Австрийското правителство отменя забраната за пушене на обществени места. Инициатор

...
Австрийското правителство отменя забраната за пушене на обществени места. Инициатор
Коментари Харесай

Австрия отменя забраната за пушене на обществени места

Австрийското държавно управление анулира възбраната за пушене на публични места. Инициатор е вицеканцлерът и водач на Партията на свободата Кристиан Щрахе, който съобщи през януари, че възбраната лимитира свободния цивилен избор, оповестява Би Би Си.

Ресторантите би трябвало да имат свободата да избират дали им е нужна зала за пушачи, където жителите сами да вземат решение желаят ли да се насладят на кафето с цигара, лула или пура, съобщи Щрахе.

Решението за анулация на възбрана бе признато остро от лекарите. Доктор Манфред Нойбергер, професор в оставка от Виенския медицински университет разяснява, че това е злополука за опазването на здравето. „ Това е безконтролно. Това е победа за цигарените компании. Новото държавно управление трансформира Австрия в пепелника на Европа “, сподели той.

По думите му Австрия има срамно високи индикатори за броя на пушачите измежду младите спрямо други страни. Според проучване на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) от 2013 година измежду 26 страни най-високият дял на пушачите измежду 15-годишните е точно в Австрия. Положението е такова още от 1994 година

Виенската лекарска палата и Австрийският център за помощ на болните от рак обявиха, че не схващат за какво държавното управление желае да отстъпи и да позволи пушенето.

В доста известни виенски кафенета не се пушеше още преди да влезе формалната възбрана.  В други обаче към момента се пуши.

По-добрите ресторанти също поддържат възбраната, само че питейните заведения, нощните заведения и клубовете като цяло са за отмяната й, защото законът принуждава хората да пушат на открито и по този начин се подвига повече звук в късните часове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР