Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия Урсула фон

...
Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия Урсула фон
Коментари Харесай

Австрия отхвърли призива за прием на България и Румъния в Шенген

Австрия отхвърли апела на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединение на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно придвижване с изказванието, че сега няма смисъл от разширението на безвизовата зона, заяви онлайн изданието " Юрактив ".

В речта си " За положението на съюза " Фон дер Лайен се обърна към Австрия във връзка блокирането на България и Румъния, като прикани: " Нека най-сетне да ги пуснем - без да се бавим повече ", написа Българска телеграфна агенция.

Австрия обаче отхвърли бързо този апел, отбелязва " Юрактив ".

" В момента броят на мигрантите из цяла Европа пораства и в доста страни се разисква спомагателен граничен надзор - да вземем за пример на границата сред Германия и Полша ", съобщи австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

" Към този миг за мен няма смисъл да се приказва за разширение на Шенген. Имаме потребност от повече надзор, не от по-малко ", добави Карнер.

Австрия блокира присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство, опасявайки се от прилив на противозаконни мигранти, показва " Юрактив ".

Според австрийското държавно управление двете страни не могат да управляват дейно своите граници, които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в Шенген.

От друга страна Фон дер Лайен акцентира, че двете източноевропейски страни към този момент са станали модел за " използването на положителни практики в региона на убежището и репатрирането ".

" Те го потвърдиха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство ", сподели председателката на Европейска комисия в своята тирада " За положението на съюза ".

В самата Австрия безкомпромисната позиция на държавното управление по въпроса за ветото на България и Румъния също бе разкритикувана - от демократичната партия НЕОС, в този момент в съпротива.

" Това е пряк апел към федералното държавно управление на Австрия най-сетне да вдигне своето неописуемо, антиевропейско несъгласие ", съобщи евродепутатката от НЕОС Клаудия Гамон, представена от австрийската организация АПА, след произнасянето на речта на Фон дер Лайен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР