Австрийският носител на Нобелова награда за литература Петер Хандке защити

...
Австрийският носител на Нобелова награда за литература Петер Хандке защити
Коментари Харесай

Петер Хандке не се отказва да брани бивша Югославия

Австрийският притежател на Нобелова премия за литература Петер Хандке отбрани своята поддръжка за сърбите във войните през 90-те години в някогашна Югославия, само че съобщи, че " в никакъв случай не се е поклонил " пред Слободан Милошевич.
Изборът на шведската академия предишния месец провокира отвращение на Балканите и отвън тях поради възхищението на Хандке към починалия сръбски самовластник.
Както и за литературните си произведения, Хандке бе необятно подложен на критика за това, че приказва на погребението на Милошевич през 2006 година, който умря в очакване на съд за геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството.
Пред немския седмичник Die Zeit Хандке сподели „ несъмнено “, че е трябвало да бъде на погребението на Милошевич през 2006 година
" Той гласоподава срещу разпадането на Югославия на едни от последните избори. Погребението му беше и погребението на Югославия ", сподели Хандке. " Забравили ли са хората, че тази страна е учредена в контраст на Хитлеровия райх? "
В същото време Хандке съобщи, че " нито един път не се е поклонил пред него - нито вътрешно, нито външно ".
Един публицист написа, " че сякаш показвам единодушие с Милошевич. Никога! ", сподели нобелистът пред изданието.
Писателят също по този начин не изрази никакво страдание във връзка с своите текстове, макар че е упрекван в минимизиране на сръбските военни закононарушения в книгата си „ Пътешествие към реките: Справедливост за Сърбия “ от 1997 година
" Нито една дума, която съм написал за Югославия да бъде наказана, нито една. Това е литература ", сподели той.
Преди " информирането за Сърбия беше монотонно и едностранчиво ", споделя Хандке.
" Ставаше дума за правдивост за Сърбия. Как Германия можеше да признае Хърватия, Словения и Босна и Херцеговина, когато към една трета от хората на територията бяха православни или мюсюлмански сърби? ", сподели Хандке.
" (Сърбите) би трябвало внезапно да станат по-низши хора в личната си страна? Това трябваше да провокира война ", добави той.
" Защо никой не споделя, че Западът е виновен, за какво не беше свикана неотложно мирна конференция? "
По-рано този месец босненските дами от Сребреница - мястото на най-свирепото кръвопролитие по време на кървавото раздробяване на Югославия - стачкуваха в столицата Сараево против Нобеловата премия на Хандке. Те обявиха, че ще се връщат пред посолството на Стокхолм всяка седмица, до момента в който премията не бъде връчена на 10 декември.
Преди две седмици стана известно, че Хандке е получил сръбски паспорт на 15 юни 1999 година в сръбското посолство във Виена. Управляващият тогава режим на Милошевич очевидно е оценил създателя за неговите просръбски мнения по време на 78-дневните бомбардировки на НАТО.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР