Автомати за продажбата на лекарства без лекарско предписание ще могат

...
Автомати за продажбата на лекарства без лекарско предписание ще могат
Коментари Харесай

Позволяват автомати за лекарства и извън аптеките и дрогериите

Автомати за продажбата на медикаменти без лекарско наставление ще могат да се разполагат независимо, без да са част от аптека или дрогерия, каквото е условието сега. Това плануват промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, които са оповестени от Министерството на здравеопазването за публично разискване. В автомати е разрешено да се продават единствено медикаменти, които не изискват рецепта и то от избрани групи.
Сред тях попадат някои болкоуспокояващи, температуропонижаващи средства, медикаменти против киселини и повлияващи храносмилането, лаксативи, артикули срещу диария, антихистаминови артикули, антисептици и дезинфектанти, противовъзпалителни лекарствени артикули и други В момента категорично е записано в закона, че автоматите за медикаменти могат да бъдат благосъстоятелност единствено на аптека или дрогерия. С новите оферти се основава опция за продажба на лекарствени артикули отвън територията на аптеката или дрогерията в съответната административна област.
" Целта на това предложение е да се обезпечи достъпа на популацията до лекарствени артикули, които се продават посредством автомати. Това би могло да реши казуса с достъпа до лекарствени артикули в дребните обитаеми места, които не са стопански атрактивни за откриване на аптека. Чрез опцията за слагане на автомат, който наложително би трябвало да е благосъстоятелност на аптека или дрогерия, отвън нейната територия, само че в границите на съответната административна област ще се преодолеят усложненията със снабдяването с лекарствени артикули най-много в обитаемоте места, в които няма разкрита аптека ", се показва в претекстовете на здравното министерство.
Контролът над активността на независимите автомати за медикаменти ще се реализира посредством регистрационен режим и ще бъде поверен на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), защото те спомагат на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) при реализиране на дейностите по контрола върху лекарствените артикули.
Освен това Министерство на здравеопазването предлага в аптеките да могат да се правят действия по промоция на здравето, а освен да се отпускат и подготвят медикаменти. Става въпрос за разнообразни действия по здравно обучение, с които пациентите да подобрят здравната си просвета, навиците си или контрола над болесттите си.
Предлаганите промени плануват и промени, свързани с процеса по оценка на здравните технологии (ОЗТ). Оценката на здравните технологии съставлява здравна и икономическа оценка за това дали избрани лечения работят по-добре, еднообразно добре или по-зле от съществуващите други възможности, като тя се употребява при решението дали да се заплащат с обществени средства.
Сега на такава оценка подлежат новите медикаменти, а с измененията през такава оценка ще минават и медицинските произведения. Промените целят да усъвършенстват процеса по оценката на здравните технологии, което произтича от правилник на Европейски Съюз. Във връзка с това се предлага и трансформирането на сегашния Съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули в Национален съвет за контролиране и оценка на здравните технологии, който ще извършва функционалностите народен орган по използване на регламента.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР