Австрия планира да съди Европейската комисия, защото е позволила на

...
Австрия планира да съди Европейската комисия, защото е позволила на
Коментари Харесай

Австрия ще съди Еврокомисията заради плановете на Унгария да разшири АЕЦ "Пакш"

Австрия възнамерява да съди Европейската комисия, тъй като е разрешила на Унгария да разшири атомната си електроцентрала " Пакш ", съобщи " Ройтерс ". Аргументът е, че Виена не приема нуклеарната сила като метода за справяне с климатичните промени или като инструмент в името на общия европейски интерес.

Позицията на Австрия против нуклеарната енергетика - която страната поддържа от години - беше повторена в съдружното съглашение сред водача на консерваторите и канцлер Себастиан Курц и вицеканцлера и ръководител на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. Говорител на австрийското министерство на устойчивото развиване сподели и че за Виена " нуклеарната сила не е нито устойчива форма на енергийни доставки, нито отговор на климатичните промени " и че държавното управление " се е съгласило, че има задоволително аргументи Комисията да бъде съдена. "

Регулаторите в Брюксел, които проучват отпущането на държавна помощ от страните членки, утвърдиха проектите на Унгария да построи два нови реактора към АЕЦ " Пакш " благодарение на съветската корпорация " Росатом ". Те ще удвоят потенциала на централата, който е 2000 мегавата, а построяването им би трябвало да стартира тази година и да завърши отчасти (за първия реактор) до 2025 година

Решението на Еврокомисията може да се оспори в Съда на Европейски Съюз до 25 февруари, сподели представителят във Виена. Австрия към този момент предприе сходна стъпка против комисията през 2015 година поради поддръжката за разширението на атомната централа " Хинкли пойнт " на стойност 22.24 милиарда $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР