Автомобилните производители и технологичните компании, които се състезават на полето

...
Автомобилните производители и технологичните компании, които се състезават на полето
Коментари Харесай

Коя е най-голямата пречка пред развитието на автономните превозни средства?

Автомобилните производители и софтуерните компании, които се състезават на полето на самостоятелните системи за ръководство, всеобщо се сблъскват с еднакъв проблем – колите, които могат да мислят независимо, не костват, в случай че не разполагат с технология, която да им разрешава да “виждат” и да се ориентират в обкръжаващата ги среда.

С изключение на Tesla Inc, множеството компании завяват, че техните коли с самостоятелно ръководство ще разчитат на система, известна като Lidar, при която датчиците употребяват лазерни светлинни импулси за пресъздаването на околната среда.

Натискът за стартиране на коли с самостоятелни функционалности, налаган от конкуренцията и пазара като цяло, принуждава доста производители да се доверят на тази технология. General Motors Co, Ford Motor Co и BMW да вземем за пример се чака да внедрят разработките на добре финансирани lidar стартъпи като Velodyne и Innoviz в първите си самостоятелни коли в границите на идващите две години. В същото време, разбор на Reuters сочи, че през последните три години в над 50 стартъп компании, които се занимават с развойна активност в сферата, са били вложени милиарди долари, в това число рекордните 420 милиона $ през 2018 година



Velodyne и шведският снабдител Veoneer Inc ще дават Lidar системи за първият автоматизиран модел на Ford в средата на 2021 година, настояват източници, близки до компанията. Президентът на Velodyne, Марта Хол, разказва програмата като " договорка за милиарди долари плюс " за компанията, чиято сензорна технология HDL-64E може да бъде забелязана по покривите на доста прототипи, разработвани в Силициевата котловина.

Но автомобилните производители и огромните снабдители към момента не са се договорили за параметрите на допустимо най-хубавата технология. Това значи, че към момента няма действителни секторни стандарти за функционалностите на датчиците и условията, на които те би трябвало да дават отговор, а това от своя страна се трансформира в спънка за насърчаването на всеобщото произвеждане, което да докара и до намаляването на разноските.

Към момента, облагата за вложителите и стартъп фирмите в този сегмент наподобява дребна. Според изследователската компания IHS Markit пазарът на автомобилни Lidar системи ще генерира едвам 2,5 милиарда $ доходи до 2025 година

" В опита си бързо да разработят и внедрят допустимо най-новата Lidar технология, доставчиците могат да разчитат на допълнитения капитал за превъзмогването на доста провокации, само че не и на физиката”, безапелационен е Остин Ръсел, основен изпълнителен шеф и съосновател на стартъпа Luminar, който се финансира от Volvo Cars и работи по общи планове с Toyota Motor Corp и Volkswagen AG, като прибавя, че точно пространственото насочване е главната преграда пред развиването на промишлеността.

Допитване, в което се включват редица стартъп компании, автомобилни производители, снабдители, капиталови и консултантски компании, демонстрира, че към Lidar технологията има доста мнения, само че доста слаб консенсус. Toyota да вземем за пример си партнира с няколко стартъп компании, в това число Blackmore и Luminar, само че към момента прави оценка на технологията и се въздържа да интегрира новите сензорни технологии.

„ Искаме да забележим каква екосистема ще бъде основана. В момента съществуват разнородни технологии, които бихме желали да проучваме. Също по този начин ще бъде добре, в случай че конкуренцията на този пазар се засили”, безапелационен е Райън Юстис, старши вицепрезидент, отговарящ за самостоятелните технологии в Toyota Research Institute. В последна сметка, секторът може да се окаже в хватката на едвам пет или шест основни играча, както беше с надалеч по-зрялата технология за радарни датчици. Това обаче едва ли ще се случи до 2025 година, а даже и до 2030 година Тук идва и огромният капиталов риск – наливането на средства в технология, която може да се окаже остаряла, когато стартира всеобщото произвеждане на самостоятелни транспортни средства, което, съгласно анализаторите, ще се случи през 2025 година

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР