Австрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия

...
Австрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия
Коментари Харесай

Австрия с условия към България за пускането ѝ в Шенген, но само по въздух

Австрийските медии оповестяват, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е подготвен да разхлаби ветото за разширение на Шенгенското пространство с България и Румъния. В известието, оповестено в неделното издание на вестник " Курир " и в електронното издание в събота вечер на вестник " Клайне цайтунг ", представени от австрийската информационна организация АПА, се споделя, че съгласно сведения, получени от държавни кръгове, границите могат да бъдат отстранени, най-малко за въздушния трафик.

Сухопътните граници ще запазят настоящия си статут, като България и Румъния публично няма да бъдат членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи е удостоверил това в отговор на питане на АПА, оповестява също събота вечер електронното издание на ежедневника „ Залцбургер нахрихтен “.

Едно от изискванията за това ще бъде по-строг граничен надзор, се споделя още в сведенията. В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, с цел да разиска на среща с представители на тези страни изискванията, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се съгласи Австрия на по този начин наречения " еър Шенген ". Консултациите би трябвало да се проведат във вторник в границите на " Залцбургския конгрес " в Бърдо край Кран, дребен град, ситуиран северозападно от словенската столица Любляна.

" Курир " цитира следните условия, препоръчани от Австрия: трикратно увеличение на задачата на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за отбрана на границите би трябвало да бъдат обезпечени от Европейската комисия; засилен граничен надзор сред България и Румъния и сред Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи леговище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

В събота вечер електронното издание на вестник " Кроне " също заяви за проекта на Карнер. Планът няма да бъде спорен от юридическа позиция, е декларирал пред вестника специалистът по европейско право Валтер Обвексер от университета в Инсбрук. Увеличаването на числеността на Фронтекс към този момент е приключен факт, поемането на търсещите леговище е съвместимо с правото на Европейски Съюз - и: " Кодексът на шенгенските граници разрешава последователното унищожаване на инспекциите на лица по вътрешните граници. Например по летищата. “

Румънският министър председател Марчел Чолаку реагира във " Facebook " на постъпващата от Австрия информация.

" Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си във връзка с Шенгенското пространство и се съгласи да отстрани въздушните граници за Румъния. Това значи, че румънците към този момент няма да би трябвало да стоят на дълги опашки, когато летят в границите на Европейски Съюз. През последните месеци работихме интензивно, с цел да стигнем до този миг, и съм признателен на всички, които се бориха за Румъния. Министър Предою (става дума за вътрешния министър на Румъния Каталин Предою, бел.ред.) има мандат да се срещне с австрийския вътрешен министър и да докара договарянията до сполучлив край. След години на очакване ще реализираме тази фантазия дружно! Румъния заслужава да бъде в Шенген! ", написа Чолаку в обществената платформа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР