Автентични фермерски храни. Голямо демонстрационно готвене с биотелешко. Тъкане на

...
Автентични фермерски храни. Голямо демонстрационно готвене с биотелешко. Тъкане на
Коментари Харесай

Натура фест в центъра на София

Автентични фермерски храни. Голямо демонстрационно готвене с биотелешко. Тъкане на чипровски килим. Детски игри и занимания с горски герои. Филми за природата. Изложба „ В Балкана всичко е допустимо! “. Арт работилници. Игри с публиката. Концерт навън в лятната нощ…

Това са единствено част от заниманията, които предлага първият по рода си НАТУРА ФЕСТ на 5 юли 2017 година (сряда) от 16 до 22 часа в парка „ Заимов “, при спектакъл „ София “.

Идеята на уредниците – български и швейцарски неправителствени организации, сътрудници по плана „ За Балкана и хората “, е да покажат хубостта, само че и бизнес опциите, които НАТУРА 2000 зоните оферират.

Очакват ви пъстро ревю на фермерски артикули, създадени в Натура 2000 зони: овче, краве, козе и биволско сирене и кисело мляко, естествен кашкавал или с боровинки и подправки, кефир, мътеница, сладка от диворастящи плодове – шипки, боровинки, малини и череши, сок от бъз, билков, акациев и манов мед, кокоши и пъдпъдъчи яйца, пресни билки, подправки, чай. Ще можете да поговорите с фермерите-производители, да опитате и да купите каквото ви харесва. Очакват ви състезание-дегустацията за различаване на сирена и кисело мляко. Който познае, печели премия.

„ Голямото готвене “ Ути Бъчваров ще подготви пред публиката троянски кебап с биотелешко и сини сливи, а по здрач ще можете да опитате и оцените ястието, направено с фермерски артикули в прословутия огромен тиган на майстора.

Майсторка от Чипровци ще демонстрира по какъв начин се тъкат красивите чипровски килими и ще ви опише за връзката сред тях и рядката локална реплянската овца.

За по-сръчните ще има арт работилници за изработка на птици, изобразяване върху камъчета и „ Фермерски шах “. Вълчо и Лиска, язовецът Еца, лалугерът Герчо и други горски герои от Детска естествена академия „ Узана “ ще забавляват децата на София.

НАТУРА ФЕСТ ще показва образно за какво запазването на равновесието сред природата и развиването на селските региони стана задача на екипа на план „ За Балкана и хората”. Чрез петгодишната си работа екипът сподели, че зоните от мрежата Натура 2000, естествените и националните паркове не са неразрешени територии, а в противен случай – те са ключът към модела, в който локалните хора, бизнесът и околната среда взаимно се поддържат и печелят от това.

Фестът, както и Форумът „ Мисия: чиста храна, почтен занаят “, проведен по-рано същия ден в Софийския университет, са под патронажа на посланика на Швейцария в София Денис Кнобел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР