Автомобилите на газ са най-екологични и на практика не замърсяват

...
Автомобилите на газ са най-екологични и на практика не замърсяват
Коментари Харесай

По-нисък данък за колите на газ искат депутати

Автомобилите на газ са най-екологични и на процедура не замърсяват въздуха, по тази причина още веднъж ще слага въпроса за понижаване на налога за тях. Това съобщи за „ Труд " депутатът от „ Обединени патриоти " Искрен Веселинов.

``
реклама

Още през предходната година, преди гласуването на бюджета за 2019 година, депутати от „ Обединени патриоти " бяха предложили промени в Закона за локалните налози и такси, които плануват по-малък данък за колите на газ. Законопроектът им обаче изобщо не стигнал до гласоподаване в пленарната зала на Народното събрание. Гледали го единствено в комисия и нямало никакви пояснения за какво не влиза за гласоподаване в зала.

По това време от ГЕРБ даваха уклончиви пояснения за бавенето на законопроекта на патриотите. Депутати твърдяха, че огромна част от колите с газови бутилки били и на бензин и не се знаело действително с какво гориво вървят. Подобно изказване е неуместно, репликираха от опозицията и позволиха, че финансовият министър Владислав Горанов е срещу понижаване на налога за коли на газ.

Автомобилите с газови уредби, които са минали периодически механически обзор към ноември, са 397 466 броя, дадоха отговор от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация " на питане на „ Труд ". Това са към 12% от колите в страната.

Към 1 ноември в България се движат 215 424 автомобила, в чийто ваучър е записано, че са на газ, сочат пък данните на КАТ. Най-голям - 175 549, е броят на колите на газ и бензин, 19 927 са единствено на полутечен нефтен газ (пропан бутан), а 19 523 са единствено на природен газ (метан).

Данните на КАТ обаче включват единствено фабрично инсталираните газови уредби преди първа регистрация. Сред тях са и най-новите рейсове в София и други градове, чийто мотори се задвижват на метан.

Ако авто-газовата уредба е инсталирана у нас, водачът би трябвало да върви особено в КАТ, с цел да си смени талона на колата, което се прави от малко хора, прецизираха специалисти пред „ Труд ".

Сред колите с газови уредби са съвсем 100% от такситата, само че има и единични бройки от скъпи марки като „ Бентли “ и „ Порше “.

 
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР