Автор: Федерико Рампини, “Кориере дела сера, САЩСлед достигането на тавана

...
Автор: Федерико Рампини, “Кориере дела сера, САЩСлед достигането на тавана
Коментари Харесай

Защо САЩ са фалирали “виртуално”

Автор: Федерико Рампини, “Кориере каузи сера ”, Съединени американски щати
След достигането на тавана на дълга, финансовата министърка на Съединени американски щати Джанет Йелън разгласи, че би трябвало да приложи изключителни ограничения, с цел да може да продължи да заплаща заплатите в публичния бранш, пенсиите, лихвите по държавните облигации и т. н.

Американските политици са злоупотребили с имперския статут на $
Банкрутът може да сбъдне фантазията на Владимир Путин и Си Цзинпин
Дори в случай че животът продължава обикновено и останалият свят подценява тази новина, тук, в Америка, тематиката е на първата страница на всеки вестник и е водещо заглавие в телевизионните вести. Със сигурност осведомителната шумотевица не остава незабелязана и в палатите на властта в Пекин и Москва, защото суверенният банкрут на Съединените щати може да сбъдне фантазията на Си Цзинпин и Владимир Путин за пагубен удар върху имперския статут на $. Няма метод откакто един от стълбовете на хегемонистичната роля на Съединени американски щати в света е паричният - доларът е единствената в действителност универсална валута, ликвидността на финансовия пазар в Съединени американски щати е ненадмината, а съкровищните бонове, издадени от държавното управление във Вашингтон, са най-тачената скъпа книга, най-хубавото леговище за спестявания.

И този „ имперски сеньораж “ дава на Съединените щати съвсем безграничен потенциал за разноски и заеми - те постоянно ще намерят някого, който да финансира нови техни държавни задължения. В същото време мощен успореден резултат има ефикасността на глобите на Съединени американски щати против противников и непослушни страни, защото тяхното „ изхвърляне “ от доларовото „ хоро “ ще им аргументи съществени вреди.
Но наподобява американските политици са злоупотребили с имперския статут на тяхната валута, защото са натрупали 31 400 милиарда $ дълг, равняващ се на 130% от брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати. Това е връх, който е поставяла като % единствено Италия, само че несъмнено тя има доста по-скромна стопанска система - някъде към една десета от американската. А федералният дълг на Съединени американски щати е пахидерм, дебелокожо страшилище, което няма равно в света. Доколкото до настоящия „ виртуален банкрут “, то той произтича от тежкия конфликт сред Камарата на представителите с републиканско болшинство и Белия дом, защото последната дума по бюджетните закони е на Конгреса. Просто тъй като всяка година държавното управление има като ограничаване в харчовете „ таван на дълга “, който е записан в закон, признат точно от Конгреса. А последният таван беше закрепен навръх 31,4 трилиона $ и беше доближат в четвъртък, 19 януари, или единствено четири месеца след началото на следващата финансова година.
Така че в случай че желае да продължи да взема заеми, Министерството на финансите на Съединени американски щати би трябвало да получи позволение от законодателната власт, само че в Камарата на представителите републиканците отхвърлят да гласоподават по-висок таван. Те упорстват президентът Джо Байдън да контракти с тях съкращения на публичните разноски, а най-малко за момента той не желае да договаря по въпроса. В същото време неговата министърка на финансите Джанет Йелън разгласи, че би трябвало да приложи изключителни ограничения, с цел да може да продължи да заплаща заплатите в публичния бранш, пенсиите, лихвите по държавните облигации и т. н. Като измежду незабавните начинания Йелън обрисува още нелицеприятното прекъсване на нужните хранителни запаси за зареждане на пенсионните фондове на държавните чиновници.
Други ограничения, безспорно по-строги и мъчителни, ще станат нужни, в случай че безизходицата, обрисувала се ясно през последните дни, продължи.
Разбира се, до автентичен банкрут - нечувано събитие, което в историята се е завихряло единствено в страни като Аржентина и Пакистан, сигурно в Съединените щати най-малко към този момент няма да се стигне. Не инцидентно Министерството на финансите на Съединени американски щати се хвали, че постоянно е плащало задълженията си, откогато съществува, т.е. повече от два века. А по отношение на конфликта сред републиканците и демократите на Байдън в Камарата на представителите, то в постановката несъмнено се долавят детайли на японския спектакъл „ Кабуки “, в който двамата артисти на сцената играят функциите си, плещейки се свирепо един на различен.
Впрочем нещо сходно се случи през 2011 година, когато наемател на Белия дом беше Барак Обама - тогава желязната хватка сред републиканци и демократи продължи много време. Стигна се даже до частичното затваряне на някои публични институции, а през оная година задграничните туристи в Съединени американски щати откриха националните естествени паркове заключени, защото горските стражари си останаха у дома без заплата. В последна сметка беше открит компромис - Обама се съгласи да приложи таван на обществените разноски, а в това време техническият банкрут се оказа много близо и за пръв път в историята рейтингът на американските държавни облигации бе намален. Но на изборите през идната година Обама беше избран отново, Мит Ромни загуби, а в редиците на Демократическата партия този излаз от вота наложи убеждението, че желязната битка около дълга е навредила на първо място на републиканците.
Но предвождана от шепа последователи на Доналд Тръмп, които обаче имат значима роля в Камарата на представителите, през днешния ден Републиканската партия се пробва още веднъж да напъне мишци за измерване на силите с съперниците си. Та „ тръмпистите “ упрекват Джо Байдън, че е главният провинен за галопиращата инфлация в страната, защото бил пропилял прекомерно доста публични средства по време на пандемията. Интересното е, че това мнение е извънредно известно и в двата политически лагера, защото е стартирано от авторитетни леви икономисти, като някогашния министър на финансите-демократ Лари Съмърс. Но натрупването на дълг от анти-ковид помощите, които усилиха фрапантно покупателната дарба на американските консуматори, беше почнало още по време на президентството на Доналд Тръмп. Всъщност общоизвестно е, че той не беше типичен републиканец, защото използваше лостовете на публичните разноски с лекост и Байдън продължи да го следва. Но точно по време на неговото президентство инфлацията избухна, достигайки връх от 9% в средата на предходната година, а през днешния ден е към 6,5%.
Както и да е, само че битката против лесното харчене на парите на данъкоплатците още веднъж става все по-популярна измежду републиканската база. И в този момент депутатите от Голямата остаряла партия, които желаят да яхнат настроенията на тази база за погром на демократите на президентския избор следващата година, са все последователи на Тръмп. Които са взели на мушка по принцип всички публични разноски, само че все по-често се целят в помощите за Украйна. Като очертаващата се жестока битка сред администрацията на Байдън и Камарата рискува да продължи до лятото и разпрата сигурно ще провокира напрежение на финансовите пазари. Дори в случай че няма намаление на рейтинга или, недай си Боже, не се възцари апокалипсисът на техническия банкрут, който сигурно ще настъпи, единствено в случай че Министерството на финансите спре да заплаща лихвите по държавните облигации.
Сценарият се усложнява от обстоятелството, че Америка страда също по този начин от негативното влияние като цяло върху стопанската система u на повишението на лихвите върху нейните обществени финанси. Защото обслужването на дълга, т. е. лихвите, плащани върху скъпите бумаги на Съединени американски щати в послание, през предходната година към този момент доближиха 576 милиарда $. А безспорно тази година въпросните разноски ще бъдат доста по-високи заради резултата върху тях на скоковете в последно време на главния лихвен %.
Иначе сигурно Владимир Путин и Си Цзинпин имат съвършени анализатори на американската обстановка. И заобикалят лесните триумфи, не гърмят бутилки шампанско, тъй като осъзнават, че вероятността за действителен върховен банкрут на Съединени американски щати е доста далечна. В същото време обрисуваните проблеми и събития им вдъхват кураж, защото знаят доста добре, че свиването на статута на Съединени американски щати на международна суперсила по-скоро може да бъде предизвикано не от външни фактори, а от тяхната вътрешна политика.
 
Източник: " Труд "
 
 
 
24 Яну 20234523 Яну 2023455622 Яну 2023423021 Яну 2023326820 Яну 2023657918 Яну 202320627КоментариЩото не са страна, а историческа аномалия23 Яну 2023 19:42ч.
Семейно-кланова олигархическа конструкция, възкъснала от мезолитните, пред-държавни форми на организация.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати nan23 Яну 2023 19:52ч.
ох, сакън банкрутирали!?!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати онтос против антропос23 Яну 2023 19:58ч.
Още Маркс е обърнал внимание в своите " Тезиси за Фойербах ", че съществува фундаментална онтологична разлика в качествените положения на " гражданското общество " и " човешкото общество " и таман ония, които лидерстват в първото и се гордеят с него (а точно американците), ще имат най-сериозните проблеми на света с всеки вероятен опит за очовечаването си.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Кауза пердута е да очовечаваш американците23 Яну 2023 20:02ч.
Повече може да се реализира с някое магаре.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Оправте си текста23 Яну 2023 20:14ч.
Дългът на ФАЩ е в трилиони а не милиарди. И не са 31 а 90.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Georgi24 Яну 2023 8:50ч.
Това е вътрешният им дълг, който в най-голямата си част се държи от Япония, Китай и Пенсионните фондове в Съединени американски щати. Иначе общата задлъжнялост на американците е несъмнено два пъти по 90 трилиона.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Русийката я банкрутираха още през април,23 Яну 2023 20:27ч.
А Китай има 2 пъти по- огромен дълг от Съединени американски щати пък щели да банкрутират Америка. Къде ги намирате тия смешници.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати j.jelevban-изт.Труд23 Яну 2023 20:53ч.
Източника несъмнено не е " 'Труд'' тъй като си проличава нескопосания превод.Абсолютния размер на държавен дълг на Съединени американски щати фактически е най -голям.Но относителният не е.Примерно Япония има държавен дълг =400% от Брутният вътрешен продукт.Не съм го проверявал от години само че татък ще е.И цялата публикация е комичен рев и НИЩО ОБЩО С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТА.Задайте си простичкият въпрос;С какъв брой пораснаха международните цени през 2022г? 20%?Е с толкоз е намалял дълга на САЩ-20%.Още 5г.по 20% св.инфлация и дългът на Съединени американски щати ще се обезцени.Д.Елан умерено можете да я наречете проектант на днешната св.парична система.Система която изсмуква ресурса на целия свят.И НЯМА НИКАКВИ знаци че това ще се промени!НАПРОТИВ!!! С волната или неволна помощ на Русия,САЩ отстраниха НАЙ-ОПАСНИЯ си конкурент-Европа Европейски Съюз.Еврото беше ''отхапало'' 30-40% от Щатски долар.Вероятно делът на Е ще се свие фрапантно.Юани?5% от св.търговия!!!Нека пораснат на 10%.Ама без нуклеарна трияда не става.Сега за в този момент единствено Съединени американски щати и Русия я имат!!!Образно казано с 1 крушум Съединени американски щати гръмнаха два заяка.1.ЕС и.............Русия?2.Или Европейски Съюз и Украйна.Мисля 2. е вярното.Ще забележим след година две!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Винету24 Яну 2023 10:54ч.
Да, прав сте по принцип. В допълнение - би трябвало да се прегледа етническата принадлежност на Елан и надлежно кои групи съставлява, проектът Русия да свърши черната работа и да бъде отслабена (както постоянно е ставало в миналото), както и Укр да бъде включена 100% в модус на употреба.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023213811 Яну 2023154123 Яну 202395228 Дек 20221076
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР