Австралийски учени предупреждават, че повишаването на температурата на океана може

...
Австралийски учени предупреждават, че повишаването на температурата на океана може
Коментари Харесай

Затоплянето на океана излага октоподите на риск от увреждане на зрението

Австралийски учени предизвестяват, че повишението на температурата на океана може да утежни зрението на октоподите и да заплаши оцеляването им, заяви Синхуа, представена от Българска телеграфна агенция.

Международна група учени, ръководена от Университета в Аделаида, открива, че топлинният стрес въздейства на протеини, които са значими за зрението на октоподите.

Нивата на два белтъка в очите на октопода са понижават доста при плануваните условия на стопляне на океана, което приказва за влошено зрение. Единият белтък резервира прозрачността на лещата и оптичната непорочност, а другия дава отговор за регенерирането на зрителните пигменти във фоторецепторите на окото.

Приблизително 70 % от мозъка на октопода е обвързван със зрението, което е с 20 % повече, в сравнение с при хората.

Киаз Хуа, водещ създател на проучването, сподели, че октоподите употребяват зрението си за разбиране на дълбочината, засичане на придвижване, връзка и разкриване на хищници и плячка.

„ Влошеното зрение ще се отрази на възможностите на октопода да оцелее в дивата природа посредством нараснал риск от хищници и по-нисък триумф при изхранването ", сподели тя.

За да направи своите открития, изследователският екип излага ембриони на октопод на температури на водата от 19, 22 и 25 градуса по Целзий, с цел да симулира сегашните летни температури на океана и плануваните летни температури през 2100 година Освен че утежняват зрението, учените откриват, че повишението на температурите ще окаже негативно влияние и върху размножаването на октоподите.

„ Установихме висока смъртност при бъдещите условия на стопляне. От трите повторени разплода на октоподи, при два от тях не се излюпи нито едно яйце, а от останалия разплод се излюпиха по-малко от половината яйца ", сподели Хуа.

„ Нашето изследване демонстрира, че даже за високо адаптивен таксон като октоподите, те може да не са в положение да оцелеят при бъдещи промени в океана ", сподели тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР