имат кодирано значение “.

Служители на Си Ен Ен обявиха, че в условието няма нищо неправилно, поради голямата сензитивност на отразяването на събитията в Израел и Палестина и нападателния темперамент на израелските управляващи и добре проведените про-израелски групи, които се пробват да въздействат на отразяването. Но някои считат, че мярката, която в началото е била предопределена за поддържане на стандартите, се е трансформирала в интсрумент за автоцензура за отбягване на несъгласия.

Един от резултатите от „ Second Eyes “ е, че израелските публични изказвания постоянно се утвърждават бързо и се пускат в ефир на правилото, че на тях би трябвало да се има вяра като на чиста монета и имат щемпел за утвърдено лъчение, до момента в който изказванията и изказванията на палестинците, освен на Хамас, се забавят или въобще не се оповестяват.

Един от чиновниците на Си Ен Ен съобщи, че измененията от „ Second Eyes “ постоянно са били за отбягване на рецензии от страна на про-израелски групи. Те дадоха образец за намесата на Грийн с смяна на заглавие: „ Израел не е покрай унищожаването на Хамас “ – позиция, която е необятно отразена в задграничната и израелската преса. То беше сменено със заглавие, което измества фокуса от това дали Израел може да реализира декларираното от него опрощение за убийството на хиляди цивилни палестинци: „ Три месеца по-късно Израел навлиза в нова фаза на войната. Все още ли се пробва да „ унищожи “ Хамас? “

Някои от чиновниците на CNN се притесняват, че вследствие на това дейностите на малкия екран се явяват като цензура от името на израелското държавно управление.

„ Системата води това, че ибрани лица редактират всички репортажи с иституционализирана про-израелска пристрастност, като постоянно употребяват въздържан език, с цел да освободят [израелските сили за отбрана] от отговорност, и омаловажат палестинските жертви и израелските набези “, споделя един от публицистите на мрежата.

Служителите на Си Ен Ен, които разговаряха с „ Гардиън “, не се забавиха да похвалят задълбочените и въздействащи репортажи на кореспондентите на терен. Те обявиха, че в CNN International, която се излъчва отвън Съединени американски щати, на тези репортажи постоянно се отделя огромно внимание. Но по канала на Си Ен Ен, който е наличен в Съединени американски щати, те постоянно са по-малко забележими и от време на време са маргинализирани от часове изявленията с израелски публични лица и поддръжници на войната в Газа, които имат независимост да изложат своите причини, постоянно без възражения, а от време на време и с подкрепящи причини от водещите. В същото време палестинските гласове и отзиви се чуват доста по-рядко и биват доста по-строго оспорвани.

Един от чиновниците уточни появяването на Рами Игра – някогашен почитан чиновник в израелската разследваща работа – в предаването на Андерсън Купър, където той съобщи, че цялото палестинско население на Газа може да се смята за палестински бойци.

Андерсън Купър преди началото на президентския спор в Де Мойн, Айова, 10 януари

„ Невоенно население в Ивицата Газа фактически е несъществуващо разбиране, тъй като всички поданици на Газа гласоподаваха за Хамас и както видяхме на 7 октомври, по-голямата част от популацията в Ивицата Газа е от Хамас “, сподели той.

„ Въпреки това ние не ги третираме като бойци, третираме ги като елементарни цивилни и те са пощадени от боевете. “

Купър не го провокира по нито едно от изказванията. Към момента на лъчение на изявлението на 19 ноември в Газа са убити над 13 хиляди души, множеството от които цивилни.

Друг чиновник на Си Ен Ен избра предаването на водещия Джейк Тапър като образец за прекомерно тясно идентифициране на водещия с едната страна, до момента в който другата получава единствено стеснен взор. В един от сегментите Тапър призна гибелта и страданията на почтените палестинци в Газа, само че като че ли по-скоро защитавайки мащаба на израелската офанзива против Газа.

„ Какво тъкмо си е мислела Хамас, че ще създадат израелските военни в отговор на това? “, попита той, визирайки нападението от 7 октомври.

Говорител на Си Ен Ен съобщи: „ Абсолютно отхвърляме концепцията, че който и да е от нашите публицисти се отнася към израелски публични лица по друг метод, в сравнение с към други публични лица. “

Друга водеща, Сара Сиднер, отнесе рецензии за разчувствания си репортаж за непотвърдените израелски известия, че Хамас е обезглавила десетки бебета на 7 октомври.

„ Имаме в действителност притеснителна нова информация от Израел “, разгласи тя четири дни след нападението.

Сара Сиднер в Ню Йорк на 10 декември 2023 година

„ Говорителят на израелския премиер-министър преди малко удостовери, че са открити обезглавени бебета и дребни деца в Кфар Аза, в южен Израел, след офанзивите на Хамас през уикенда над кибуца. Това беше доказано от кабинета на премиер-министъра. “

Сиднер назова изказванието „ повече от съсипващо “.

„ Защото фамилиите, които слушат, народът на Израел, всеки родител, който обича децата, не знам по какъв начин ще преживее това “, сподели тя.

След това Сиднер се обърна към Хадас Голд, кореспондент на Си Ен Ен в Йерусалим, с думите, че обезглавяването на бебета ще направи невероятно сключването на мир сред Израел и Хамас.

Голд отговори: „ Как би могло, откакто имаш работа с хора, които биха направили такива зверства с деца, с бебета, с дребни деца? “

Голд, която е част от екипа за одобрение на репортажите „ Secon Eyes “, още веднъж съобщи, че отчетът е бил доказан от кабинета на Нетаняху и направи паралел с Холокоста. Тя назова отричането от страна на Хамас за обезглавени бебета „ необикновено “, „ откакто безусловно имаме видео на тези хора, на тези бойци, на тези терористи, които вършат тъкмо това, което настояват, че не вършат, с цивилни и с деца “.

Само че, както означи публицист от Си Ен Ен, малкия екран не разполага с такова видео, както явно и никой различен.

Хадас Голд в Лисабон, Португалия, 2019 година

„ Проблемът беше, че за следващ път версията на израелското държавно управление беше показана по прочувствен метод, с малко внимание от страна на човек, който би трябвало да бъде безпристрастен водещ на вести “, споделят те.

По време на това предаване на Сиднер към този момент имаше основателни аргументи Си Ен Ен да се отнася внимателно към изказванията.

Израелски публицисти, които бяха обиколили Кфар Аза предходния ден, обявиха, че не са видели доказателства за сходно закононарушение, а военните там не са загатнали за такова нещо. Въпреки това, Тим Лангмейд, вицепрезидент и старши публицистичен шеф на Си Ен Ен в Атланта, изпраща напътствие, че изказванията на президента Байдън, че е видял фотоси на хипотетичното безчовечие, „ поддържат казаното от израелското държавно управление “.

Дори когато въпросите се усилиха, Лангмейд е изпратил записка, в която се споделя: „ Важно е да отразяваме жестокостите на офанзивите и на войната на Хамас, веднаха щом ги научим. “

Вътрешни хора от Си Ен Ен считат, че старшите редактори е трябвало да подходят деликатно още през цялото време, защото при израелските военни и преди е имало случаи с погрешни или пресилени изказвания, които след това се разпадат.

Други малките екрани, като Скай Нюз, бяха доста по-скептични в репортажите си и показаха съмнителния генезис на историята, която стартира от кореспондентка на израелски новинарски канал, която съобщи, че бойците са ѝ споделили, че 40 деца са били убити при клането на Хамас и че един боец е споделил, че е видял „ тела на бебета с отрязани глави “. След това израелските сили за защита използваха това изказване, с цел да сравнят Хамас с Ислямска страна.

Разрушени къщи в кибуца Кфар Аза са маркирани с ленти, Израел, 14 януари 2024 година

Дори откакто Белият дом призна, че нито президентът, нито негови чиновници, са виждали фотоси на обезглавени бебета и че са разчитали на изказванията на Израел, Лангмейд е споделил на редакцията, че въпреки всичко може да заяви изказванията на израелското държавно управление дружно с опровергаване от страна на Хамас.

Си Ен Ен заяви за отдръпването на изказванията, откакто израелските публични лица се отхвърлиха от тях, само че един от чиновниците съобщи, че до тогава вредата към този момент е била нанесена, като дефинира тази история за неуспех на публицистиката.

„ Злополучното изказване за „ обезглавените бебета “, приписвано на израелското държавно управление, беше в ефир в продължение на близо 18 часа, даже откакто Белият дом се отхвърли от изказванието на Байдън, че е видял несъществуващи фотоси. Си Ен Ен не е имал достъп до фотографски доказателства, нито опция за самостоятелна инспекция на тези изказвания “, обявиха те.

Говорител на Си Ен Ен съобщи, че малкия екран е отразила тъкмо казаното в оня миг.

„ Положихме огромни услия да включим тези изказвания в нашите репортажи и също по този начин издадохме доста съответни инструкции в този смисъл “, споделиха те.

Някои чиновници на Си Ен Ен повдигнаха сходни въпроси по отношение на репортажите за тунелите на Хамас в Газа и изказванията, че те водят до просторен команден център под болница „ Ал-Шифа “.

Според вътрешни източници някои публицисти са се противопоставили на рестриктивните мерки. Един от тях показва Джомана Карадшех, сътрудник от Лондон с дълготраен опит в отразяването на събития от Близкия Изток.

„ Джомана в действителност настояваше да осветли палестинските жертви на тази война и имаше прочут триумф. Тя направви няколко наситина значими истории, поставяйки човешко лице на всичко това и разглеждайки израелските дейности и планове. Но не мисля, че ѝ е било елементарно. Тези истории не получават известността, която заслужават “, споделя един от тях.

Продуцентът от Си Ен Ен Джомана Карадшех в Триполи, Либия, на 24 август 2011 година

Стремежът към по-балансирано отразяване се усложнява от израелската възбрана за влизане на задгранични публицисти в Газа, в случай че те не са под контрола на ЦАХАЛ и не подлежат на цензура. Това оказа помощ да не се отразява цялостното влияние на войната върху палестинците по Си Ен Ен и други канали, като в същото време подсигурява, че акцентирането върху израелската позиция ще продължи.

Говорител на Си Ен Ен отхвърли обвиняванията в користолюбие.

„ Нашите репортажи проследяваха отговора на Израел на офанзивите, както и някои от нашите най-подробни и значими следствия, изявленията и отчети “, бе обявено.

Си Ен Ен се сблъска с сходни обвинявания в пристрастност след атентатите от 9/11 2001 година, когато ръководителят на мрежата Уолтър Айзъксън подреди репортажите за убийствата на афганистански цивилни от американските сили да бъдат уравновесени с осъждането на талибаните за връзките им с Ал-Кайда.

„ Тъй като получаваме положителни репортажи от следения от талибаните Афганистан, би трябвало да удвоим напъните си, с цел да не наподобява, че просто отразяваме събитията в тяхна изгода или от тяхната вероятност. Трябва да приказваме за това, че талибаните употребяват цивилни като жив щит и че са укривали терористите, виновни за убийството на близо 5 000 почтени хора “, написа той в записка съгласно „ Вашингтон Пост “.

Някои чиновници споделят, че след първите няколко седмици, в които Си Ен Ен съобщаваше за нападението на Хамас по същия метод, „ както за 9/11 “, е отделено повече място за палестинската позиция, поради възходящия брой жертви и опустошения от ответната офанзива на Израел против Газа.

Единственият задграничен публицист, отразявал събития от Газа без израелски боен конвой, беше Клариса Уорд от Си Ен Ен, която влезе за два часа с филантропичен екип от Обединените Арабски Емирства.

Миналата седмица Уорд призна за провокациите пред „ Вашингтон Пост “. Тя написа, че репортажите ѝ от Израел са ѝ разрешили „ да сътвори ярка картина на чудовищните събития от 7 октомври “, само че е била възпрепятствана да съобщи по-пълна картина на нещастието, разиграваща се в Газа, заради израелския блокаж на задгранични публицисти, който прехвръля тежестта само върху ограничавания брой смели палестински кореспонденти, които са ибивани непропорционално доста.

„ Сега би трябвало да сме в положение да отразяваме ужасяващата гибел и разрушенията в Газа по същия метод – на място, без значение – в изискванията на една от най-интензивните бомбардировки в историята на актуалната война “, написа тя.

„ Реакцията в израелските медии на нашия репортаж за Газа подсказва една негласна причина за отхвърли на достъп. Когато беше запитан в ефир за нашия материал, един кореспондент от израелския Канал 13 отговори: „ Ако в действителност западни кореспонденти стартират да влизат в Газа, това сигурно ще бъде огромно главоболие за Израел и израелската хасбара. “ Хасбара е еврейска дума, означаваща произраелска агитация. “

Клариса Уорд, старши интернационален сътрудник на Си Ен Ен, на събитие в Ню Йорк, 19 септември 2023 година

Някои чиновници в Си Ен Ен се притесняват, че отразяването на последната война в Газа вреди на репутацията, построена от репортажите за съветската война в Украйна, които доведоха до внезапен растеж на гледаемост. Други обаче настояват, че войната в Украйна може да е част от казуса, защото публицистичните стандарти се разхлабиха, когато мрежата и доста от нейните публицисти се идентифицираха ясно с едната страна – Украйна – изключително при започване на спора.

Един от чиновниците на Си Ен Ен съобщи, че отразяването на Украйна е основало рисков казус, който се е обърнал против мрежата, защото израелско-палестинският спор е доста по-разделящ и доста по-дълбоко затвърден.

„ Самодоволството от публицистичните ни стандарти и журналистическата ни честност при отразяването на събитията в Украйна се обърнаха против нас. Само че този път залогът е по-висок, а следствията – доста по-тежки. Но журналистическото блаженство е по-лесно за преглъщане от света, когато става дума за изгубени арабски животи, вместо на европейски “, декларират те.

Друг чиновник на Си Ен Ен съобщи, че двойните стандарти са явни.

„ За нас е обикновено да сме внедрени в ЦАХАЛ и да изготвяме  отчети, цензурирани от армията, само че не можем да беседваме с организацията, която завоюва болшинството от гласовете в Газа, без значение дали това ни харесва, или не. Зрителите на Си Ен Ен са възпрепятствани да чуят централния участник в тази история “, споделят те.

„ Позицията, че няма да приказваме с някого, тъй като не ни харесва това, което той прави, не може да се назова публицистика. През годините Си Ен Ен е разговаряла с доста терористи и врагове на Америка. Интервюирали сме Муамар Кадафи. Интервюирали сме даже Осама бен Ладен. Какво е особеното този път? “

Години на напън

Журналистите, работещи в Си Ен Ен имат разнообразни пояснения.

Някои споделят, че казусът се корени в дългогодишния напън от страна на израелското държавно управление и негови съюзнически групи в Съединени американски щати, комбиниран със боязън от загуба на реклама.

По време на борбата за разказа на Втората палестинска интифада при започване на 2000 година, тогавашният министър на връзките на Израел Рувен Ривлин, назова Си Ен Ен „ неприятна пристрастна и небалансирана “. Вестник „ Джерусалем Пост “ оприличи кореспондента на малкия екран в града Шийла Маквикар на „ дамата, която зарежда тоалетната хартия в клозета на Гьобелс “.

Премиер-министърът на Израел по това време Ариел Шарон, отдясно, приказва с генрал-майор Йоав Галант, в средата, и Рювен Ривлин, отляво, в Йерусалим на 14 октомври 2004 година

Основателят на Си Ен Ен Тед Търнър провокира стихия, когато през 2002 година съобщи пред „ Гардиън “, че Израел прави терористични дейности против палестинците.

„ Палестинците се борят с хора-самоубийци, това е всичко, което имат. Израелците... разполагат с една от най-мощните военни машини в света. Палестинците не разполагат с нищо. Така че, кои са терористите? Бих споделил, че и двете страни са забъркани в тероризъм “, сподели Търнър, който тогава беше заместник-председател на AOL Time Warner, която има Си Ен Ен.

Последвалата стихия от митинги сътвори опасност за приходите на малкия екран, в това число стъпки от страна на израелски кабелни телевизионни компании да заменят мрежата с Фок Нюз.

Тед Търнър в Анахайм, Калифорния, 1995 година

Председателят на Си Ен Ен Уолтър Айзъксън тогава се появи по израелската телевизия, с цел да осъди Трънър, само че това не спря рецензиите. Тогавашният основен изпълнителен шеф на новинарската мрежа Йисън Джордън наложи ново предписание, съгласно което Си Ен Ен към този момент няма да демонстрира изказвания на атентатори-самоубийци или да интервюира техни родственици, след което отлетя за Израел да потушава политическата стихия.

Си Ен Ен стартира да излъчва и поредност за жертвите на палестинските атентатори-самоубийци. Телевизията настояваше, че този ход не е заради оказан напън, само че някои от нейните публицисти бяха скептични. Си Ен Ен не приготви сходна поредност с роднините на почтени палестинци, убити от бомбардировки на Израел.

Към 2021 година общественият редактор за Си Ен Ен на Columbia Journalism Review Ариана Пекари упрекна мрежата, че е изключила палестинските гласове и историческия подтекст от отразяването.

Томпсън има свои лични белези от борби с израелски чиновници от времето си като общоприет шеф на Би Би Си преди две десетилетия.

През пролетта на 2005 година Би Би Си беше въвлечена в гръмък обществен скандал поради изявление с израелския осведомител по нуклеарните въпроси Мордехай Вануну, който беше освободен от пандиза година по-рано.

Мордехай Вануну напуща пандиза Шикмаин в Ашкелон, Израел, на 21 април 2004 година

Израелските управляващи не разрешават на Вануну да дава изявленията. Когато екип документалисти на Би Би Си беседва с него и по-късно контрабандно изнася снимания материал от Израел, управляващите реагират, като на процедура изгонват изпълняващия длъжността началник на йерусалимското бюро на Би Би Си Саймън Уилсън, който не взе участие в изявлението.

Спорът продължи с месеци, преди Би Би Си в последна сметка да се подчини на израелското искане Уилсън да напише извинително писмо, за му бъде разрешено да се върне в Йерусалим. Писмото, което включва ангажимент за „ съблюдаване на разпоредбите в бъдеще “, трябваше да остане поверително, само че Би Би Си несъзнателно разгласява детайлности онлайн, преди да ги отстрани няколко часа по-късно. Това оттегляне разгневи някои публицисти на Би Би Си, които бяха подложени на непрекъснат напън и малтретиране поради отразяването на събитията.

По-късно същата година Томпсън посети Йерусалим и се срещна с израелския министър-председател Ариел Шарон в опит да усъвършенства връзките след други произшествия.

Пропалестински протестиращи пред постройката на Си Ен Ен във Вашингтон, 17 декември 2023 година

Израелското държавно управление е изключително недоволно от опитната репортерка на Би Би Си в Йерусалим Орла Герин. Тогавашният израелски министър по въпросите на диаспората Натан Шарански, след неин репортаж за ареста на 16-годишно палестинско момче, носещо експлозиви, я упрекна в антисемитизъм и „ цялостно отъждествяване с задачите и методите на палестинските терористични групировки “. Тя упреква израелските чиновници, че са трансформирали ареста в агитация, тъй като са „ дефилирали с детето пред интернационалните медии “, откакто са го принудили да изчака на контролно-пропускателен пункт идването на фотографите.

В рамките на няколко дни след срещата на Томпсън с Шарон Би Би Си разгласи, че Герин ще напусне Йерусалим. По това време от кабинета на Томпсън отхвърлят той да е работил под напън от Израел и декларират, че Герин е изпълнила по-дълъг от обичйното мандат.

 

Инфо: " Гардиън "

Превод за " Гласове " Екатерина Грънчарова

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР