Австрия ще продължи да налага вето върху влизането на България

...
Австрия ще продължи да налага вето върху влизането на България
Коментари Харесай

Австрия няма да ни пусне скоро в Шенген

Австрия ще продължи да постанова несъгласие върху влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно пътешестване, съобщи външният министър Александер Шаленберг пред.

Нещата ще останат такива, до момента в който Виена не види „ доста понижаване “ на броя на претендентите за леговище.

Този брой, без да бъдат включени украинците, се е нараснал в Австрия съвсем тройно и е достигнал 110 000 души, акцентира „ Политико “. Това прави най-вече на глава от популацията в Европейски Съюз и накара държавното управление във Виена да блокира разширението на Шенген през декември 2022 година

Ветото е сигнален сигнал към Брюксел, акцентира Шаленберг.

„ Човек би трябвало да разбере, че когато виждаме над 100 000 молби за леговище всеки 12 месеца, е мъчно като Австрия да оставим една нефункционираща система да работи “, добавя външният министър.

Той отхвърля да уточни времева рамка по кое време страната му ще вдигне своето несъгласие. Но надали това ще стане скоро. Още повече единствено през януари т.г. Агенцията на Европейски Съюз в региона на убежището е записала нарастване на молбите с 60 на 100 в съпоставяне със същия интервал през 2022 година

Същевременно Австрия се усеща насърчена от проекта за деяние на Европейски Съюз за стягане на граничния надзор и ускорение на процедурите за леговище. Необходим е обаче по-голям прогрес в тази сфера.

„ Като страна в сърцето на Европа сме облагодетелствани от Шенген и желаеме той да работи “, споделя Шаленберг.

Главната причина за огромния брой бежанци в Австрия е, че другите страни от Европейски Съюз по така наречен Балкански път, най-много Унгария, отхвърлят да записват множеството претенденти за леговище. Така разпоредбите на Европейски Съюз разрешават на Виена да ги връща в Унгария след идването им в Австрия. Според Дъблинския правилник страната, в която бежанецът влиза в Европейски Съюз и бива регистриран, е виновна за процедурата по самостоятелния случай.

През предходната година в Европейски Съюз са влезнали близо 1 милион бежанци, без да бъдат броени украинците. Според Шаленберг в случай че Франция и Германия са записали колкото Австрия на глава от популацията, единствено в двете страни е щяло да има общо 1 милион бежанци.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР