Автор: Андре Беркоф, радио Сюд5 април 2023 г.Когато пристигнах, музикалният

...
Автор: Андре Беркоф, радио Сюд5 април 2023 г.Когато пристигнах, музикалният
Коментари Харесай

Ксавие Моро пряко от Москва: Западът вече не е модел за руснаците

Автор: Андре Беркоф, радио " Сюд "

5 април 2023 година

" Когато дойдох, музикалният хит беше “American boy, иду с тобой ” - “Американско момче, пристигам с теб ”. Пееше го едно красиво момиче и всички млади девойки мечтаеха единствено за това. Днес към този момент не е по този начин, а тъкмо противоположното. Французите, които идват за първи път тук, в Москва, са шокирани ", споделя Ксавие Моро, френски анализатор и бизнесмен, който от 23 години живее в Русия. В изявление за журналиста Андре Беркоф по френското радио " Сюд "  той съпоставя " специфичната военна интервенция " на Русия в Украйна с  " експанзията, която трябваше да извърши Франция против Германия през 1936 година Руснаците имаха избора да стартират превантивна война. Те направиха избора, който ние трябваше да създадем и който, за жалост, военачалник Гамлен не направи ". Ксавие Моро споделя още:  " Мисля, че в действителност сме очевидци на основаването на “нов международен ред ”, в случай че парафразирам Джорд Буш-баща, който не се основава на владичество, а на развиване в китайски жанр, т.е. учреден е на стопанската система ".

- Предаването “Лице в лице ” на Андре Беркоф с Ксавие Моро, историк, политико-стратегически анализатор, шеф на уеб страницата stratpol, създател на “Черната книга на френската левица ” ( “Livre noir de la gauche française ”) и “Украйна. Защо Франция сгреши ” («Ukraine pourquoi la France s’est trompée »). Ксавие Моро е в Москва, където живее от 23 години. Добър ден, Ксавие Моро!

- Добър ден!

- Ксавие Моро, вие сте в Москва, ние сме в Париж. Вие сте предприемач, френско-руски бизнесмен, написали сте освен тези две книги, а и доста други и анализирате обстановката. Бих желал да ви попитам първо две неща. Знаете, че преди няколко месеца един министър на стопанската система сподели, че ще сложим на колене съветската стопанска система и тя ще се срине. Въпреки че сте в Москва, вие сте френско-руснак и мисля, че сте справедлив. Как върви от икономическа позиция? По-добре, по-зле отпреди? Има ли неща, които липсват, по какъв начин върви всекидневният живот?

- Всекидневният живот беше малко изстрадал при започване на това, което руснаците назовават “специална военна интервенция ”, т.е. краят на февруари и март…

- Ксавие Моро, въпреки всичко има експанзия, инвазия!

- Вижте, бих сравнил тази експанзия с експанзията, която трябваше да извърши Франция против Германия през 1936 година Руснаците имаха избора да стартират превантивна война. Те направиха избора, който ние трябваше да създадем и който, за жалост, военачалник Гамлен не направи.

- Това е вашето мнение.

- Това е моето мнение.

- Да се върнем към тази “специална военна интервенция ”, както вие я наричате и която аз назовавам “агресия ”. След това бихме могли да обсъдим детайлностите и това е изцяло обикновено. Но вие ми казвате, че първоначално е било тежко, а по-късно по-скоро се е успокоило?

- Беше тежко в два аспекта, тъй като руснаците не го чакаха, тъй че първоначално имаше някакъв ступор. След това съветското държавно управление изясни, че Украйна се е готвела да връхлети в Донбас в средата на март. Но даже и с тези пояснения преминахме от положение на въоръжен мир към война, която в последна сметка се оказа война на НАТО против Русия. Така че имаше някакъв миг на вцепенение. Аз, да вземем за пример, не чаках, не бях в течение на всичко, което се случва. Наред с това бяха наложени наказания, които имаха неотложно влияние, а точно инфлацията. Това накара централната банка да реагира и тя реагира доста добре даже съгласно мнението на западни икономисти, като усили внезапно лихвените проценти, блокира превеждането на пари, с цел да предотврати - извинете ме за англицизма - bank run (когато доста клиенти изтеглят парите си от банка, тъй като считат, че може да банкрутира - бел. ред.). Това проработи доста добре. Така че лихвените проценти се усилиха доста, мисля, че бяха съвсем 20%, само че за разлика от 2014 година и 2016 година доста бързо се върнаха към естествените лихви и през днешния ден съветската валута е по-силна, с по-нисък лихвен %, в сравнение с преди специфичната интервенция. А също така обвързването на рублата с продажбите на газ на “враждебните ” страни, т.е. на Европа, беше талантлив удар. Всичко това беше релативно добре квалифицирано и откакто мина инфлационната вълна при започване на специфичната интервенция, нещата се изгладиха и през днешния ден, в случай че не живеете на северната граница на Украйна, т.е. в Белгород или Курск, ще чуете за войната единствено по малкия екран и в обществените мрежи.

- Ние сме онлайн от Москва с Ксавие Моро, историк, политико-стратегически анализатор, шеф на уеб страницата stratpol и създател на “Черната книга на френската левица ” и “Украйна. Защо Франция сгреши ”. Ксавие Моро, говорехте за инфлацията, за релативно бързо възобновения баланс. Много френски компании и огромни мултинационални компании се отдръпнаха от Русия поради ембаргото, наложено от Запада. Това усети ли се на пазарите, по рафтовете, в магазините, или не?

- Не, не се усети, тъй като руснаците оповестиха: “Ако вие си тръгнете, ние поемаме заводите и машините ”. “ИКЕА ”, да вземем за пример, затвори доскоро повече от шест месеца и предходното управление на ИКЕА пое магазините, заводите и ще създава още веднъж ИКЕА, единствено че това ще се споделя по различен метод. Финландската “Нокиа ” е напът да си тръгне и продава завода си на 50% от цената му. Слушах едно съветско икономическо радио, което се споделя “Бизнес FM ”, и анализаторът обясняваше, че суровината е съветска, заводът е там дружно с машините, тъй че единствената разлика за руснаците ще бъде, че това ще коства 20% по-евтино, тъй като към този момент няма да се споделя “Нокиа ”. Така че значително Русия ще възобнови производството. Автомобилната сфера също бе наранена, само че това не е единствено в Русия. Има елементи, които се създават в други страни и се внасят, което внезапно беше блокирано, само че руснаците реагираха бързо, доведоха китайците и им споделиха: “Може да поемете всичко ”. Какво би трябвало да се направи в този случай? Трябва да се построят фабрики за елементи и китайците са доста заинтригувани. Ще ви дам един образец. Първият авто производител в Русия преди рецесията беше “Рено ”. Днес това са китайците.

- Един френски икономист споделяше: “Направихме всичко, с цел да тласнем Русия в обятията на китайците и успяхме ”. Така че в действителност вие казвате, че всички тези огромни компании, които взеха решение да се отдръпват, много бързо са били сменени и работят под други етикети?

- Напълно. И това, което следя, спрямо това, което се случи през 2014-2015 година, когато бяха наложени първите наказания след свалянето на самолета от полет MH17, считам, че глобите и констрасанкциите са доста по-малко мъчителни от тези, които преживяхме през 2014-2015 година Русия вкара куп системи, с цел да компенсира евентуалните наказания. Например, има лична система за заплащане, която замести Visa и MasterCard. Те са затворени в Русия, само че вие даже не го осъзнавате, тъй като тя има своя система за междубанково превеждане на пари. Животът е извънредно цифровизиран, администрацията, публичните услуги, изключително в Москва, а въпреки всичко Москва има 13 млн. поданици, работят по-добре, околкото в Париж. И даже от позиция на инфлацията, инфлацията не визира всичко. Например във връзка с храната, Русия е първата селскостопанска мощ в света, това също е разследване от глобите. Путин говореше за глобите през вчерашния ден, по време на визитата си в Тула, който е промишлен град, прочут както със самоварите, по този начин и с оръжията. Отговаряше на въпроси на служащи в Тула, които се тревожеха за машините и Путин им сподели: “Чуйте, през 2014 година ни постановиха наказания, ние предприехме констрасанкции върху земеделските артикули. Днес сме първият експортьор на жито. Внасяхме свинско, в този момент изнасяме ”. И в действителност упоритостта на Путин, която мисля, че е пресметната от началото на специфичната интервенция, е: “Каквото и да стане, каквото и да създадем, ще ни наложат наказания и ние ще използваме тези наказания, както през 2014 и 2015 година, с цел да създадем първокласен скок в това, което назовавам “хипериндустриализация ”. Тоест, в случай че през днешния ден вземате числата за 2021 година на МВФ или на Световната банка, те са съвсем същите, промишлеността плюс строителството е 32% от Брутният вътрешен продукт на Русия. Във Франция през 2021 година това е било 16%, а през днешния ден би трябвало да е 10% поради енергийната рецесия. И през днешния ден това не е задоволително - имам възприятието, че Владимир Путин желае промишленото произвеждане да доближи 50%. Русия е мощ, която създава това, от което има нужда…

- Разбирам, Ксавие Моро, не реализират самозадоволяване, само че трансформират слабостта в действие и употребяват глобите - споделят си “длъжни сме да се оправяме със личните си сили ”. Така ли е?

- Не със лични сили. Русия има доста пари, тя генерира доста пари, посредством и на глобите в действителност: продавайки по-малко нефт и газ, глобите пораждат рецесия на пазарите, това усили цените и в последна сметка Русия завоюва повече пари през 2022 година, в сравнение с преди. Но и тъй като се основава на действителност, която западните страни отказваха да видят, а точно изместването на международната стопанска система към Азия. За да добиете визия, през 80-те години на предишния век Европейска икономическа общност, Европейската икономическа общественост, която ние познаваме, само че по-младите не познават, представляваше 30% от международното благосъстояние, от международния Брутният вътрешен продукт. Днес Европейският съюз съставлява 12%. Русия го разбра, Китай го разбра. През последните 10 години бяха основани куп структури, изключително фамозният БРИКС с неговата банка за развиване. Постепенно бяха основани системи за директни парични преводи. Знаете, приказва се за Swift, системата за междубанково превеждане на парични суми. Руснаците сътвориха своя система, задграничните банки са свързани с нея. Китайците сътвориха Трансгранична междубанкова платежна система (The Cross-Border Interbank Payment System - CIPS), която също е обвързвана, преди няколко дни те се свързаха и с Бразилия…

- Това беше въпросът, който желая да ви задам - за многополюсния свят, който идва с дедоларизацията, във всеки случай с опита за дедоларизация. Ще приказваме за това, Ксавие Моро, след една дребна пауза.

- Ксавие Моро, да продължим с числата и сведенията, които ни дадохте, с цел да очертаем вероятността на това, което се случва. Когато Си Цзинпин, китайският номер едно, дойде преди няколко дни в Москва, разделяйки се с Владимир Путин, той му сподели тази доста китайска фраза: “За първи път от 100 години насам претърпяваме такава смяна ”. Путин му отговори: “Да, и тя стартира ”. Какво значи това съгласно вас?

- Ако погледнете ситуацията на Китай преди 100 години, то не беше изключително ослепително: колониалният Запад беше в апогея си, международното ревю от 1930 година се смяташе за апогея на френската колонизация, това беше светът, в който живееха. Мисля, че за една част от света, този свят с господстващият Запад и колониалният свят, даже след деколонизацията, когато Западът наложи своята надмощие, този свят завършва и за Китай това е доста значимо, тъй като Китай беше потиснат през втората половина на ХIХ век и сред двете международни войни от Япония. Мисля, че в действителност сме очевидци на основаването на “нов международен ред ”, в случай че парафразирам Джорд Буш-баща, който не се основава на владичество, а на развиване в китайски жанр, т.е. учреден е на стопанската система.

- Надявам се, че “в китайски жанр ” не значи “социален заем ” и други закачки от този жанр!

- Не, тъй като китайците считат, че всеки прави каквото си желае вкъщи. В подмяна на това, те имат план, който не е боен план, не е дипломатически план, а стопански план, който е “Пътищата на коприната ”. Пътищата на коприната минават през Централна Азия - това е Марко Поло, в случай че щете - и по принцип би трябвало да стигнат до Европа. А Китай има интерес по целия този път на коприната да царува мир. “Пътищата на коприната ” е план на Министерството на стопанската система, а не на външното министерство, и те имат интерес да поканят Саудитска Арабия и Иран, да вземем за пример, да се спогодят, с цел да се възцари мир в района.

- Това се случва сега, което беше немислимо допреди няколко години.

- Вижте какво се случва и в Пакистан, който е поканен да взе участие на срещи в Индия под въздействието на Китай. Икономическият план на Китай е ненапълно “меката търговия ” на Монтескьо, единствено че този път това се получава, т.е. да бъде основана комерсиална линия, по която да бъде повече или по-малко умерено. Русия заема своето място в тази рамка, защото по протежението на този път на коприната, който върви от изток на запад, има една ос, наречена Каспийска транспортна ос, която потегля от Волга в Русия и стига до Иран. Китай желае също да употребява така наречен Северен морски път, който минава през Арктика, частично с помощта на световното стопляне в този регион и на Русия, която се снабдява с цялостен флот от танкери и превозвачи ледоразбивачи, които ще могат да употребяват тази ос, а това ще донесе милиони долари облага.

- И която значително заобикаля ембаргото.

- Именно.

- Ксавие Моро, говорите както за управляващите, по този начин и за междинния руснак, в случай че междинният руснак съществува. Какъв е през днешния ден той спрямо преди двадесет години, защото вие живеете малко повече от двадесет години в Русия…

- 23 години.

- Какво се промени или какво се трансформира в метода, по който руснаците възприемат Запада?

- Западът към този момент не е модел за развиване и това не води началото си от специфичната военна интервенция. Свързано е с две неща. Първо, Русия откри собствен личен модел и на първо място руснаците пътуват. Извинете ме, само че когато се върнат от Париж в Москва, град с 13 млн. поданици, който е по-голям от Париж и предградието му…

- Париж и предградието е 8-10 млн. поданици.

- Значи представете си, че в Париж и неговото предградие няма неустановеност, всичко е идеално проведено, цифровизирано, на всички места има паркове с детски площадки, места, където хората могат да спортуват. До нас, да вземем за пример, има боксови круши. Когато ги сложиха преди година, си споделих, че няма да оцелеят и 24 часа, а те към момента са там. Искам да кажа, че в действителност съм в среда, която доста се промени, откогато дойдох. Ако на всеки две години идвате в града, няма да го познаете - толкоз доста се развива. Има непорочност, има сигурност, има изключителни инфраструктури, за година се откриват 30 нови метростанции, да вземем за пример, просто е необикновено. А също така имате достъп до всички заведения за хранене, на всички места, в действителност е извънредно качеството на живот. Така че когато съветски екскурзиант или съветска туристка, тъй като нормално те се нервират, се върнат от Париж, има огромен късмет да са им откраднали часовника - приказвам за претърпяното от мои другари. Казвам им: “когато отидете в кафене, не оставяйте мобилния си телефон на масата, тъй като рискувате да го отмъкнат, в случай че сте извън ”. В Русия това не съществува. В Москва не съществува.

- Ксавие Моро, почтено казано, не е доста идилична картината на Москва, която описвате, спрямо Париж. Много добре знаем по какъв начин живеем в Париж, само че и вие не сте в идилия.

- О, не, убеждавам ви. В моите видеоклипове споделям “елате да видите ”. И мога да ви кажа, че тези, които идват, ми споделят: “Ксавие, преживяхме софтуерен потрес, потрес от чистотата и потрес от истината също, тъй като виждаме, че ни лъжат ”.

- Казахте, че за двадесет години всичко се е трансформирало. Но си спомняме, че даже Путин преди двадесет години беще много отворен към Европа, т.е. имаше предпочитание - не за интеграция в Европейския съюз, само че въпреки всичко Европа доста очароваше. Няма да се връщам към историята и културата, само че, знаете ли, прочетох нещо извънредно от Владимир Буковски, дисидентът от Съюз на съветските социалистически републики, което предлагам на всички. Той споделя: “Чуйте ме, доста е просто. Идвам в Европа и Европейският съюз е Съюз на съветските социалистически републики, безусловно същата система, същото Политбюро, същите определени хора и така нататък и тъй наречените ”. Той съпостави, само че по извънредно трогателен метод - за благополучие, при нас няма ГУЛАГ -, само че въпреки всичко той съпостави двете и сподели: “Европейският съюз през днешния ден ми припомня изключително доста за вчерашния Съюз на съветските социалистически републики ”.

- “Аз пребивавам във вашето бъдеще ” - това сподели той.

- Именно. Точно по този начин.

- Когато дойдох в Русия преди 23 години, въобще нямах такова усещане. Имах възприятието, че съм дошъл в белия Трети свят. Бях млад, на 28 години, беше съвсем както във филмите…

- Какво имате поради под “Третия свят ”? Бедността? Какво?

- Да, беше оскъдно, също така бях напуснал родината си, имах изключителна покупателна дарба. В който и нощен клуб да отидехте, когато покажете френския си паспорт или който и да е непознат паспорт, влизате и ви считат за… Когато дойдох, музикалният хит беше “American boy, иду с тобой ” - “Американско момче, пристигам с теб ”. Пееше го едно красиво момиче и всички млади девойки мечтаеха единствено за това. Днес към този момент не е по този начин, а тъкмо противоположното. От цивилизационна позиция Русия към момента гледа на Запад, тъй като това е европейска страна и китайският модел не ги притегля. Но през днешния ден е назад на обстановката от 90-те години, когато интелигенцията обясняваше на елементарните руснаци какво благополучие е да живееш в Европа и в действителност, когато през 1992 година руснакът стартира да пътува във Франция или Германия, откри супермаркета.

- По това време човек се усещаше като господ във Франция!

- Но през днешния ден е противоположното, повярвайте ми. Французите, които идват за първи път тук, в Москва, са шокирани.

- Ксавие Моро, останете с нас, мисля, че слушателите на радио “Сюд ” имат доста въпроси към вас.

- Много хора ни звънят и незабавно включваме Кристиан от Бордо. Добър ден, Кристиан!

Кристиан: - Добър ден! Вече се включих при присъединяване на господин Льо Сомие, само че не можах да задам един въпрос. Г-н Моро е в положение да отговори, защото познава съветската военна система. Аз съм инженер по обучение, поработих малко в оръжейната индустрия. Малко познавам съветското техническо развиване. Бих желал да знам какво е равнището на военното присъединяване на руснаците в Украйна, тъй като ми се коства едва. Дали ни споделят всичко? Обръщам се към господин Моро, който доста оценявам, защото го чувам и проследявам уеб страницата му.

- Питате за равнището на съветското присъединяване в Украйна, Кристиан. На нас също ни се коства малко едва.

Ксавие Моро: - То е доста по-високо от това преди една година, когато руснаците влязоха в Украйна. Те влязоха в съответствие eдин против трима. Мисля, че за първи път в историята на човечеството една страна атакува друга при такова съответствие на числова непълнота. Днес те се активизираха, тъй че мисля, че има съвсем 500 хиляди души от съветска страна, а съветската войска има един милион души. Смятайки и мобилизираните, тя би трябвало да надвиши 1,5 милиона в околните години. Това ви дава визия. Основната част от така наречен в Русия “контрактники ”, т.е. военните, наети по контракт, както ние във Франция имаме войска единствено от “контрактники ”, всички те са ангажирани в украинската интервенция. Така че са мобилизирани обилни сили. А от позиция на въоръжението, има нещо забавно: въоръжението през днешния ден от съветска страна е по-модерно, в сравнение с това преди една година. Защото стратегиите за въоръжение на съветската войска с последните модели, което трябваше да стане последователно, през днешния ден се създава непрекъснато. Това се отнася и за боеприпасите, и за ракетите. Така че когато погледнем употребяваната техника, през днешния ден съветската войска, изправена против - съгласно мен - армията на НАТО, е по-мощна по бройка, само че и като въоръжение, в сравнение с беше преди една година.

- Кристиан, желаете ли бързо да зададете въпрос?

Кристиан: - Да, към този момент говорихме за това - всички желаят мир. Аз мисля, че би трябвало да се сътвори буферна зона и малко да спрем да наскърбяваме страните с разнообразни неща.

- Благодаря, Кристиан!

- Включваме Франк от Обан. Добър ден, Франк! Слушаме ви.

Франк: - Добър ден! Тъй като се говореше за стопанска система, имам един въпрос към господин Моро: дали войната в Украйна не е за следващ път просто история за пари, тъй като прелестно знаем, че когато американците отидат да водят война някъде, то е тъй като има да се вършат пари. По същия метод, дали руснаците, които подмолно въздействат на Владимир Путин, нямат огромни финансови ползи в това Русия да върне Украйна в своето лоно? Виждаме, да вземем за пример, солните мини в Соледар, въглищата в Донбас, всички запаси в Азовско море, да не приказваме за земеделските земи и така нататък Накратко, дали Русия желае да ги превземе, или съветските олигарси желаят да завладяват това, което американските олигарси им лишиха през 2014 година?

Ксавие Моро: - Едно конкретизиране: в Русия няма олигарси. Има милиардери, само че те нямат никаква политическа власт. Това е тъкмо противоположното на това, което виждаме в Украйна и отчасти в Съединени американски щати. Така че няма олигарси. Не олигарсите вземат решение къде ще отиде съветската войска. Частта от Украйна, която ще бъде взета от Русия в края на спора, ще ѝ коства доста скъпо. В Крим, с цел да го трансформира във витрина за останалите югоизточни територии на Украйна, които са считани за 100% съветски земи, руснаците вложиха извънредно доста. Най-видимият аспект е Кримският мост, само че има пътища, всичко беше построено. Попитайте жителите на Крим - в продължение на 25 години той беше безстопанствен подобен, какъвто го остави Съветският съюз. А в този момент там в действителност е прелестно. Град Мариупол сега се строи с огромна скорост. Руснаци, които са в строителния бранш, ми споделят, че в никакъв случай не са виждали нещо сходно. Така че това ще коства доста скъпо на Русия. Не съм сигурен, че цялата индустриална част ще може да проработи още веднъж, защото армията на Киев е построила отбранителните си линии вътре в градовете, заводите, селата. Това не е линията “Мажино ”, която беше издигната измежду природата. Това съзнателно е издигнато вътре в градовете и селата, тъй че има промишлености, които няма да могат да проработят още веднъж. Мисля, че в идващите 15 години възобновяване ще коства доста скъпо на Русия…

- Все отново това, което споделя Франк - може да се назовават “олигарси ”, може да се назовават “милиардери ”, само че за всеки от тях са преференциални възстановителните работи. И също така той говореше за подземията на Донбас - никой не е ангел в тази история.

Ксавие Моро: - Имате право. Ако погледнете през днешния ден какво е направено в частта, следена от проруските сили от 2014-2015 година, те просто национализираха мините, всичко, което принадлежеше на олигарси като Ахметов, най-мощният измежду тях, който контролираше град Мариупол, всичко това е национализирано. На последващо място, в случай че погледнете метода, по който бяха направени национализации по времето на Владимир Путин, предприятията бяха продадани на цената, която костваха. Така че това е друго от това, което се случи през 90-те години в Украйна или Русия, когато всичко се разпродаваше на безценица. Освен това, вследствие на глобите, защото западните страни глобиха всички руснаци, в това число тези, които са враждебно настроени към Владимир Путин, внезапно има доста пари, които се връщат в Русия. И мога да ви кажа, защото доста добре виждам знаците на пазара, има доста руснаци милиардери, които желаят и търсят западни компании, подготвени да си тръгнат и да продадат бизнеса си на половин цена. Смятам, че частни лица ще се опитат да ги вземат, само че преди да завоюват пари, ще има големи вложения.

- Много благодаря, Франк! И отиваме в Нарбон при Синтия. Добър ден, Синтия!

Синтия: - Добър ден! Добрый день!

Ксавие Моро: - Добрый день!

Синтия: - Аз съм президент на рускоезичната асоциация в Нарбон. Вие казахте нещо доста правилно - че Франция и Европа се “съветизират ”. Преди живех в парижкото предградие и забелязах, че там се вижда това, което ще се случи по-късно във Франция. Тоест, в предградията от повече от 20 години се вижда, че Франция се съветизира. Много е мъчно да намериш доктор, ортодонт, очен доктор, каквото и да е. Вече стана доста мъчно, малко замязя на Съветския съюз, който не съм познавала, само че отидох там през 1995 година на учебен продан, където, апропо, срещнах бъдещия си брачен партньор. По това време хората към момента живееха с дребните будки, без супермаркети и бяха запазили тази достоверност, която загубихме във Франция. Просто желаех да ви споделя това и да ви кажа, че през днешния ден се приказва основно за стопанска система, само че мисля, че Русия се пробва да се бори за полезности, а полезностите са това, което доста загубихме във Франция с капитализма. Тоест, да се бориш за страната, в която искаш да запазиш един модел - бил той фамилен модел или обичаен модел на живот, а във Франция се пробват отдавна да ни заличат, да ни кажат: “Вече нямате еднаквост, не сте мъж или жена, не сте французи ”.

- Синтия, доста добре го казахте. В края на предаването желая да дам последната дума на Ксавие Моро. Въпросът не е в капитализма, той към този момент е на всички места, в това число в Русия, а в полезностите. Добре виждаме, че това е също спор на идентичности, на полезности. Какъв е залогът в тази сфера?

Ксавие Моро: - Ще изтъквам Владимир Путин, който сподели, че единствената идеология, която би трябвало да съществува в Русия, е патриотизмът и че се надява в никакъв случай повече Русия или съветските елити да нямат желание да популяризират месианска визия за света. Но мисля, че това, за което загатна вашата слушателка, е отбраната на фамилните полезности. Русия е мултиконфесионална страна с четири обичайни религии - православието, ислямът, юдаизмът и будизмът и има цялостен консенсус, т.е. тези нови западни полезности - защото първоначално Западът не беше това - не са наши и ние не ги желаеме.

- Така е. Вярно е, че Путин доста говореше за woke ( “будните ”) и cancel ( “отмяната ”), което беше учудващо, само че го разбираме по-добре.

- Руснаците са ужасени от това, ужасени. Дори си измервам думите.

- Благодаря, Ксавие Моро, благодаря и на нашите слушатели!

Ксавие Моро: - Благодаря и на вас!

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР