Автоматичната станция за контрол качествотона атмосферния въздух Възраждане“ е отчела

...
Автоматичната станция за контрол качествотона атмосферния въздух Възраждане“ е отчела
Коментари Харесай

Регистрирани са дванадесет дни с превишения на фин прах през октомври в Русе

Автоматичната станция за надзор качествотона атмосферния въздух „ Възраждане “ е отчела дванадесет дни с превишения на фини прахови частици (10 микрона) в Русе през октомври. С това дните с превишения на този атмосферен замърсител от началото на годината стават общо 27. Максимално измерената средноденонощна стойност на ФПЧ10 е била записана на 13 октомври, като е регистрирана централизация от 63.12 микрограма на пространствен метър (μg/m³), при норма 50 (μg/m³).

Причините за превишенията през октомври са от друг темперамент - транспорт на димни газове в резултат на недобросъвестни аграрни практики и пожари, транспорт на пясък от пустинята Сахара, само че главно се дължат на несъблюдение на плануваните ограничения в общинската стратегия за качество на атмосферния въздух.

Законодателството е планувало оптимален брой дни с превишения на тънък прахуляк - до 35 в границите на една календарна година. За община Русе тази норма е била спазена единствено през 2021 година По тази причина тя е задължена да извършва Програма за качеството на атмосферния въздух 2021-2026 година, където са заложени ограничения за постигане на нормите.

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици 10 и 2.5 микрона са във фокуса на Европейската комисия и по рекомендация на Световната здравна организация се разискват доста по-строги правила за този замърсител.

Фини прахови частици до 10 µm (ФПЧ10) са всички частици, преминаващи през размерно-селективен сепаратор, избран според референтния способ за взимане на проби и премерване равнищата на ФПЧ10, с 50 % на успеваемост на задържане при аеродинамичен диаметър на частиците до 10 микрона. Този индикатор се управлява в ДОАС (диференциална оптична атомно-абсорбционна спектрофотометрия) системата на гр. Силистра и в АИС „ Възраждане “, защото на територията, следена от РИОСВ-Русе са обособени два Района за оценка на качеството на атмосферния въздух - гр. Русе и гр. Силистра.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР