Автомобилите със стандарт Евро 4 ще получат бонус що се

...
Автомобилите със стандарт Евро 4 ще получат бонус що се
Коментари Харесай

Идея как да се избегнат по-високите данъци за стари коли - като се премине на газ

Автомобилите със стандарт Евро 4 ще получат бонус що се отнася до данъчната тежест. Това утвърдиха държавното управление, работодателите и синдикатите на среща на Тристранката, на която бяха разисквани ограниченията в пакета данъчни законови текстове, които се възнамерява да влязат в действие от 2019 година. От БСК обаче желаят облекчения и за колите с газови уредби.
Идеята на държавното управление за данъчната тежест е тя да се дефинира от три фактора, касаещи моторното транспортно средство – мощ, възраст и екологична категория. Така, за колите с оптималната в този момент категория Евро 6 понижението може да стигне до 60%, само че коли с категория под Евро 4 няма да имат никакъв
бонус – в противен случай, тежестта ще се усилва. Сметките сочат, че коли на възраст 15 и повече години ще се „ сдобият” с до 20-30% по-висок данък. Отпада и отстъпката за колите с катализатор. Според финансовото министерство по този метод се решавал казусът с измамите, при които водачите посочвали, че автомобилът има катализатор, само че в реалност той е отхвърлен.
Що се отнася до опцията да се употребява газ, опит на Нова телевизия сподели, че намаляването на замърсяването поради приложимост на пропан-бутан е от към 20%. В България има 1 610 000 коли, движещи се на бензин, като импровизирано половината от тях са с газови уредби. Малко над 1 590 000 са колите на дизел.
Предвид изгодите от използването на газ, СБА желае по-строг надзор при регистрацията на коли и данните какъв брой замърсяват непосредствено да се пращат на Национална агенция за приходите, с цел да се пресмята мигновено дължимият налог.
Реакции
Според Цветелина Цанева, изпълнителен шеф на Асоциацията на вносителите на коли, не би трябвало да се подхожда популистки към измененията в размера на налога за по-старите коли. По думите ѝ пред bTV сезонната промяна на гумите или промяна на друга част от автомобила коства доста повече. Цанева счита, че това е методът да се промени автомобилният парк, а колата е ангажимент и отговорност. Тя обърна внимание на това да бъде разяснено защо отиват парите от таксата за регистрация на автомобил.
Според Христо Радков от Обединението на българските водачи богатите ще заплащат по-малко, а бедните повече. Радков счита, че мярката няма да понижи нездравословните излъчвания.
Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти съобщи, че би трябвало да се положат повече старания за екологията. Той даде образец с Германия, Франция и Румъния, където страната подтиква финансово жителите, с цел да закупят екологични коли.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР